Η Σκοτία γίνεται η πρώτη αναπτυγμένη χώρα που αναλαμβάνει μέτρα κατά της «εμμήνου φτώχειας» προσφέροντας δωρεάν ταμπόν και σερβιέτες σε μαθήτριες και φοιτήτριες.
Ο όρος «έμμηνος φτώχεια» έχει υιοθετηθεί διεθνώς για να εκφράσει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες να διαθέσουν χρήματα για αυτά τα προϊόντα, με συνέπεια είτε να μην τα χρησιμοποιούν είτε να καταφεύγουν σε ακατάλληλα και ανθυγιεινά μέσα.
Οι ειδήμονες επισημαίνουν τις συνέπειες που έχει για κορίτσια και γυναίκες ή έλλειψη πρόσβασης σε κατάλληλα προϊόντα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως: από προβλήματα υγιεινής και υγείας ώς απουσίες από το σχολείο και στίγμα. Και παρότι ο νους μας όταν διαβάζουμε γι’ αυτές τις συνέπειες πηγαίνει σε χώρες της Αφρικής ή της Ασίας, οι στατιστικές της Σκοτίας καταδεικνύουν πως αποτελεί μια αόρατη πραγματικότητα και στις αναπτυγμένες χώρες.
Ερευνα της διεθνούς οργάνωσης Plan International που διεξήχθη στη Βρετανία το 2017 έδειξε πως το 10% των κοριτσιών 14-21 ετών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει τα κατάλληλα προϊόντα για την περίοδό του, μία στις εφτά αναγκάζεται να δανείζεται από φίλες της, ένα 12% αυτοσχεδιάζει κάποια εναλλακτική λύση και το 19% άλλαξε προϊόντα για άλλα μικρότερου κόστους και χαμηλότερης ποιότητας.
Το πρόγραμμα αποτελεί απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την πραγματικότητα αλλά και σε δημοσκόπηση που έδειξε πως μία στις τέσσερις μαθήτριες και φοιτήτριες «δίνει μάχη» για να έχει πρόσβαση σε αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης.
«Σε μια χώρα τόσο πλούσια όσο η Σκοτία είναι απαράδεκτο κάποιες γυναίκες να πρέπει να παλέψουν για να αγοράσουν προϊόντα για την έμμηνο ρύση», δήλωσε η υπουργός Κοινοτήτων της Σκοτίας, Αϊλίν Κάμπελ, εξηγώντας πως στόχος του προγράμματος που θα στοιχίσει 5,7 εκατ. ευρώ και θα ωφελήσει 395.000 νέες γυναίκες είναι να μπορούν όλες οι κοπέλες να πηγαίνουν στο σχολείο τις ημέρες της περιόδου τους, αλλά και «να συμβάλουμε σε μια ανοιχτή συζήτηση για αυτό το θέμα αποστιγματίζοντας την έμμηνο ρύση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας