Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πλούτος και η εκφραστική δύναμη της ελληνικής ποίησης συνταντιούνται με το τραγούδι. Είναι, όμως, κάθε φορά εξαιρετικά ενθαρρυντικό να συναντάς 20χρονα παιδιά που εμπνέονται από Ελληνες ποιητές και γράφουν νέα κομμάτια.
Οχι ένα και δύο, αλλά 18 φρέσκες δημιουργίες θα ακουστούν σήμερα στη Στέγη κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς με τίτλο «Νέοι συνθέτες μελοποιούν Ελληνες ποιητές» (την επιμελούνται ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η ομάδα Ελληνικό Σχέδιο).
Εννέα νέα και ταλαντούχα παιδιά κλήθηκαν να μελοποιήσουν είτε δημιουργίες άγνωστων ποιητών είτε άγνωστα ποιήματα αναγνωρισμένων. Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές τους καθόλου αυτονόητες δεν είναι.
Ο Γιάννης Μαθές εμπνεύστηκε από Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και Μίλτο Σαχτούρη, ο Κώστας Μάκρας κατέληξε σε ποιήματα των Ιωάννη Πολέμη και Γιώργου Σαραντάρη, ο Δημήτρης Μαραμής διάλεξε Γιάννη Αηδονόπουλο και Ανθούλα Σταθοπούλου-Βαφοπούλου, o Ηλίας Μαυροσκούφης το ποίημα «Το παιδί μου» του Μανόλη Αναγνωστάκη και τη «Μεταρσίωση» του Νικηφόρου Βρεττάκου, ο Νίκος Παπαδογιώργος δύο ποιήματα του Βαγγέλη Κάσσου, ο Απόλλων Ρέτσος το «Οταν ήρθες...» του Κώστα Καρυωτάκη και το «Νανούρισμα σε αγέννητο παιδί» της Μαρίας Π. Ράλλη, ο Χρυσοβαλάντης Σωτηρίου ποιήματα του Μάνου Ελευθερίου, η Φένια Χρήστου τον «Τρόμο» του Καβάφη και το «Φάντασμα» της Ευτυχίας Παναγιώτου.
Διαφορετικές γενιές, σχολές, αναφορές. Πώς επέλεξαν τα ποιήματά τους; «Κατέληξα σε δύο ποιητές του Μεσοπολέμου που ούτε εγώ γνώριζα καθότι με γοητεύει η αναζήτηση στο άγνωστο», παραδέχεται ο Δ. Μαραμής, που έχει ώς τώρα γράψει μουσική για ταινίες και περίπου τριάντα θεατρικές παραστάσεις.
«Ο μεν Αηδονόπουλος πέθανε από την πείνα, η δε Βαφοπούλου (σύζυγος του Θεσσαλονικιού ποιητή Γ.Θ. Βαφόπουλου) έφυγε στα 27 από φυματίωση. Και στις δύο περιπτώσεις με μάγεψαν η ακρότητα των αισθημάτων τους, το υψηλό τους επίπεδο, ο μοναδικό τρόπος που χαρτογράφησαν τον ρομαντισμό και τον έρωτα».
Η Νεφέλη Λιούτα, από την άλλη, επέλεξε δύο ποιητές με τους οποίους συνδέεται κατά κάποιο τρόπο. «Στον Ν. Γρηγοριάδη -που είχα γνωρίσει σε παλαιότερη εκδήλωση- μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που έγραφε για ερωτικές ιστορίες.
Η Μάγια-Μαρία Ρούσσου πέθανε τη χρονιά που γεννήθηκα, αλλά δίδασκε πιάνο στη μητέρα μου. Διάλεξα το ποίημά της “Ανέβασμα”, που είναι άκρως ερωτικό. Τα μυθιστορήματα ήταν πάντοτε καλύτεροι φίλοι μου, αλλά αυτή τη φορά το δέλεαρ ήταν που με κέντρισε».
Η συναυλία στάθηκε αφορμή για να γνωριστεί και ο Απ. Ρέτσος με ένα νεανικό, ανέκδοτο ποίημα του Καρυωτάκη κι ένα ποίημα της Μαρίας Περ. Ράλλη, μιας ξεχασμένης σήμερα ποιήτριας.
«Το ποίημα του Καρυωτάκη το βρήκα τυχαία στο Ιντερνετ. Με τράβηξε η φράση “αμίλητος, τη μέσα μου μαυρίλα/την έκανα γλυκύτατο τραγούδι/κι απάνω σου το λέγανε τα φύλλα”. Ενώ το όνομα της Μαρίας Ράλλη δεν το είχα ξανακούσει, μέχρι που ένας φίλος μού έδειξε το “Νανούρισμα σε αγέννητο παιδί”. Με συγκινεί η ιδέα να νανουρίζει μια μάνα ένα παιδί που δεν γέννησε ποτέ. Μετά είναι οι ίδιες οι λέξεις που χρησιμοποιεί: “Γιε μου και κανακάρη μου και σάρκα της σαρκός μου, του αγαπητού μου πρόπλασμα, πνοή, ψυχοβλαστός μου”. Ελπίζω οι μελοποιήσεις που έκανα να είναι οι κατάλληλες, γιατί είναι πάντα επικίνδυνο να βάζεις μουσική σε ένα ποίημα που μπορεί να υπάρχει και χωρίς αυτήν», απαντά ο νεαρός συνθέτης, που γεννήθηκε το 1990 και από το 2010 έχει γράψει μουσική για παραστάσεις στο «Παλλάς», στο Εθνικό, στο «Ακροπόλ» και αυτή την περίοδο ετοιμάζει έναν κύκλο τραγουδιών σε ποίηση του Αμερικανού σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον.
Τελικά, η ποίηση απαιτεί μουσική καταξίωση και εμπειρία ή φρεσκάδα; «Απαιτεί αγνή πρόθεση και συνείδηση (όπως έλεγε ο Χατζιδάκις στο σημείωμα του «Μεγάλου ερωτικού») ότι δεν έρχεσαι στο ίδιο επίπεδο με το ποίημα απλά μελοποιώντας το», παραδέχεται ο Δ. Μαραμής.
Info:
20.30, Κεντρική Σκηνή. Τιμές εισιτηρίων: 7-10 €. Μειωμ. & άνεργοι 5 €.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας