Dior εδώ - Dior εκεί, σε ποιον αρχαιολογικό χώρο μας θα στήσει την πασαρέλα του ο διάσημος γαλλικός οίκος μόδας; Στην Ακρόπολη μήπως;
Ο τίτλος της «Εφ.Συν.» «Το τσιμέντο μετέτρεψε την Ακρόπολη σε πασαρέλα» (3/4/21) αποδεικνύεται προφητικός και επιβεβαιώνεται τόσο γρήγορα;
Η ανακοίνωση του γαλλικού οίκου Dior ότι προγραμματίζει να παρουσιάσει στην Αθήνα, στις 17 Ιουνίου, την κολεξιόν του «Croisière 2022» με την υπογραφή της Ιταλίδας σχεδιάστριας Μαρία Γκράτσια Κιούρι, η οποία είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια, ταξίδεψε στον κόσμο και στην ελληνική πρωτεύουσα προκάλεσε αναταράξεις.
Μπορεί να μην έχει αποφασιστεί ποιος χώρος θα δοθεί, ωστόσο οι διαστρώσεις με το απέραντο τσιμέντο στην Ακρόπολη έφεραν αναπόφευκτους συνειρμούς περί ιδανικών, πλέον, συνθηκών για κοσμικές εκδηλώσεις επί του Βράχου.
Εκ των πραγμάτων το υπουργείο Πολιτισμού εξαναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία ενημερώνει ότι από σήμερα έως και τις 28 Απριλίου στελέχη του οίκου Dior έχουν ζητήσει να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους «Ακρόπολη, Ηρώδειο, Ναό του Ηφαίστου, Παναθηναϊκό Στάδιο, Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, Ναό του Δία στη Νεμέα. Αλλο, επίσημο, αίτημα δεν έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Εφόσον υποβληθεί, θα εξετασθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 3028/2002 “Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.
Στελέχη του οίκου έχουν επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα την Ελλάδα και την Αθήνα. Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση του γαλλικού οίκου για την παρουσίαση της επόμενης συλλογής γίνεται αναφορά στην Αθήνα ως τόπος παρουσίασης της συλλογής και όχι σε συγκεκριμένο τόπο».
Τι μας λέει το υπουργείο Πολιτισμού; Κατ’ αρχάς ότι συζητείται και η Ακρόπολη. Εφόσον τις επόμενες ημέρες κατατεθεί αίτημα από τα στελέχη του οίκου Dior, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος 3028/2002, οπότε και το θέμα -με τις σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών- θα εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο θα γνωμοδοτήσει. Ετσι η υπουργός Πολιτισμού νίπτει τας χείρας της.
Ο Οίκος Dior «επέλεξε την Αθήνα, προορισμό εξαιρετικού χαρακτήρα, κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών τεχνών, για την κολεξιόν του» γράφει η ανακοίνωση και το αφήγημα περί επιστροφής στην Αθήνα ολοκληρώνεται με ένα φόρο τιμής για τη φωτογράφιση που έγινε πριν από 70 χρόνια στην Ακρόπολη με δημιουργίες του θρυλικού Κριστιάν Ντιόρ.
Το καινούργιο «φλερτ» του Οίκου μαζί μας είδε το φως της δημοσιότητας πριν από τέσσερις μήνες. Οταν η Μαρέβα Μητσοτάκη είχε συνοδεύσει στην Καλαμάτα, τον Δεκέμβριο του ’20, στελέχη του οίκου Dior με επικεφαλής την Μαρία Γκράτσια Κιούρι.
Επισκέφτηκαν το Μουσείο Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» (παρουσιάζει εξαιρετικά ενδυματολογικά, αντρικά και γυναικεία σύνολα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας) που άνοιξε ειδικά. Οι σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε τότε η κ. Μητσοτάκη, καθώς παραβίαζε και πάλι τους περιοριστικούς όρους των μετακινήσεων λόγω κορονοϊού -είχε προηγηθεί η βόλτα με τα ποδήλατα στην Πάρνηθα- ανάγκασαν κυβερνητικούς κύκλους να απαντήσουν.
«Δεν πήγε στην Καλαμάτα για εκδρομή» αλλά έχοντας τις σχετικές άδειες συνόδευσε «στελέχη του οίκου Dior, ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, που ήρθαν στη χώρα μας προκειμένου να ερευνήσουν τη δυνατότητα η νέα τους collection το 2021 να έχει αναφορά στην Ελλάδα, με αφορμή και τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία».
Εκτός από τα ρούχα υψηλής ραπτικής εμπνευσμένα από την ελληνική επανάσταση άραγε οι κυρίες Μητσοτάκη και Κιούρι δεν συζήτησαν για επιδείξεις μόδας; Η κυρία Μενδώνη τίποτα δεν έχει πληροφορηθεί;
Πάντως η πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) του Τμήματος Αττικής είναι καταπέλτης για το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τις διαστρώσεις από τσιμέντο, ενώ αφήνει και αιχμές για «αξιοποίηση» του μνημείου με εκδηλώσεις «εμπορικού χαρακτήρα».
Η αναλυτική ανακοίνωση καταλήγει: «Η διαμόρφωση των διαδρόμων και των πλατωμάτων στην Ακρόπολη καθιστά σαφή στον επισκέπτη τον λόγο για το οποίο πραγματοποιήθηκαν. Αποτελούν μια προσαρμογή τόσο για τις άμεσες ανάγκες της αύξησης της τουριστικής επισκεψιμότητας του Μνημείου, όσο και σε αυτές, που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, εις βάρος του ίδιου του Μνημείου.
Στοχεύουν δηλαδή στην επισκεψιμότητα περισσότερων –ταυτόχρονα- τουριστών, αλλά και στην αξιοποίηση ενδεχομένως και “άλλων εκδηλώσεων, εμπορικού χαρακτήρα”, όπου θα αξιοποιηθούν τα μεγάλα πλατώματα και οι μεγάλοι διάδρομοι, λόγω των χαρακτηριστικών τους (επιπεδότητα, ενιαία και “λεία” επιφάνεια)».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας