Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Πολιτισμού παραχωρεί πέντε εμβληματικά μνημεία ως σκηνικό για τη φωτογράφηση σε οίκο μόδας. Το θέμα εγείρει ερωτήματα, όχι για την επίδειξη του Dior στο Καλλιμάρμαρο, που «κλείδωσε» για τις 17 Ιουνίου, αλλά για τον αγοραίο τρόπο που παραχωρούνται η Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά, το Ηρώδειο και οι ναοί του Ποσειδώνα στο Σούνιο και του Δία στη Νεμέα.
Είναι η πρώτη φορά που θα δοθούν ταυτόχρονα -με τη σέσουλα που λέμε- πέντε μνημεία στην ίδια παραγωγή και ουδείς γνωρίζει τους όρους για διήμερες, τετραήμερες χρήσεις με τη συμμετοχή από 120 έως 150 επαγγελματιών.
Το υπουργείο Πολιτισμού όχι μόνο δεν ενημέρωσε τους πολίτες για το σκεπτικό που συνοδεύει την απόφαση της θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αλλά εξακολουθεί να κρατάει εριστική και απαξιωτική στάση απέναντι σε όσους εύλογα προβληματίζονται και αντιδρούν. Η τελευταία δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (28.5.21) δεν απαντά στα ερωτήματα που θέτουν αρχαιολόγοι, πολίτες, δημοσιογράφοι οι οποίοι δεν ανήκουν στα Μέσα Ενημέρωσης που «ταΐστηκαν» από τη λίστα Πέτσα. Επαναλαμβάνει ότι «... το σύνολο των εορταστικών εκδηλώσεων θα προβάλει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο...».
Εχει ανάγκη η Ακρόπολη ή ο Ναός του Ποσειδώνα τα μοντέλα του Dior για να γίνουν γνωστά στους πολίτες του κόσμου; Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε η υπουργός και το επιτελείο της μάλλον δεν κάνουν καλά τη δουλειά που τους ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Στον 21ο αιώνα σαφώς είναι άλλοι οι τρόποι για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με την τελευταία δήλωσή της η κ. Μενδώνη απαντά στην τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Αναγνωστοπούλου, η οποία σε ανακοίνωσή της σημείωνε: «Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μια προειλημμένη πολιτική απόφαση από την υπουργό και τον πρωθυπουργό, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ακρόπολη. Σε χώρες που σέβονται τα αδιαπραγμάτευτα σύμβολά τους -και για τη χώρα μας είναι η Ακρόπολη- η όποια απόφαση έχει και πολιτικό χαρακτήρα».
Στη δήλωσή της η κ. Μενδώνη έκανε λόγο για «τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε: «Η Τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος και τα κομματικά του μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να διαδίδουν ψευδείς ισχυρισμούς για δήθεν "προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις" και μετατροπή της Ακρόπολης σε πασαρέλα... Η πραγματικότητα είναι η εξής: ο οίκος Dior πρότεινε στο υπουργείο Τουρισμού, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ένα σύνολο εορταστικών εκδηλώσεων που προβάλλει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τους Ελληνες δημιουργούς και τεχνίτες και τα ελληνικά εργαστήρια...».
Η «Εφ.Συν.» στο ρεπορτάζ που ακολούθησε τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ (27.5.21) μεταξύ άλλων ερωτημάτων έθετε και τα εξής δύο: Ποια είναι η εμπλοκή της Μαρέβας Γκραμπόβσκι-Μητσοτάκη στην υπόθεση Dior και αν ήταν μια προειλημμένη απόφαση που ολοκληρώθηκε με τη συμβολή των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού.
Σήμερα θα παραθέσουμε τα πραγματικά γεγονότα που προϋπήρξαν της απόφασης του ΚΑΣ.
1. Η ιστορία ξεκινάει την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020. Τα περιοριστικά μέτρα για τη διασπορά του κορονοϊού βρίσκονται σε ισχύ και η μετακίνηση εκτός νομού απαγορεύεται. Η κ. Μητσοτάκη σπάει το lockdown και ταξιδεύει στην Καλαμάτα. Συνοδεύει την καλλιτεχνική διευθύντρια και στελέχη του Dior στο μουσείο «Βικτωρία Γ. Καρέλια», που στεγάζει αξιόλογη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών.
Το κλειστό μουσείο (όπως όλα της χώρας) ανοίγει ειδικά για τους υψηλούς επισκέπτες. Την είδηση ανεβάζει η ηλεκτρονική έκδοση eleftheriaonline.gr της εφημερίδας «Ελευθερία». Ξεσηκώνεται θύελλα αντιδράσεων των πολιτών «Τι sms έστειλε η Μαρέβα;» και το θέμα παίρνει πολιτικές διαστάσεις.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγκάζονται να εκδώσουν ανακοίνωση. Το Μαξίμου παραδέχεται φυσικά το ταξίδι, χαρακτηρίζει «χυδαιότητα» όσα γράφονται και ενημερώνει: «...οφείλουμε να σημειώσουμε λοιπόν ότι η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη δεν πήγε στην Καλαμάτα για εκδρομή, αλλά κατόπιν της προβλεπόμενης έγγραφης άδειας από την Πολιτική Προστασία, συνοδεύοντας στελέχη του οίκου Dior, ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, που ήρθαν στη χώρα μας προκειμένου να ερευνήσουν ύστερα από περιήγηση σε μουσεία, τη δυνατότητα η νέα τους collection το 2021 να έχει αναφορά στην Ελλάδα με αφορμή και τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία. Το γεγονός αυτό, όπως αντιλαμβάνονται όλοι, θα αποτελέσει σημαντική προβολή για τη χώρα....».
Ετσι το πόπολο μαθαίνει ότι κάτι υφαίνεται στα υψηλά κλιμάκια.
2. Στις 23 Απριλίου 2021 ο γαλλικός οίκος Dior ανακοινώνει ότι θα οργανώσει ντεφιλέ στις 17 Ιουνίου στην Αθήνα. «Είναι επίσημο: Ο οίκος Dior θα παρουσιάσει τη συλλογή του στην Ακρόπολη τον Ιούνιο» γράφει ο καλά ενημερωμένος σε θέματα μόδας ιστότοπος Jenny.gr της Τζένης Μπαλατσινού (συζύγου του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια), η οποία ωστόσο έχει δηλώσει ότι πλέον έχει αποχωρήσει.
Νέος χαμός, ειρωνικά και απαξιωτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη στιγμή που το τσιμέντο στην Ακρόπολη έχει ήδη πυροδοτήσει τις αντιδράσεις των επιστημόνων και των πολιτών. Η ανάρτηση κατεβαίνει και το υπουργείο Πολιτισμού εκδίδει ανακοίνωση. «....τα στελέχη του οίκου μόδας Dior έχουν ζητήσει να επισκεφθούν στις 26, 27 και 28 Απριλίου αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Συγκεκριμένα την Ακρόπολη, το Ηρώδειο, τον Ναό του Ηφαίστου, το Παναθηναϊκό Στάδιο, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον Ναό του Δία στη Νεμέα. Αλλο, επίσημο, αίτημα δεν έχει υποβληθεί στο ΥΠΠΟΑ...».
3. Μπίνγκο. Στις 25 Μαΐου με τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ και με την υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί, τα στελέχη του Dior παίρνουν τελικά την έγκριση για να φωτογραφήσουν, κινηματογραφήσουν και να αεροφωτογραφήσουν τα μοντέλα στους αρχαιολογικούς χώρους που ζήτησαν.
Σε μια τέτοια πορεία αναγνωρίζει κανείς προειλημμένη απόφαση;
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστας Ζουράρις, κατέθεσε ερώτηση (28.5.21) προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ζητά να μάθει «τις απαιτήσεις του οίκου μόδας Dior και τη συμφωνία για τις φωτογραφίσεις στα «ιερά μνημεία», όπως τα αποκαλεί, αλλά και για τα «κοσμικά» Ηρώδειο και Καλλιμάρμαρο.
Τέλος, θυμίζουμε τη θερμή σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ Μπριζίτ Μακρόν και Μαρέβας Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργικού ζεύγους στο Παρίσι τον Αύγουστο του 2019. Ο Dior ανήκει στη βαριά βιομηχανία της Γαλλίας. Μήπως οι υπέρκομψες κυρίες έβαλαν τον θεμέλιο λίθο αυτής της συνεργασίας πολύ πριν την πληροφορηθούμε από διαρροές, λαθάκια, τυχαία περιστατικά;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας