Από το 1999 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 25η Νοεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Για όσους, και ιδίως για όσες, δεν θυμούνται τι σημαίνει «παγκόσμια ημέρα», πρόκειται για μία από τις 365 μέρες του χρόνου που αφιερώνεται σε αναξιοπαθούντες: γυναίκες, παιδιά, άτομα με αναπηρίες, και πολλές άλλες κατηγορίες ανθρώπων (και ζώων) διαθέτουν τη μέρα τους.
Είναι μια μοναδική μέρα του χρόνου, ορισμένη από τον ΟΗΕ, στη διάρκεια της οποίας θυμόμαστε και συμπονάμε δεόντως διάφορα θύματα του κόσμου μας, των πολιτισμών μας, της βλακείας και της αδιαφορίας μας.
Στις 25 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, θα διαβάσουμε και θα αναλογιστούμε με φρίκη τους βιασμούς στην Ινδία και τη νομιμοποίηση των βιασμών ανηλίκων στην Τουρκία (δεν έχει σημασία που το μάζεψαν μετά. Σημασία έχει που το σκέφτηκαν). Στις 26 Νοεμβρίου θα γυρίσουμε στην καθημερινότητά μας, που περιλαμβάνει όλο το μενού.
Στη Λάρισα, γυναίκα που μεγάλωνε μόνη της τα δύο παιδιά της, κινδύνεψε να χάσει το ένα σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι τους γιατί δεν είχαν ηλεκτρικό και φωτίζονταν με κερί.
Σε πυρκαγιά τον καιρό της κρίσης έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι, είτε από αυτοσχέδιες σόμπες είτε επειδή φωτίζονταν με κερί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη τη νότια Ευρώπη.
Η γυναίκα στη Λάρισα ξεχωρίζει, γιατί ήταν θύμα της κρατικής βίας: χωρίς καμιά φροντίδα από το κράτος, μεγάλωνε μόνη της τα δύο ανήλικα παιδιά της, υποχρεωμένη να δουλεύει νυχτερινές ώρες και να αφήνει μόνα τα παιδιά σ’ ένα σπίτι χωρίς ρεύμα!
Αλλη επίδειξη θεσμικής βίας, με τη μορφή αναλγησίας των νόμων, βίωσε γυναίκα που αναγκάστηκε να χωρίσει λόγω πραγματικής ενδοοικογενειακής βίας. Ο άντρας της την ξυλοκοπούσε για πολλά χρόνια. Η κοπέλα δεν είχε πει τίποτε στην οικογένειά της, γιατί ντρεπόταν. Κάποια στιγμή δεν άντεξε και τα ομολόγησε όλα στην αδερφή της.
Η μητέρα ήρθε στην Αθήνα από το χωριό, έβαλαν δικηγόρο, με ασφαλιστικά μέτρα έδιωξαν τον άντρα από το σπίτι.
Ομως η κοπέλα δεν μπορεί να πάρει τα παιδιά της από το σχολείο και να πάει στο χωριό της, όπου η ίδια θα δεχόταν την ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειάς της και τα παιδιά θα άλλαζαν περιβάλλον και θα είχαν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τα τραύματά τους, γιατί δεν έχει βγει ακόμα η απόφαση του δικαστηρίου που θα της δίνει την επιμέλεια.
Τα ασφαλιστικά μέτρα δεν την καλύπτουν ώστε να ζητήσει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να μένει στην Αθήνα, πληρώνοντας νοίκι και όλα τα έξοδα, δικά της και των παιδιών, χωρίς να έχει δουλειά.
Η απουσία πρόνοιας για γυναίκες που βρίσκονται σε τέτοιες στιγμές κρίσης στη ζωή τους δεν οφείλεται μόνο στη λιτότητα, στην έλλειψη πόρων των κρατικών υπηρεσιών, στην αδυναμία ή την απροθυμία τους να σκύψουν πάνω στις ανάγκες των πολιτών.
Οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο νόμος, που εξ ορισμού είναι γένους αρσενικού, δεν θεωρεί ότι ασκεί βία όταν εξαναγκάζει γυναίκες να ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους, ακροβατώντας ανάμεσα στις δυσκολίες της επιβίωσης και την υποχρέωση και ανάγκη τους να είναι καλές μητέρες για τα παιδιά τους.
Το ελλειμματικό σύστημα προστασίας των οικογενειών πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες, καθώς είναι συνήθως εκείνες που στα δύσκολα αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των βαρών, υποχρεωμένες να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας αλλά και τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους.
Την 25η Νοεμβρίου δεν μιλάμε γι’ αυτού του είδους τη βία. Ισως όμως ο εορτασμός να μας δίνει την ευκαιρία να τη σκεφτούμε. Και να διεκδικήσουμε ώστε κάθε μέρα του χρόνου να γίνει παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη κάθε βίας κατά των γυναικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας