Σεπτέμβριος 2015. Συγκλονισμένος από την προσφυγική κρίση, όπως εκτυλίσσεται στις ακτές της Μυτιλήνης κυρίως, ο συγγραφέας Χρήστος Αγγελάκος φεύγει για το νησί, με στόχο να καταγράψει όσα διαδραματίζονται εκεί…
Το υλικό με τη διεισδυτική, πολιτική αλλά κι ευαίσθητη ματιά του Αγγελάκου (που την γνωρίζουμε καλά από τη λογοτεχνική του πένα αλλά κι από τη συνεργασία του με την Εφ.Συν), μια συγκλονιστική πρωτογενής μαρτυρία της ανθρωπιστικής κρίσης που εξελισσόταν στο Βόρειο Αιγαίο (κι εξακολουθεί να εκτυλίσσεται) δημοσιεύτηκε τότε, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, στη Lifo.Κι αργότερα τα κειίμενα συγκεντρώθηκαν στο βιβλίο «Ημερολόγια Μυτιλήνης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας δεν υπάρχει πια. Τα "Ημερολόγια Μυτιλήνης" αποκτούν μία επιπλέον συμβολική διάσταση: αυτήν της ανθρωπιστικής και λογοτεχνικής παρακαταθήκης ενός σπουδαίου δημιουργού που δεν έπαψε ποτέ να είναι κι ένας ευαίσθητος κοινωνικοπολιτικός παρατηρητής.
«Εφτά χρόνια αργότερα, σε έναν πιο σύνθετο και δυστυχώς πιο σκοτεινό κόσμο, και ενώ ο ίδιος ο Χρήστος Αγγελάκος δεν βρίσκεται πια στη ζωή, δίνουμε στα κείμενά του μία πιο «μόνιμη» μορφή, αυτήν του βιβλίου, συνοδεύοντάς τα με φωτογραφίες του ίδιου του συγγραφέα και με ένα προλογικό σημείωμα της συνεργάτιδας και προσωπικής φίλης του, δημοσιογράφου και κριτικού λογοτεχνίας, Τίνας Μανδηλαρά», επισημαίνουν οι εκδόσεις.
Απόψε, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 20:00 οι εκδόσεις Κέδρος διοργανώνουν λοιπόν μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Χρήστου Αγγελάκου με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου, στο Olympias rooftop bar (Αθηνάς 57 & Σοφοκλέους, 6ος όροφος, τηλ. 21032485070).
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν η Τίνα Μανδηλαρά και ο εκπαιδευτικός, Διευθυντής Σημείου για τη μελέτη της ακροδεξιάς, Κωστής Παπαϊωάννου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κυριακή Μπεϊόγλου. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Όλια Λαζαρίδου, Δημήτρης Καταλειφός, Ελένη Κοκκίδου, Σοφία Σεϊρλή.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Προλογικό σημείωμα: Τίνα Μανδηλαρά
Βλέπουμε στ’ ανοιχτά ένα ξύλινο σκαρί.
Μπερδευόμαστε. Οι πρόσφυγες συνήθως χρησιμοποιούν φουσκωτά. Μ’ αυτά τους στέλνουν οι Τούρκοι διακινητές. Τούτη εδώ όμως είναι μια βάρκα: ένα μικρό καΐκι. Κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο την ώρα που πλησιάζει στον μικρό κόλπο. Ο διακινητής τους άφησε μεσοπέλαγα. Οι εθελοντές μπαίνουν στο νερό. Παίρνουν στην αγκαλιά τους πρώτα τα παιδιά. Φέρνουμε τα φλις από το αμάξι και τα σκεπάζουμε. Είναι βρεγμένα, έχουν ύφος χαμένο. Φωτογραφίζω έναν μικρό με βουρκωμένο βλέμμα. Θέλω να θυμάμαι τα μάτια του. Φωτογραφίζω ένα μωρό λίγων μηνών: ζητάω πρώτα την άδεια από τους γονείς του. Το μωρό είναι ήσυχο στην αγκαλιά της μητέρας του. Είναι ασφαλές. Έρχεται μια εθελόντρια και της δίνει έναν μάρσιπο.
Αγγελάκος Χρήστος
Ο Χρήστος Αγγελάκος γεννήθηκε το 1962. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας (τμήμα Βυζαντινών-Νεοελληνικών σπουδών) και στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόνης (Paris IV), όπου εκπόνησε μεταπτυχιακή διατριβή με τίτλο «Το μυθιστόρημα του ποιητή. Δομή και αφήγηση στο Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου». Εξέδωσε τα μυθιστορήματα Η τελευταία εικόνα (Κέδρος, 1998), Το δάσος των παιδιών [Μεταίχμιο, 2011- βραβείο μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα 2012], Ψεύτικοι δίδυμοι (Μεταίχμιο, 2017), την ποιητική συλλογή Τα φώτα απέναντι (Ίκαρος, 2008), και τη μετάφραση των δοκιμίων του Jean Starobinski, Τρεις μανίες (Εστία, 1992). Το θεατρικό του Οι δυο μας τώρα ανέβηκε την άνοιξη του 2014 από την ομάδα Pequod και το Ήταν ένας και δεν ήταν κανένας παρουσιάστηκε στα Θεατρικά Αναλόγια, στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου. Συνεργάστηκε με λογοτεχνικά περιοδικά και δημοσίευσε διηγήματα σε περιοδικά, κυριακάτικες εφημερίδες και συλλογικές εκδόσεις. Εργάστηκε στο ραδιόφωνο (Δεύτερο και Τρίτο πρόγραμμα) και συνεργάστηκε στη συγγραφή σεναρίων με τους σκηνοθέτες Φρίντα Λιάππα και Κυριάκο Αγγελάκο. Κείμενα, βιβλιοπαρουσιάσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνταν σε λογοτεχνικά σάιτ και μπλογκ. Έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2019.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας