Πώς ηχεί η φρίκη, πώς ντύνεις με ήχους το τραύμα ενός ολόκληρου πλανήτη, τι προσπαθεί να επιτύχει η μουσική πάνω στα συντρίμμια ενός ατυχήματος που κανείς δεν ξέχασε; Πώς η Ιστορία παραμένει ζωντανή και -ενδεχομένως- βοηθά στην επούλωση μέσα από μια σύγχρονη εξαιρετικά επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά; Και τέλος πώς νιώθει μια γυναίκα που στα 39 της χρόνια σαρώνει ό,τι αγαλματίδιο κυκλοφορεί στα κινηματογραφικά βραβεία;
Στα 39 της χρόνια η Χίλντουρ Γκουδναντότιρ (Hildur Guðnadóttir) φαίνεται πως έχει βρει τη μαγική συνταγή. Η συνθέτρια που πρόσφατα σάρωσε τα βραβεία για τη μουσική της στην ταινία «Τζόκερ» του Τοντ Φίλιπς με τον Χοακίν Φίνιξ (κατέκτησε από το Οσκαρ και το BAFTA, μέχρι το Critics’ Choice Movie Award και τη Χρυσή Σφαίρα) και έδωσε το δικό της, καθοριστικό στίγμα στην επιτυχία της πολυβραβευμένης σειράς του HBO «Τσερνομπίλ» (δικό της και το Γκράμι) έρχεται στην Αθήνα.
Σε ένα άλλο παλιό εργοστάσιο, τη δική μας Πειραιώς 260, μας προσκαλεί στις 9 και 10 Οκτωβρίου (23.00) να απολαύσουμε ζωντανά τη μουσική της σειράς και με οδηγό τη φωνή της να βουτήξουμε στα μοναδικά της ηχητικά τοπία.
Η Ισλανδή μουσικός και συνθέτρια που μεγάλωσε σε μια μουσική οικογένεια (η μητέρα της τραγουδίστρια της όπερας κι ο πατέρας της συνθέτης και δάσκαλος κλαρινέτου) ξεκίνησε την καριέρα της ως τσελίστρια. Περιόδευσε για κάποια χρόνια ως μέλος διαφόρων συγκροτημάτων αλλά σήμερα έχει βρει την έδρα της στην καρδιά της Ευρώπης.
Στο Βερολίνο, λοιπόν, όπου ζει και μεγαλώνει τον γιο της, έχει φτιάξει το δικό της home studio σε ένα παλιό εργοστάσιο, συνεργάζεται συχνά με τον Γιόχαν Γιόχανσον και μουσικούς από την πρωτοποριακή σκηνή της γερμανικής πόλης κι απολαμβάνει την παγκόσμια επιτυχία καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο: είναι, βλέπετε, η πρώτη Ισλανδή που βραβεύεται με Οσκαρ κι η πρώτη γυναίκα συνθέτρια που κατακτά BAFTA και Χρυσή Σφαίρα την ίδια χρονιά!
Χωρίς αμφιβολία, λοιπόν, το 2019 ήταν η χρονιά της. Οχι μόνο γιατί ανέλαβε τη μουσική του «Τζόκερ» αλλά γιατί νωρίτερα είχε δημιουργήσει αίσθηση παγκοσμίως ντύνοντας με απόκοσμους ήχους μια από τις πλέον επιτυχημένες σειρές του ΗΒΟ. Κομψές, ελεγειακές, παράξενες, φανταχτερές αλλά και δυσοίωνες, σκοτεινές και πένθιμες οι μουσικές της ταίριαξαν απολύτως τόσο με τον σμπαραλιασμένο χαρακτήρα του Τζόκερ όσο και με την ατμόσφαιρα που βίωσε στη Λιθουανία.
«Οταν διάβασα το σενάριο, θεώρησα την προσέγγιση πολύ ειλικρινή και άμεση. Δεν ένιωσα ότι δραματοποιούσε κανείς περισσότερο τα γεγονότα. Προφανώς τα επεισόδια του “Τσερνομπίλ” δεν είναι ντοκιμαντέρ, ωστόσο, σου αφήνουν μια πραγματική αίσθηση του τι συνέβη εκεί», έχει δηλώσει η ίδια. «Ηθελα η μουσική να έχει την ίδια προσέγγιση: να μην υπερδραματοποιεί και να μην προσθέτει τίποτα στην ιστορία. Υπήρχαν δυο όψεις της μουσικής που έπρεπε να αναπαρασταθούν στην παρτιτούρα: η πρώτη ήταν ο φόβος και η δεύτερη η παρουσία τής πολύ βαριάς αλλά σιωπηλής ουσίας που είναι η ακτινοβολία. Πήγα, λοιπόν, στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας όπου γυρίστηκε η σειρά -μοιάζει πολύ με το Τσερνομπίλ, είναι ίδιας εποχής και μεγέθους, έχει τον ίδιο εξοπλισμό... Αρχικά, ήθελα απλώς να παρατηρήσω τι σημαίνει να είσαι σε ένα τέτοιο μέρος... Ξέρετε, κατάγομαι από μια χώρα χωρίς πυρηνικούς σταθμούς οπότε έπρεπε να μάθω το είδος και το εύρος αυτού του φόβου για να προσεγγίσω σωστά τη μουσική. Ηταν αφόρητα καταπιεστικό, πολύ βαρύ, οπότε σίγουρα δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω ντραμς και χορδές...».
Η Γκουδναντότιρ ηχογράφησε το σάουντρακ του «Τσερνομπίλ» στο εγκαταλειμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Ignalina στη Λιθουανία, όπου μαζί με τους συνεργάτες της Κρις Γουάτσον και Σαμ Σλέιτερ (θα τη συνοδεύουν και στις συναυλίες της Αθήνας) αποτύπωσε τον ήχο του τοπίου μελετώντας και αξιοποιώντας τις ηχητικές δυνατότητες του κτίσματος, τον θόρυβο των μηχανημάτων, φυσικά όργανα, ηλεκτρονικά μέσα, κάποιες φορές, την ίδια της τη φωνή και κυρίως τη σιωπή.
«Η πρώτη σκέψη που έχεις φτάνοντας είναι ότι βρίσκεσαι σε ένα τεράστιο και απολύτως κλειστοφοβικό μέρος με διαδρόμους χιλιομέτρων χωρίς ούτε ένα παράθυρο. Είναι περίεργο συναίσθημα. Πρέπει να εργαστείς εκεί για μήνες για να μπορέσεις να μάθεις πώς να κυκλοφορείς σε αυτόν τον τεράστιο λαβύρινθο. Φανταστείτε, λοιπόν, τι συνέβη κατά τη διάρκεια της έκρηξης στο Τσερνομπίλ, όπου άνθρωποι έτρεχαν λουσμένοι στον φόβο και τη ραδιενέργεια. Σήμερα το εργοστάσιο παραμένει ανενεργό, αλλά σε κάθε γωνιά συναντάς ανθρώπους να καθαρίζουν. Οι τοίχοι καταρρέουν, το χρώμα πέφτει από το ταβάνι, η διαφαινόμενη αίσθηση κινδύνου σε διαπερνά καθώς τα μέτρα ασφαλείας και οι μετρήσεις παραμένουν εξαιρετικά αυστηρά, η μυρωδιά είναι ένα παράξενο μείγμα αλλοίωσης και προϊόντων καθαρισμού...».
⚫ INFO: Chernobyl Live, Πειραιώς 260 (Χώρος H), 9 & 10 Οκτωβρίου, 23.00. Φωνή Χίλντουρ Γκουδναντότιρ. Electronics: Κρις Γουάτσον -Σαμ Σλέιτερ. Σχεδιασμός φωτισμών: Τερέζα Μπάουμγκάρτνερ. Εισιτήρια: 5€- 40€.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας