Οι Ισπανοί είναι σίγουροι πως βρήκαν όχι μόνο τον τάφο, αλλά και τα υπολείμματα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες 400 χρόνια μετά τον θάνατό του (1616) σε ηλικία 68 χρόνων.
Μεγάλη είδηση για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Για την ώρα, πάντως, ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» δεν είναι παρά μερικά κόκαλα ανάμεσα σε άλλα.
Πολύ δύσκολα, παραδέχονται οι ίδιοι οι επιστήμονες, θα καταφέρουν να τα ξεχωρίσουν.
Βασίζουν, όμως, τη βεβαιότητά τους ότι βρήκαν τάφο και οστά στα ιστορικά στοιχεία.
Χθες δόθηκε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη για να κλείσει η πρώτη φάση μιας έρευνας, που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.
Επίκεντρό της ήταν η Μονή de las Trinitarias Descalzas (Ξυπόλητων Πιστών της Αγίας Τριάδας), που βρίσκεται στην Barrio de Las Letras (Συνοικία των Γραμμάτων) της ισπανικής πρωτεύουσας.
Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Θερβάντες και πολλών άλλων ανθρώπων του πνεύματος, που έμεναν εκεί.
Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε διαλέξει να ταφεί στη μονή και, μάλιστα, επειδή ήταν στρατιώτης, ζήτησε άδεια.
Είχε, όμως, στενή σχέση με τους μοναχούς της, αυτοί είχαν πληρώσει τα λύτρα για να απελευθερωθεί από τους Μαυριτανούς πειρατές, που τον κρατούσαν πέντε χρόνια στην Αλγερία. Τάφηκε, λοιπόν, στη μονή αλλά στη συνέχεια τα ίχνη του χάθηκαν.
Το μοναστήρι καταστράφηκε και ένα νέο χτίστηκε το 1673 ακριβώς πάνω στα ερείπιά του.
Οι ιστορικοί πίστευαν ότι όλοι οι εκεί θαμμένοι, μαζί και ο Θερβάντες, μεταφέρθηκαν στο καινούργιο κτίριο.
Ετσι, μια ομάδα 30 επιστημόνων, εφοδιασμένοι με εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας (υπέρυθρες κάμερες, 3D σκάνερ και ραντάρ εδάφους) κατάφερε να εισχωρήσει στις 33 κόγχες μιας ξεχασμένης κρύπτης κάτω από τη μονή.
Σε μία από αυτές ανακάλυψαν ένα σεβαστό αριθμό από οστά ενηλίκων. Και αποφάσισαν ότι είναι ο Θερβάντες και η παρέα του.
Τα οστά, όμως, είναι σε κακή κατάσταση. Επιπλέον, στην περίπτωση του Θερβάντες δεν βοηθάει η περαιτέρω έρευνα μέσω DNA, αυτή που πρόσφατα χάρισε σίγουρη ταυτότητα στα υπολείμματα του Ριχάρδου Γ’ στο πάρκινγκ του Λέστερ.
Διότι δεν υπάρχουν άμεσοι απόγονοι του συγγραφέα (ο Ριχάρδος αντίθετα είχε δύο!).
Ο Θερβάντες είχε τουλάχιστον δυο παιδιά, το ένα, όμως, μπήκε σε μοναστήρι, ενώ ποτέ δεν επαληθεύτηκε η ύπαρξη ενός γιου, που είχε γεννηθεί στην Ιταλία.
Ετσι οι ιατροδικαστές θα προσπαθήσουν απλώς να ταυτοποιήσουν τα άλλα οστά και να τα ξεχωρίσουν από του Θερβάντες.
Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Φρανσίσκο Ετσεμπερία, που πρόσφατα ασχολήθηκε με τη σορό του Νερούδα για να αποφανθεί ότι ο νομπελίστας πέθανε από καρκίνο και όχι δηλητηριασμένος από τον Πινοσέτ.
Ενα είναι βέβαιο. Οι αρχές της Μαδρίτης ανακοίνωσαν χθες ότι ο Θερβάντες «θα ξαναταφεί με τιμές» στη μονή, σε έναν νέο τάφο που θα κτιστεί, και ότι η κρύπτη της μονής θα ανοίξει για το κοινό μέσα στο 2016, που θα γιορτάζονται παγκοσμίως τα 400 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα.
Τα αυτονόητα δεν τα ανακοίνωσαν, δηλαδή τις ελπίδες τους ότι ο «τάφος του Θερβάντες» θα φέρει νέο κύμα τουριστών στη Μαδρίτη, όπως και ο τάφος του Σέξπιρ στο Στράτφορντ-απον- Εϊβον.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας