Θυμάμαι σαν να είναι τώρα εκείνο το μακρινό 1984 που είχαν γίνει κι εγώ δεν ξέρω πόσα αφιερώματα στο βιβλίο του Οργουελ κατά πόσο αυτός όλος ο εφιάλτης μπορεί στο μέλλον να γίνει πραγματικότητα. Ο «μεγάλος αδελφός» και όλα αυτά που είχαν στοιχειώσει το μυαλό των ανθρώπων τόσες δεκαετίες φαινόταν πια πως φτάνουν στο φινάλε τους, μια και το 1984 ως χρονιά το ζούσαμε πλέον. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και έγιναν πολλά και ο κόσμος άλλαξε και τίποτα δεν είναι το ίδιο, αλλά χρειάστηκε να γιγαντωθεί το θέμα ίντερνετ για να καταλάβουμε όλοι πως τελικά ο μεγάλος αδελφός του Οργουελ είναι μέσα μας και τον αφήνουμε να δράσει εναντίον των άλλων ανθρώπων ή και εναντίον του εαυτού μας και τον περιορίζουμε όσο χρειάζεται για να μπορούμε να ζούμε τουλάχιστον μέσα σε μια στοιχειώδη ισορροπία.
Ολοι αυτοί που μιλάνε, ας πούμε, με τις θεωρίες συνωμοσίας τους για το μικροτσίπ που θέλουν να μας βάλουν στο μυαλό για να μας παρακολουθούν, μάλλον ξεχνάνε πως τώρα πια με το facebook και όλα αυτά ο καθένας δίνει πλήρη λίστα των πεπραγμένων του κάθε μέρα και μάλιστα διανθισμένη με φωτογραφικό υλικό. Γιατί να ξοδευτούν δίνοντας λεφτά για μικροτσίπ όταν το facebook και όλα τα σαν και αυτό βοηθάνε να φακελώσουμε τον εαυτό μας από μόνοι μας; Ομως το θέμα ίντερνετ είναι πολύ επικίνδυνο για πολλούς λόγους...
Μου έδειξαν τις προάλλες κάποιοι συνάδελφοι ένα σάιτ για την περίπτωση ενός 25χρονου youtuber, ο οποίος όπως λένε έχει γίνει εκατομμυριούχος «παίζοντας» με τις ζωές, το μυαλό και τις ψυχές των ανθρώπων. Το τελευταίο του δε «κατόρθωμα» ήταν που έβαλε δύο άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, έναν άντρα και μια γυναίκα, σε ένα κάτασπρο και φωτεινό δωμάτιο για 100 μέρες με τον όρο πως αν αντέξουν και οι δύο τότε θα πάρουν 500.000 δολάρια, αλλά αν ένας από τους δύο κάνει πίσω θα τα χάσουν και οι δύο. Επίσης στις 100 αυτές μέρες, λέει, μπορούσαν να ανταλλάξουν κάποια ποσά από τις 500.000 για να δουν τους γονείς τους, για να φάνε κάτι άλλο, για να πάρουν κάποια βιβλία κ.λπ. κ.λπ.
Ο απόλυτος εφιάλτης δηλαδή.
Δεν γράφω το όνομά του φυσικά γιατί αυτό το κάθαρμα, γιατί περί καθάρματος πρόκειται, σ' αυτό ελπίζει, στο να συζητηθεί και να ακουστεί. Εκεί βασίζεται όλη του η δύναμη και φυσικά ο μόνος τρόπος για να αντιτάξεις κάτι εναντίον του είναι να μην πεις το όνομά του. Αυτός ο άνθρωπος, συγγνώμη, αυτό το κάθαρμα ήθελα να πω, σ' αυτό βασίζεται για να υπάρξει αλλά και για να βγάζει λεφτά. Στο να κάνει τέτοιου είδους «διαγωνισμούς», «φάρσες» κ.λπ. κ.λπ. Κάνει τους ανθρώπους πειραματόζωα και παίζει με τις ψυχές τους. Μπορεί να ακούγεται μελό, αλλά το να παίζει κάποιος με τις ψυχές των ανθρώπων είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει.
Το μόνο πράγμα που δεν συγχωρείται, όπως λέει και η Μπλανς Ντιμπουά στο «Λεωφορείον ο πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς, είναι η ψυχική σκληρότητα. Μήπως όμως κάποια στιγμή όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι, γιατί τώρα πια με το ίντερνετ όλοι οι αρουραίοι, τα πιο βρόμικα ποντίκια κ.λπ. κ.λπ. έχουν βγει στην επιφάνεια; Και δεν είναι ότι διεκδικούν απλώς την ύπαρξή τους, αλλά και κερδίζουν πολλά λεφτά στραπατσάροντας ψυχές, μυαλά και συνειδήσεις.
Δεν είναι τόσο δύσκολο να αντιδράσει κανείς, και πρέπει να το κάνουμε τώρα όλοι, γιατί σε λίγο μπορεί να είναι πολύ αργά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας