Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αεροφωτογραφία προς Νότο στο τέλος των ανασκαφικών έργων 2018

Σπουδαία ευρήματα φέρνει στο φως η σκαπάνη Ελβετών και Ελλήνων αρχαιολόγων

Η μεγάλη πομπή για τη γιορτή της θεάς στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος ξεκινούσε από την Ερέτρια, από τον ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνα, του αδελφού της. Οι Ερετριείς και οι Καρύστιοι έφευγαν από την πόλη τους με άρματα και έφταναν στο ιερό της θεάς όπου θυσίαζαν κριάρια, ενώ κατά τη διάρκεια της γιορτής τελούσαν λαμπαδηδρομίες, μουσικούς, αθλητικούς και δραματικούς αγώνες.

Το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος θεωρείται από τα σημαντικότερα της Εύβοιας και είναι ιδιαίτερα γνωστό από αρχαίες επιγραφές και πηγές κειμένων.

Οι γνώσεις μας γύρω από αυτό ενισχύονται τα τελευταία χρόνια χάρη στα ευρήματα που έρχονται στο φως κατά τη συστηματική ανασκαφή που ξεκίνησε προ 10ετίας από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκε πέρυσι (2017) το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην περιοχή Παλαιοχώρια, ανατολικά της σημερινής Αμαρύνθου.

Οι επιστήμονες ταύτισαν το ιερό χάρη στις ενσφράγιστες κεραμίδες που βρέθηκαν με γραμμένο το όνομα «Αρτέμιδος» όπως και στις τρεις βάσεις ελληνιστικών χρόνων με αναθηματικές επιγραφές προς τη θεά Αρτέμιδα, τον αδελφό της Απόλλωνα και τη μητέρα τους Λητώ.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν φέτος (τέλος Ιουνίου-αρχές Αυγούστου), υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Karl Reber του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, και της Αμαλίας Καραπασχαλίδου, επίτιμης εφόρου Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

«Η έρευνα στράφηκε προς τον κεντρικό χώρο του ιερού με στόχο την αποκάλυψη του αρχαίου ναού και του βωμού. Σημαντικά ευρήματα του 2018, όπως ένα ομοίωμα χάλκινης φαρέτρας, που αποτελεί τμήμα αγαλματιδίου της Αρτέμιδος, και μία νέα βάση γλυπτού που φέρει τα ονόματα της Αρτέμιδος, του Απόλλωνα και της Λητούς, καθώς και ένα ακόμα μεγάλο θεμέλιο, ενισχύουν την άποψη ότι ο ναός βρίσκεται σε αυτή την περιοχή και αναμένεται να εντοπιστεί τα επόμενα χρόνια. Η διερεύνηση άλλων τριών οικοπέδων στους πρόποδες του λόφου των Παλαιοεκκλησιών επέτρεψαν την ταύτιση των νοτίων ορίων του τεμένους, ενώ τα όρια προς δυτικά, όπου πιθανότατα βρισκόταν η κύρια είσοδος της Ιεράς Οδού από την Ερέτρια, παραμένουν ακόμα άγνωστα λόγω της ύπαρξης σύγχρονων κατοικιών στην περιοχή», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

«Εχουμε φτάσει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι πρόκειται για σημαντικό και μεγάλης έκτασης ιερό με διαδοχική χρήση για πολλά χρόνια. Βέβαια έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από την αρχαιότητα, τους Ρωμαίους και από τους νεοέλληνες. Εχουμε πληροφορίες ότι στις αρχές του περασμένου αιώνα έρχονταν από τον Ωρωπό και έπαιρναν υλικό για κτίσιμο ή για ασβεστοποίηση» λέει στην «Εφ.Συν.» η αρχαιολόγος Αμαλία Καραπασχαλίδου και μας εξηγεί: «Από τα θεμέλια που έχουμε βρει αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μεγάλο ιερό με κτίρια. Η κεντρική Στοά του 3ου αι. π.Χ. που αποκαλύφθηκε έχει μεγάλη έκταση -το τέλος της δεν το έχουμε βρει-, μνημειώδη είσοδο και θεωρούμε ότι οδηγούσε στον πυρήνα του ιερού, στον ναό».

Μαζί με τα κατάλοιπα των κτιρίων βρέθηκαν αρκετά κινητά ευρήματα, χάλκινα και πήλινα ειδώλια γυναικών και ζώων, θραύσματα αγαλμάτων κ.ά. «Εχουμε πήλινα ειδώλια που παραπέμπουν στην Αρτέμιδα, όπως ένα χάλκινο ταυράκι πλασμένο ιδιαίτερα ωραία, τη χάλκινη φαρέτρα της θεάς που σίγουρα στηριζόταν σε άγαλμα και πολλά άλλα που δυστυχώς είναι ιδιαίτερα κατεστραμμένα. Από προηγούμενες χρονιές έχουμε βρει ένα χέρι που σίγουρα ανήκει στη θεά Αρτέμιδα γιατί κρατάει πυρσό, δάχτυλα χεριού πλασμένα με ιδιαίτερη επιμέλεια και πολλά θραύσματα που δείχνουν πόσο σημαντικό ήταν το ιερό. Επίσης βρήκαμε νομίσματα στην Κρήνη που υποθέτουμε ότι τα έριχναν κάνοντας ευχές προς τη θεά», μας λέει η κ. Καραπασχαλίδου.

Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο οι Ελβετοί και οι Ελληνες αρχαιολόγοι διερεύνησαν επίσης κατάλοιπα πρωιμότερων οικοδομικών φάσεων που χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 7ο αιώνα π.Χ., όπως ένα επίμηκες κτίριο μήκους άνω των 20 μέτρων, το οποίο χρονολογείται στους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους και εδράζεται πάνω σε αψιδωτό κτίριο της γεωμετρικής εποχής.

«Το μνημειώδες αρχαϊκό κτίριο με παραστάδες δέσποζε αδιαμφισβήτητα στην περιοχή της αρχαίας Αμαρύνθου. Μόνο η συνέχιση της ανασκαφής κατά το 2019 θα επιτρέψει να προσδιοριστεί η χρήση του κτιρίου, δηλαδή κατά πόσο αυτό σχετιζόταν με τη λατρεία της Αρτέμιδος. Τα πρωιμότερα αυτά κτίσματα θυμίζουν τα αντίστοιχα στο ιερό του Απόλλωνα Δαφνηφόρου της Ερέτριας, ωστόσο ο ναός των ύστερων αρχαϊκών έως ελληνιστικών χρόνων στην Αμάρυνθο φαίνεται πως χτίστηκε σε άλλο σημείο, μάλλον προς δυτικά» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Σαφώς και θα συνεχίσουμε με την Ελβετική Σχολή. Ετσι ξεκινήσαμε και η συνεργασία μας είναι άψογη. Μας βοηθούν πολύ επιστημονικά και οικονομικά. Τρία οικόπεδα απαλλοτριώθηκαν με χρήματα που βρήκαν οι συνάδελφοί μας από Ελβετούς χορηγούς. Ετσι η ανασκαφή θα επεκταθεί κι άλλο και αναμένουμε ότι αν κατεδαφιστεί ένα μικρό οίκημα που βρίσκεται νοτιοδυτικά της ανασκαφής -εκεί θα συνεχίσουμε του χρόνου- θα βρούμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σπουδαία ευρήματα φέρνει στο φως η σκαπάνη Ελβετών και Ελλήνων αρχαιολόγων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας