«Με έπαιρναν τηλέφωνο και κλαίγανε, τους μιλούσα εγώ και δεν το πίστευαν ότι είμαι ζωντανός». Αυτό δήλωσε χθες πικραμένος και οργισμένος ο ίδιος ο «βασιλιάς του κλαρίνου». Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Μάγγας έπεσε προχθές θύμα μίας ανυπόστατης και μακάβριας φήμης την οποία πίστεψε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας -καθώς νωρίτερα του την είχε μεταφέρει πρόσωπο του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος του Μάγγα. Κι αφού ο Μπιμπίλας έχει πράγματι αποδειχτεί -συχνά μέχρι εδώ και εκ του θεσμικού του ρόλου άλλωστε- έγκυρη πηγή και για τέτοιες «πένθιμες» πληροφορίες, την είδηση του «αιφνίδιου θανάτου του Γιώργου Μάγγα» αναπαρήγαγαν αρκετά ΜΜΕ μέχρι που διαψεύστηκε περίτρανα από τον ίδιο τον μουσικό.
Η αλήθεια είναι ότι η μάχη των ιστοσελίδων με τον χρόνο και η απουσία ή η αδυναμία διασταύρωσης της είδησης (άλλοτε λόγω επιπολαιότητας, αλλά και άλλοτε λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε πηγή έγκυρης πληροφόρησης, προσκείμενη στον δήθεν «αποθανόντα») έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές τέτοιες μακάβριες παρεξηγήσεις. Κι όχι μόνον στις ιστοσελίδες. Εχει συμβεί και στις «καλύτερες οικογένειες» αυτό. Να θυμίσουμε πόσα μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων και μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης είχαν μεταδώσει τον Αύγουστο του 2018 την «είδηση» ότι πέθανε ο Κώστας Γαβράς; Ηταν πέρα από αρκετά ελληνικά Μέσα και το Associated Press, το AFP, το France 24, το Vanity Fair και η Washington Post. «Είμαι πάρα πολύ καλά, σας διαβεβαιώνω», δήλωσε τελικά αυτοπροσώπως ο Γαβράς στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «κάποια κακά νέα που γίνονται ως αστεία από κάποιους, μέχρι να διερευνηθούν, γίνονται πιστευτά από την κοινή γνώμη» και ότι πάντως ο ίδιος και η οικογένειά του υποδέχτηκαν την είδηση «γελώντας. Το διασκεδάσαμε...».
Η περίπτωση του δήθεν «θανάτου» του Γαβρά αποδείχτηκε μάλιστα πως ήταν το πιο πρόσφατο «επίτευγμα» ενός διαβόητου φαρσέρ που με το ψευδώνυμο Τομάσο Ντε Μπενεντέτι διέδιδε fake news μέσω Twitter. Στη συγκεκριμένη περίσταση για να «πεθάνει» πιο πιστευτά τον Γαβρά είχε φτιάξει ένα ψεύτικο αγγλόφωνο προφίλ της τότε υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά στο Twitter, παρουσιάζοντας εκείνη να ανακοινώνει (στα αγγλικά) τη θλιβερή είδηση: «Λαμβάνω τώρα νέα από το Παρίσι για τον θάνατο του Ελληνα σκηνοθέτη και παραγωγού Κώστα Γαβρά». Θύματα ανάλογων «πρωτοβουλιών» του Μπενεντέτι είχε πέσει π.χ. και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά και οι Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Μίλαν Κούντερα, Μισέλ Σαρντού και Tζ. Κ. Ρόουλινγκ.
Αν αυτοί ήταν θύματα ενός δαιμόνιου και κακόβουλου φαρσέρ, έχουν υπάρξει και πλήθος άλλων «ειδήσεων» που γράφτηκαν χωρίς να διασταυρωθούν προφανώς. Αλλωστε όσοι κάνουμε πολιτιστικό ρεπορτάζ γνωρίζουμε καλά πόσες φορές πάθαμε πανικό, σπεύδοντας να διασταυρώσουμε την είδηση ότι «πέθανε ο Μίκης» πολύ προτού να πεθάνει. Το ίδιο είχε συμβεί δυστυχώς και με τον Αντώνη Βαρδή όταν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, αλλά σε περίοδο που η κατάστασή του ήταν υπό πλήρη έλεγχο. Η είδηση του «θανάτου» του πριν την ώρα του είχε γραφτεί όμως με πάσα βεβαιότητα και όχι μόνον μία φορά, κάνοντας κάθε φορά τον γιο του, Γιάννη, να διαψεύδει εξοργισμένος μέχρι που, όπως έχει δηλώσει, συνήθισε και την τελευταία φορά που του συνέβη «γέλαγα». Και προσπαθώ να θυμηθώ ποια παλιά καλλονή του ελληνικού θεάματος διάβασε αφιέρωμα με αφορμή τον «θάνατό» της σε εφημερίδα πρώτης κυκλοφορίας, τη δεκαετία του ’80, πήρε τηλέφωνο για να διαβεβαιώσει ότι ζει και ύστερα έδωσε και μία ωραία χορταστική συνέντευξη ποζάροντας στο εξώφυλλο των σελίδων τέχνης μ’ ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι. Πέθανε τελικά βέβαια, αλλά αρκετά χρόνια αργότερα..
Δεν είναι φυσικά μόνον ελληνική ιδιαιτερότητα αυτή. Αντίθετα. Πολλές ξένες διασημότητες από τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ έως τον Τομ Κρουζ και την Μπιγιονσέ «πέθαναν» στο Twitter. Ο διάσημος Beatle είχε βρεθεί μάλιστα, προ social media, στο επίκεντρο της θεωρίας συνωμοσίας «Paul is Dead» τη δεκαετία του 1960: κάποιοι πίστευαν ότι ένας απατεώνας είχε αντικαταστήσει τον ΜακΚάρτνεϊ που είχε πεθάνει! Ο ίδιος αναγκαζόταν κάθε τόσο να διαψεύδει τον θάνατό του: «Αν το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξατε είναι ότι είμαι νεκρός, τότε κάνετε λάθος, γιατί είμαι ζωντανός και ζω στη Σκοτία» είχε αναγκαστεί ο ίδιος να δηλώσει στο BBC.
Ο Σον Κόνερι πάλι είχε εμφανιστεί στο Late Show το 1993 για να τελειώσει με τις οργιώδεις φήμες για τον θάνατό του που είχαν ξεκινήσει από την Ιαπωνία. «Είμαι πραγματικά ζωντανός. Μήπως το ίντερνετ έκανε πάλι λάθος;», σχολίασε κι ο Τομ Κρουζ το 2010 για τη φήμη που είχε ταξιδέψει παντού στο διαδίκτυο ότι «πέθανε» στη διάρκεια γυρισμάτων του «Mission Impossible» λόγω θανατηφόρου δυστυχήματος. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στον Ματ Ντέιμον αλλά και στον Τζορτζ Κλούνεϊ. Στον τελευταίο περισσότερες από μία φορές. Μέχρι τώρα έχει γραφτεί ότι υπέκυψε ύστερα από δυστύχημα με ιδιωτικό αεροπλάνο στο Κολοράντο, ότι πνίγηκε στη Νέα Ζηλανδία κ.ά. που αν και αποδεικνύονται κατασκευές δεν εμποδίζουν κάθε φορά τις ιστορίες «Ο Τζορτζ Κλούνεϊ πέθανε» να γίνονται viral. Αντίστοιχη εμπειρία έχει και:
● Η Μπιγιονσέ: έχει «πεθάνει» μέχρι στιγμής από τρομαχτική σύγκρουση αυτοκινήτων και ανάφλεξη αυτού στο οποίο δήθεν επέβαινε αλλά κι από φλεγμονή που της προκάλεσε ένα... σκουλαρίκι.
● Ο Ράσελ Κρόου: ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Υόρκης το 2010 μετέδωσε ότι ο σταρ πέθανε όταν είχε μία άσχημη πτώση, καθώς έκανε σκι στην Αυστρία. «Δεν μπορώ να απαντήσω», έγραψε ο Κρόου στο Twitter. «Επεσα από ένα βουνό στην Αυστρία. Δεν ξέρω πώς έφτασα εκεί, αλλά τα ΜΜΕ δεν κάνουν ποτέ λάθος. G'Bye»)
● Ο Μπραντ Πιτ: ο σταρ έχει έρθει αντιμέτωπος με τέτοιες φήμες δεκάδες φορές αν και η χειρότερη ήταν αυτή το 2016 που αφορούσε στον θάνατό του από πυροβολισμό, έγινε viral και τον ανάγκασε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση ότι είναι ζωντανός.
Κι υπάρχουν κι άλλα δεκάδες τέτοια παραδείγματα αρρωστημένης κατασκευής, παρεξήγησης ή παραπληροφορημένης φημολογίας που έχουν «πεθάνει» πολλούς σταρ.
Θα ήταν παράλειψη βέβαια αν δεν αναφέραμε το διάσημο περιστατικό με ήρωα τον περίφημο -για τα βιβλία αλλά και για το χιούμορ του- Μαρκ Τουέιν. Οταν κάποια εφημερίδα ανακοίνωσε επισήμως τον θάνατό του Αμερικανού συγγραφέα, «μπαμπά» μεταξύ άλλων του Τομ Σόγερ και του Χάκλμπερι Φιν, ο ίδιος έστειλε ιδιόχειρη απάντηση με το λακωνικό σχόλιο: «Μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι οι φήμες περί του θανάτου μου είναι κάπως υπερβολικές».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας