Ταφικό μνημείο, αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα, φίλο και στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φαίνεται πως ήταν ο Τύμβος Καστά, σύμφωνα με την Κατερίνα Περιστέρη, η οποία έκανε ανακοίνωση για τις σημαντικές πληροφορίες που προέκυψαν από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη.
Όπως αποκάλυψε η αρχαιολόγος, στην παρουσίαση που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, οι ανασκαφείς βρήκαν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα. «Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: “Παρέλαβον” και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα» είπε παρουσιάζοντας μία από αυτές.
Πλούσια εργολαβία
Η επικεφαλής των ανασκαφών εξήγησε πως «αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία». Μάλιστα εκτιμάται πως ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης κατασκευάστηκε, τουλάχιστον αρχικά, προς τιμήν του Ηφαιστίωνα κατ' εντολήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα επιγραφικά σήματα, που αποδίδονται, κατά την ανασκαφική ομάδα, σε μονόγραμμα του Μακεδόνα στρατηγού και εταίρου βρέθηκαν σε τρία σημεία (εντός του ταφικού μνημείου αλλά και στον περίβολο).
Άλλες ενδείξεις, κατά τους ερευνητές, είναι τα ευρήματα λατρευτικού χαρακτήρα, καθώς και το γεγονός ότι το ταφικό μνημείο, η περίβολος και το λιοντάρι συγκροτούν ενιαίο σύνολο, το οποίο φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Δεινοκράτη και αφιερώθηκε στον Ηφαιστίωνα μετά τον αφηρωισμό του.
Τρεις οι επιγραφές
Η Κατερίνα Περιστέρη και ο υπεύθυνος αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής τόνισαν πως από τις τρεις «επιγραφές», η μία αναγράφει «Παρέλαβον Ηφαιστίωνος Ηρώον», γεγονός που συνιστά γραπτό οικοδομικό «συμβόλαιο» δηλαδή παραλαβής του μνημείου από τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο.
Το συμπέρασμα βγαίνει από το μονόγραμμα «ΑΝΤ» που βρέθηκε και οι ανασκαφείς θεωρούν ότι αφορά τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο, παρ' όλο που ανάλογα τυπικά μονογράμματα στους ορθοστάτες του περιβόλου υπήρχαν από την εποχή του Αντίγονου Γονατά μέχρι του Μονόφθαλμου. Ωστόσο, όπως ανέφεραν, στην εποχή του Αντίγονου Γονατά, που ήταν μεταγενέστερη (πέθανε το 239 π.Χ.), δεν ήταν δυνατόν να κατασκευαστεί έναν τόσο μεγάλο έργο διότι δεν υπήρχαν χρήματα.
Όπως επισήμανε ο Μιχάλης Λεφαντζής, με αυτά τα ευρήματα κλείνει η χρονολογική ψαλίδα στα πέντε-έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου (323-319 π.Χ.), εποχή που αρχίζει η οικονομική κάμψη και οι διάδοχοι διαμοιράζουν το κράτος του στρατηλάτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας