Πώς θα αποτύπωνε μια περφόρμανς τη φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα; Θα τολμούσατε να μπείτε σε ένα τρομακτικό εικαστικό escape room; Τι θα βάζατε σε μια «χρονοκάψουλα του σήμερα»; Επίκαιρα ζητήματα όπως ο πόλεμος αλλά και ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας, οι έμφυλες ταυτότητες, η σχέση μας με τη φύση. Καταστάσεις ανθρώπινες όπως η μοναξιά και τα τραύματα, η ματαιοδοξία και ο έρωτας, η σεξουαλικότητα και η αθωότητα, το λάθος και το σωστό... Τα καθιερωμένα και δημοφιλή «δωμάτια» με τις περφόρμανς επανέρχονται στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, σε συνεργασία με την Εταιρεία Πάνθεον ΑΜΚΕ, από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου, φέρνοντας νέες προτάσεις, κυρίως από νέους καλλιτέχνες και επιμελητές.
Στην έκθεση «Performance ROOMS2024», συνολικά 19 επιμελητές παρουσιάζουν, κατανεμημένους σε τρεις διαδοχικές περιόδους, 15 καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες όχι μόνο από τις εικαστικές τέχνες αλλά και από το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, τα multimedia σε περφόρμανς που τελούνται επί τόπου, στα πέντε δωμάτια της γκαλερί. Τα Rooms που εμπνεύστηκε ο Γεράσιμος Καππάτος μετρούν 26 χρόνια ζωής: «Σε αυτή την πορεία μας είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με περισσότερους από 180 επιμελητές και 500 καλλιτέχνες και μας έδωσε τη μεγάλη και θερμή συμπαράστασή του ένα μεγάλο κοινό, χιλιάδων φιλότεχνων. Τους ευχαριστούμε όλους και οραματιζόμαστε τη συνέχεια σε αυτή τη μοναδική εκδήλωση των δημιουργών της σύγχρονης τέχνης, αυτών που η ενασχόλησή τους με τα φαινόμενα και τις ανάγκες της εποχής και της καθημερινότητάς μας, με την πληθώρα των εκφραστικών μέσων και εργαλείων, μας ανοίγει νέους δρόμους στη σκέψη και στη συνείδησή μας».
Πρώτο μέρος: 25-27/1, 19.00-22.00
● Η Κατερίνα Δρακοπούλου με το έργο «Pandora 2022 (+ 2) – The Return» μας προσκαλεί να αναστοχαστούμε τις προσωπικές μας διαδρομές και τα ιστορικά γεγονότα της τελευταίας πενταετίας και να αναλογιστούμε τι θα βάζαμε σε μια χρονοκάψουλα σήμερα. Επιμέλεια: Ιουλία Λαδογιάννη.
● Τα ταξίδια των άλμπατρος, από τα πιο μοναχικά και συνάμα πιο συντροφικά πλάσματα, εμπνέουν τον Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη (έχει και την επιμέλεια) και την Αρτέμιδα Μπασίρογλου.
● Σύνδεση - αποδόμηση - έρωτας είναι το τρίπτυχο της περφόρμανς των Χρήστου Καπενή, Κατερίνας Αναστασίου, Γιώργη Παρταλίδη με τίτλο «Πώς ερωτεύονται τα βουνά», σε επιμέλεια MASH.
● Ενας δυστοπικός χώρος όπου η ζωή έχει μειωθεί σε μαύρη σκόνη, ένα εικαστικό escape room τρόμου με τρία παράξενα πλάσματα είναι το «HOMEWARD: Unleash the Beast». Συμμετέχουν: Φάνης Σακελλαρίου, Λυδία Λαμπροπούλου, Δάφνη Πατσουράκου, Ολγα Ντέντα, Κωνσταντίνος Χαλδαίος, Μάρω Πέτλη, Θοδωρής Βράχας, Αλέξανδρος Καναβός, Σοφία Νικολοπούλου, Νεφέλη Παπαναστασοπούλου.
● Ο Γάλλος Fréderic Leglise και ο κινεζικής καταγωγής Jojo Wang προτείνουν το project «Senses» ως έναν διάλογο γύρω από τον ερωτισμό. Επιμέλεια: Μαρία Ξυπολοπούλου.
Δεύτερο μέρος: 1-3/2, 19.00-22.00
● Στην περφόρμανς «Grand Palace Hotel στη Γάζα» η Νατάσα Ζαγκλή (έχει και την επιμέλεια) και η Ανδρονίκη Μαραθάκη αντιδιαστέλλουν τη φρίκη, τον θάνατο και την καταστροφή «οριοθετημένη σε τόπο συγκεκριμένο», με την ασφάλεια, την αρμονία και την ομορφιά που επικρατούν σε άλλο σημείο του κόσμου.
● Πόσο επηρεάζουν τις επιλογές στη ζωή μας οι λέξεις «λάθος» και «σωστό» που τις ακούμε από παιδιά; Με αυτό το ερώτημα ξεκινάει η περφόρμανς «Fragments - Θραύσματα» του Χρόνη Barbarian και της Νατάσας Ερωφίλης Τσάγκαρη, η οποία έχει και την επιμέλεια.
● Η επιτέλεση The Human Seed της Αθανασίας Τσάτσου εξερευνά τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
● Η Δανάη Σίμου («Ο θάνατος της πηγής» ΙΙΙ). με αφετηρία το βιβλίο του Ρολάν Μπαρτ «Ο θάνατος του συγγραφέα», συνεχίζει τη διερεύνηση γύρω από τον διάλογο μεταξύ του δημιουργού και του δημιουργήματος.
● Η περφόρμανς «Fragile! Handle with care» εξετάζει την παραδοσιακή όψη της γυναικείας ταυτότητας και τις κατασκευασμένες εκδοχές του θηλυκού φύλου. Από τις Φένια Αποστόλου, Ευγενία Γραμμένου και Γεωργία Σπουροπούλου. Επιμέλεια: Kατερίνα Κατάκη.
Τρίτο μέρος: 8-10/2, 19.00-22.00
● Το πρώτο έργο, «The New Cook Book», είναι μια επιτελεστική παρουσίαση ενός ηλεκτρονικού βιβλίου μαγειρικής που έχει δημιουργήσει ο εικαστικός Γιάννης Σταματίου. Επιμέλεια: Γκέλυ Γρυντάκη.
● Πώς θα μπορούσε να μας αναμένει το σαλόνι της συγγραφέως Νίκης Ρεβέκκας Παπαγεωργίου και τι θα ήταν δυνατό να συμβεί κατά την επίσκεψη σε έναν κόσμο φτιαγμένο από επικίνδυνες ιστορίες και απαλά υφάσματα; Συμμετέχουν: Μαριάννα Δεβετζή, Χριστίνα Θύμη, Κατερίνα Καούστου, Ολυμπία Μπουλογεώργου, Αναστασία-Νάστια Ντεντιάεβα, Ουίτσι, Νάντη Χατζηγεωργίου, Κρέων Κανακάρης. Επιμέλεια: Δηώ Καγκελάρη, Παυλίνα Μάρβιν.
● Ο Αντώνης Βασιλάκης και η Ελλη Καρυπίδου με την περφόρμανς «Αμωμος Σύλληψη» πραγματεύονται έννοιες όπως η μητρότητα και η γονιμότητα. Επιμέλεια: Νάσια Καλαμάκη.
● Η ολλανδική ζωγραφική συναντά την ιαπωνική τέχνη τού shibari υπό τη σύγχρονη ματιά της Ντορίνας Καππάτου, σε μια προσπάθεια να αιχμαλωτίσει την παροδική ομορφιά: «alles zal kapot», σε επιμέλεια Λυδίας Λαμπροπούλου, Νεφέλης Παπαναστασοπούλου.
● Η περφόρμανς «Εκείνες» με την Αντωνίνα Βλουτή και την Αννα Παπαδάκη φέρνει στο προσκήνιο ιστορίες γυναικών που έζησαν στην Ελλάδα και υπερέβησαν τις συνθήκες, τους περιορισμούς και τους κανόνες όπως ορίζονταν από την εποχή, το φύλο και την κοινωνική τάξη, προκειμένου να βιώσουν την αυτοπραγμάτωσή τους. Επιμέλεια: Βέρα Ιόνα Παπαδοπούλου.
♦ Πληροφορίες: Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, Αθηνάς 12. Τηλ: 210-3217931 / www.kappatosgallery.com
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας