Το πανηγύρι τελείωσε. Χθες το μεσημέρι, ακριβώς στις 12.30 ώρα Αγγλίας, ο Ριχάρδος Γ’, αυτός που πέρασε στην ιστορία ως τέρας, να ’ναι καλά ο Σέξπιρ που τον διέσυρε στην ομώνυμη τραγωδία του, τάφηκε για δεύτερη φορά, περισσότερα από 529 χρόνια από τον θάνατό του. Με τις τιμές και τελετές που δεν είχε αξιωθεί στις 22 Αυγούστου του 1485.
Τότε ο Ριχάρδος Γ’, ο τελευταίος των Πλανταγενετών, έπεσε ηττημένος από τον Ερρίκο Ζ’ στη μάχη του Μπόσγουορθ, που έβαλε τέλος στον Πόλεμο των Ρόδων. Και τάφηκε βιαστικά από φιλεύσπλαχνους μοναχούς σε ένα ταπεινό παρεκκλήσι.
Χθες τα οστά του, που βρέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012 σε πάρκινγκ του Λέστερ και ταυτοποιήθηκαν χάρη στο DNA των απευθείας απογόνων του, τοποθετήθηκαν σε νέο τάφο, που φτιάχτηκε στο κέντρο του καθεδρικου ναού του Λέστερ. Προηγήθηκε θρησκευτική τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι. Ηταν το αποκορύφωμα ενός τρελού πρότζεκτ και ενός πενθήμερου εκδηλώσεων, που κόστισαν 2,5 εκατ. λίρες συνολικά στις τοπικές αρχές, στην επισκοπή και σε χορηγούς, ανάμεσά τους και η ποδοσφαιρική ομάδα Tigers του Λέστερ.
Λαϊκή συμμετοχή: Πάνω από 20 χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν για να προσκυνήσουν το φέρετρο του Ριχάρδου στον καθεδρικό ναό του Λέστερ. Οι ουρές ήταν τεράστιες. Μεταφέρθηκε εκεί την Κυριακή από το πανεπιστήμιο, όπου φυλασσόταν, με μια μεγαλειώδη πομπή που διέσχισε την πόλη, αλλά και τη γύρω περιοχή. Εκανε, μάλιστα, και μια στάση στο μέρος, όπου είχε γίνει η μάχη του Μπόσγουορθ. Εκεί υποδέχτηκαν τον Ριχάρδο 200 κανονιοβολισμοί και ντόπιοι ντυμένοι με ρούχα εποχής. Ανάμεσά τους και πολλοί απόγονοι των στρατιωτών, που είχαν σκοτώσει το 1485 ο ένας τον άλλο! Τους ψάρεψαν σε Αγγλία, Σκοτία, Αυστραλία, Καναδά και Νότιο Αφρική, οι ίδιοι επιστήμονες που ανακάλυψαν και στον Καναδά τον Ερικ Ιψεν, απόγονο του Ριχάρδου. Χάρη στο δικό του κυρίως DNA ταυτοποιήθηκαν τα υπολείμματα του βασιλιά, γιατί ήταν απευθείας απόγονος της αδελφής του, της Αννας του Γιορκ.
Υστερία των μίντια: Πάνω από 700 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο κατέφθασαν στο Λέστερ, που έτριβε τα χέρια του. Δωμάτιο ξενοδοχείου δεν υπήρχε ούτε για δείγμα σε όλη την περιοχή. Η εικόνα του Ριχάρδου ήταν παντού, ακόμα και σε πακετάκια ποπκόρν. Η χθεσινή τελετή μεταδόθηκε απευθείας από το Channel 4, ενώ γιγαντοοθόνες είχαν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης, αφού μέσα στον καθεδρικό ναό δεν μπήκε όποιος κι όποιος.
Επεσε κλήρος: Διακόσιοι τυχεροί ντόπιοι, που κληρώθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους, παρακολούθησαν την τελετή. Μαζί τους πολλοί ευγενείς, κεφαλές της Εκκλησίας, αλλά και οι επιστήμονες-αρχαιολόγοι που βρήκαν τον Ριχάρδο. Ανάμεσά τους η Φιλίπα Λάνγκλεϊ, που χάρη στη δική της πίστη και επιμονή άρχισαν να σκάβουν στο πάρκινγκ, ο Ρίτσαρντ Μπάκλεϊ, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, αλλά και ο εργάτης Μάθιου Μόρις, που βρήκε τα οστά.
Και ο Ντέιβιντ Κάμπερμπατς; Δεν φτάνει που είναι είδωλο των γυναικών ανά τον πλανήτη, αποδείχτηκε ότι είναι και μακρινός ξάδελφος του Ριχάρδου Γ’! Πρόσφατο εύρημα αυτό των επιστημόνων και έπρεπε να το εκμεταλλευτούν. Ο ωραίος Ντέιβιντ, που ετοιμάζεται να υποδυθεί τον Ριχάρδο Γ’ σε ταινία για τον Πόλεμο των Ρόδων, έπαιξε βασικό ρόλο στη χθεσινή τελετή. Προσήλθε με ένα λευκό ρόδο στο πέτο, σύμβολο του Οίκου των Γιορκ. Λίγο πριν κατεβεί το φέρετρο στον υπόγειο τάφο, διάβασε ένα ποίημα που είχε γράψει ειδικά για την περίσταση η μεγάλη ποιήτρια Κάρολ Αν Ντάφι.
Οι διαφωνούντες: Πολλοί βρήκαν υπερβολική, γελοία ή και επικίνδυνη όλη αυτή την ιστορία. Εγραψε στον «Γκάρντιαν» ο Τσάρλι Μπρούκερ: «Στη Βρετανία της λιτότητας, των χρεών, των εκλογών που έρχονται, του ψυχρού πολέμου που σιγοβράζει, των νέων που το σκάνε για τη Συρία, εμείς θάβουμε ένα μεσαιωνικό βασιλιά. Πώς κατηγορούμε τον ΙSIS ότι γυρνάει την ανθρωπότητα πίσω στον Μεσαίωνα, όταν εμείς μετατρέψαμε με τη θέλησή μας τις ειδήσεις σε ένα έξτρα επεισόδιο του “Γουλφ Χολ”;»
Η άλλη πλευρά: «Ο Ριχάρδος ανήκει σε όλους μας», είπε ο επίσκοπος του Λέστερ αρχίζοντας την τελετή. «Δεν ήρθαμε εδώ να τον κρίνουμε, να τον υμνήσουμε ή να τον καταραστούμε. Αλλά για να σταθούμε με ταπεινότητα δίπλα σε ένα παιδί του Θεού και να δώσουμε στα θνητά του υπολείμματα την αξιοπρέπεια που τους αξίζει. Η πόλη που φιλοξενεί τον τάφο του δεν είναι πια πεδίο συγκρούσεων, μοχθεί για την ανθρώπινη αρμονία. Δεν έχει μόνο εκκλησίες, αλλά και τζαμιά και γκουρντουάρα για τους Σιχ...». Μήνυμα έστειλε και η βασίλισσα Ελισάβετ, χαρακτηρίζοντας την ταφή του Ριχάρδου γεγονός «μεγάλης εθνικής και παγκόσμιας σημασίας».
Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ο τάφος σφραγίστηκε με μια πέτρα βάρους 2,3 τόνων, που προέρχεται από λατομείο που κάποτε ανήκε στον Ριχάρδο Γ’. Η εκκλησία ξανάνοιξε σήμερα το πρωί, για να συνεχιστεί το προσκύνημα στον πιο διάσημο βασιλιά της Ιστορίας και του θεάτρου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας