Την είχαμε αναγγείλει, έγινε. Kαιρός, λοιπόν, να αλιεύσουμε από δω κι από κει στον βρετανικό Τύπο πώς ακριβώς τα πήγε η δημόσια, μαραθώνια ανάγνωση (διάρκεια 16 ώρες) ολόκληρης της Ιλιάδας του Ομήρου, που οργάνωσε πριν από λίγες μέρες (Παρασκευή με Σάββατο) στο Λονδίνο το θέατρο Almeida (το ίδιο που κάνει με μεγάλη επιτυχία το φεστιβάλ Greeks) σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο.
Το ίδιο το Almeida ευχαριστεί από χθες στην ιστοσελίδα του «τις χιλιάδες» που παραβρέθηκαν και υπόσχεται ότι σε λίγες μέρες θα ανεβάσει την ανάγνωση σε συνέχειες, αλλά κι ένα φιλμάκι making-of.
Η εκδήλωση, βέβαια, μεταδιδόταν ζωντανά με web streaming για όσους κάθισαν σπίτι τους.
Είναι, πάντως, ευκαιρία να δούμε κι εμείς τον γίγαντα της σκηνής Σάιμον Ράσελ Μπιλ να λαμβάνει πρώτος τον λόγο και να διαβάζει στην Great Court του Βρετανικού Μουσείου επί τριάντα λεπτά την αρχή της Ιλιάδας, ενώ, όπως γράφει η «Ιντιπέντεντ», από κάτω δεν τόλμησε να κουνηθεί κανείς από τη θέση του.
Είχαν στηθεί πάγκοι που χωρούσαν 100 άτομα, αλλά υπήρχαν και πολλοί όρθιοι. Eνώ το κοινό συνεχώς ανανεωνόταν.
Δημοσίευσε και η ιστοσελίδα του BBC για να το πιστέψουμε μια φωτογραφία με ουρά έξω από το Βρετανικό (μάλλον από το τουίτερ είναι) και τη λεζάντα: «Ποιος θα το ’λεγε ότι οι άνθρωποι θα στέκονταν στην ουρά για να δουν μια ανάγνωση της Ιλιάδας διάρκειας 16 ωρών».
Το τουίτερ πήρε άλλωστε φωτιά, η λέξη #Iliad έγινε εκείνη τη μέρα τρέντι.
«Διάβασα (και αγάπησα) την #Iliad όταν ήμουν στο κολέγιο. Σίγουρα θα πρόσεχα περισσότερο εάν μου τη διάβαζε ο Μπράιαν Κοξ», τουίταρε κάποιος.
Ο Μπράιαν Κοξ έχει παίξει το 2004 τον Αγαμέμνονα στην «Τροία» του Βόλφγκανγκ Πίτερσεν.
Δεν ήταν (μαζί με τον Ράσελ Μπιλ) ο μόνος διάσημος ανάμεσα στους 60 τόσους ηθοποιούς που πήραν μέρος στην ανάγνωση.
Ηταν εκεί ο μυθικός Ρόρι Κινίαρ, ο Μπεν Γουίσο (παίζει και τον Διόνυσο στις Βάκχες του Almeida), η Σινέντ Κιούζακ (μεγάλη ηθοποιός και σύζυγος του Τζέρεμι Αϊρονς), ενώ η τιμή να ολοκληρώσει ύστερα από 16 ώρες τη μαραθώνια ανάγνωση, που είχε μεταφερθεί στο μεταξύ από το Βρετανικό Μουσείο στο Almeida, ανήκε ολόκληρη στον Tιμ Πίγκοτ-Σμιθ. Hταν 8 το πρωί του Σαββάτου.
Η ανάγνωση, πάντως, άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής 14 Αυγούστου (8 μ.μ. ώρα Αγγλίας) πολύ επίσημα και ελληνικά. Με τον Σάιμον Γκόλντχιλ, καθηγητή Ελληνικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, γνωστό και από το συγγραφικό του έργο (Αισχύλου Ορέστεια, Ερωτας και τραγωδία κ.ά.).
Αυτός, φυσικά, μπροστά σε μια εικόνα του Ομήρου έκανε μια σύντομη εισαγωγή στην Ιλιάδα και διάβασε απόσπασμα στα αρχαία ελληνικά. Σχολιάζει πάντως η «Ιντιπέντεντ»: «Ποτέ δεν θα μάθουμε αν ο Ομηρος εγκρίνει τη στέγαση των Ελγινείων στο Μπλούμσμπερι, αλλά τουλάχιστον θα χαιρόταν που χιλιάδες έτρεξαν στο λονδρέζικο ίδρυμα για να ακούσουν το έπος του ανάμεσα στους ιστορικούς του θησαυρούς».
Info
Τα υπόλοιπα στο σάιτ almeida.co.uk
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας