«Και πού θα μου χρειαστεί εμένα η Γεωμετρία; Γιατί να τη μάθω; Θα βγω, δηλαδή, μεθαύριο στην κοινωνία και για να μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου, θα πρέπει να ξέρω το Πυθαγόρειο Θεώρημα;» αναρωτιέται ο πιτσιρικάς. Δεν είναι καινούργια, ούτε πρωτότυπα τα ερωτήματα αυτά κι ούτε αφορούν μονάχα τη Γεωμετρία.
Τα θυμούμαι να διατυπώνονται, αυτούσια ή σε παραλλαγές, από την εποχή που βρισκόμουνα στην απέναντι όχθη, αυτή του μαθητή, κι είμαι βέβαιος ότι κρατούνε από πολύ παλιότερα ακόμα. Εχω την αίσθηση πως με τα χρόνια πήρανε μεγαλύτερη έκταση, αν και πολλές φορές αυτή η αίσθηση της διόγκωσης ενός φαινομένου με το πέρασμα του καιρού δεν είναι ρεαλιστική, παρά οφείλεται στον εξαγνισμό της νιότης και στο εντονότερο του βιώματος, σαν τ’ αντιμετωπίζει κανείς ως διδάσκων πια.
Να δώσεις άδικο στον έφηβο γι’ αυτό του το ερώτημα, δεν γίνεται· άλλοι τον εμπότισαν με τη νοοτροπία του στυγνού χρησιμοθήρα. Μεγαλώνει μέσα σ’ ένα εκπαιδευτικό σύστημα αποκλειστικά προσανατολισμένο στον βαθμό και στις εξετάσεις, μ’ απόγειο τις Πανελλαδικές και σε μια κοινωνία που ανήγαγε το χρηματικό κέρδος σε μέγιστη αξία. Παρόλα αυτά, έχεις πολλά να του ανταπαντήσεις, σε πολλαπλά επίπεδα.
Εξηγείς πως η Γεωμετρία είναι αυτή που σε μαθαίνει να αξιολογείς τα δεδομένα σου και να ξεκαθαρίζεις τα ζητούμενά σου. Προίκα ανεκτίμητη για κάποιον, να μπορεί ν’ αναγνωρίζει ποια είναι τα προβλήματα και τα ερωτήματα που τον απασχολούν και ποια εργαλεία έχει διαθέσιμα για να τα ξεπεράσει.
Κατά δεύτερον, η Γεωμετρία θα σ’ εκπαιδεύσει στο να μάθεις να βρίσκεις και να προτείνεις λύσεις στέρεες, χτισμένες σε θεμέλια ισχυρά που θα σου λύσουν οριστικά το θέμα, χωρίς παλινδρομήσεις και πισωγυρίσματα.
Θα σου καλλιεργήσει την υπομονή και την επιμονή, τη συνδυαστική ικανότητα και θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πως συνήθως ένα πρόβλημα επιδέχεται πολλαπλές λύσεις, ώστε να μην είσαι ευάλωτος σε δήθεν αυθεντίες κι ούτε να παγιδεύεσαι σε υποτιθέμενους μονόδρομους. Τέλος, θα σε οπλίσει με δομημένα επιχειρήματα, λόγο ξεκάθαρο, λιτό κι αντιληπτό. Θα σου καλλιεργήσει αυτοπεποίθηση, κρίση, αντίληψη και θα σε μάθει να ακούς την άλλη άποψη, να παραδέχεσαι το λάθος σου, να συζητάς και να συνυπάρχεις.
Θα σε βοηθήσει, εντέλει, να σχηματίσεις μια ολοκληρωμένη κι ακαταμάχητη προσωπικότητα, που τίποτα δεν θα τη σκιάζει και θα μπορεί να ξεπερνά κάθε λογής προβλήματα· οικονομικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά, οικογενειακά, πρακτικά, επαγγελματικά και άλλα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίος ο παραγκωνισμός της στα εκπαιδευτικά συστήματα του δυτικού κόσμου από δεκαετίες, που εξοβέλισε απ’ τις τάξεις του τον λόγο τον ορθό κι επιθυμεί μονάχα την ανάδειξη υπηκόων, πρόθυμων να εκτελέσουν εντολές και οδηγίες (στο μοτίβο των αλγεβρικών προβλημάτων), διατεθειμένων απλώς να εξειδικευτούν κι αδιαμαρτύρητα να «κοιτάζουν τη δουλειά τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας