Δεκτή από τον Πάπα Φραγκίσκο έγινε xθες στο Βατικανό η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έπειτα από πρόσκληση του Ποντίφικα και ως συνέχεια της δωρεάς του προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο των τριών θραυσμάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα. Η κεφαλή ιματιοφόρου έφηβου που ανήκει στον λίθο V της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, η κεφαλή γενειοφόρου άνδρα που αποδίδεται στη νότια μετόπη 16 της Κενταυρομαχίας και η κεφαλή αλόγου που αποδίδεται σε αέτωμα του Παρθενώνα βρίσκονταν από τον 19ο αιώνα έως τις αρχές Μαρτίου στις μόνιμες συλλογές των μουσείων του Βατικανού και μόλις την περασμένη εβδομάδα (24/3/23) επανενώθηκαν με τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης.
Οπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, ο Ποντίφικας εξέφρασε «τον σεβασμό που τρέφει για την Ελλάδα, ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού», αναφέρθηκε στην καλή σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και «έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας και στη σημασία που έχουν οι προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη αποσκοπώντας στην αποκατάσταση της ειρήνης».
Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού τόνισε «την ξεχωριστή σημασία που έχει η γενναιόδωρη κίνηση του Πάπα για όλο τον ελληνικό λαό, καθώς και για το διαρκές αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης» ενώ επέδωσε και ευχαριστήρια επιστολή του πρωθυπουργού.
Αντίγραφο του μαρμάρινου αγάλματος του 1ου αιώνα π.Χ., γνωστού ως «Το Προσφυγάκι» (ή το «Βοσκόπουλο με το κουτάβι»), δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο η υπουργός Πολιτισμού. Το αγαλματάκι των 63 εκατοστών παρουσιάζει ένα μικρό βοσκόπουλο που κρατάει στην αγκαλιά του με αγάπη ένα σκυλάκι. Το παιδάκι φοράει κοντή κάπα με κουκούλα και έχει τα ποδαράκια του γυμνά. Κατασκευάστηκε ειδικά για τον Πάπα στα εργαστήρια του ΟΔΑΠ, «γνωρίζοντας την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφει για τα παιδιά και την ευαισθησία του για το προσφυγικό ζήτημα».
Το πρωτότυπο άγαλμα αποκαλύφθηκε στο Γεροντικό της Νύσσας -κοντά στη Σμύρνη- και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη και από Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι το δώρισαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το μοτίβο του μικρού παιδιού είναι πολύ δημοφιλές και απαντάται συχνά στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ γύψινο εκμαγείο του εκτίθεται και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βασιλείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας