Στα «Χριστουγεννιάτικα κάλαντα» του Τσαρλς Ντίκενς, δυο κύριοι που συγκεντρώνουν, μέρες Χριστουγέννων, χρήματα για τους φτωχούς, λένε στον τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ: «Υπάρχει ανάγκη να προσφέρουμε μια μικρή βοήθεια στους φτωχούς και καταφρονεμένους, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες. Πολλές χιλιάδες στερούνται τα απαραίτητα. Εκατοντάδες χιλιάδες στερούνται στοιχειώδεις ανέσεις, κύριε. […] Μερικοί καταβάλλουμε κάθε φιλότιμη προσπάθεια, ώστε να συγκεντρωθεί ένα ποσό και να αγοραστεί λίγο κρέας και κρασί για τους άπορους, καθώς και κάρβουνο». Ο Σκρουτζ δεν ήθελε, βέβαια, να δώσει τίποτα. «Δεν υπάρχουν φυλακές;» ρώτησε. «Πληθώρα φυλακών», απάντησε ο ένας κύριος. «Και τα δημόσια ιδρύματα που προσφέρουν φαγητό;» ξαναρώτησε ο Σκρουτζ. «Λειτουργούν. Ακόμη. Μακάρι να μπορούσα να πω πως δεν λειτουργούν επειδή δεν είναι απαραίτητα», λέει ο συνομιλητής του. «Ολα λειτουργούν ακαταπαύστως», συμπληρώνει.
Αυτό, βέβαια, που θεωρεί κακό ο συνομιλητής, το ότι δηλαδή χρειάζεται δυστυχώς να υπάρχουν τέτοια ιδρύματα, ο ίδιος ο Σκρουτζ το θεωρεί πολύ σημαντικό και τον καθησυχάζει. Και οι φυλακές, κατ’ αυτόν, είναι κάτι ανάλογο, δίνουν ένα πιάτο φαΐ και σωφρονίζουν.
Στα χριστουγεννιάτικα διηγήματά του ο Ντίκενς αναφέρεται και στη διάδοση της ραχίτιδας, παθολογίας των οστών λόγω ανεπαρκούς ασβέστωσης από κακή διατροφή. Οι 423 περιπτώσεις ωστόσο που μέσα σε έναν χρόνο χρειάστηκαν νοσηλεία δεν έχουν να κάνουν με τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά με το 2022! Αυτό γράφει σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος, που ανακαλύπτει έκπληκτος ότι κάνουν την επανεμφάνισή τους στη Βρετανία ασθένειες του 19ου αι. συνδεδεμένες με τη φτώχεια, τον συνωστισμό και την κακή διατροφή: όχι μόνο η ραχίτιδα αλλά και η ψώρα και το σκορβούτο!
Οι Times, ο Independent, ο Guardian έχουν εκτενείς αναφορές, ο τελευταίος μάλιστα συνδέει τα γεγονότα αυτά με τη δεκαπενταετή συνεχόμενη διακυβέρνηση των Συντηρητικών, που έχουν περικόψει τις δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα και για την Υγεία. Η φτώχεια έχει επίσης αυξηθεί και κάπου 10.000 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε έναν χρόνο λόγω κακής διατροφής. Τρέφονται λ.χ. με μπισκότα που είναι φτηνά και δεν τρώνε καθόλου φρούτα και λαχανικά που είναι ακριβά. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ισότητας στην Υγεία του University College του Λονδίνου έκανε μια ζοφερή δήλωση, όπως ζοφερός είναι και ο οίκος του Ντίκενς: «Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε μια φτωχή χώρα με κάποιους πλούσιους ανθρώπους. Και για τους φτωχούς ανθρώπους η κατάσταση είναι χειρότερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».
Θα πει κανείς, και είναι σωστό, ότι οι συνέπειες αυτών των ασθενειών που θέριζαν τον 19ο αιώνα, δεν είναι ίδιες σήμερα που έχουν προοδεύσει η ιατρική και η βιολογία. Ας αναλογιστούμε όμως: Δεν είναι ντροπή να θεωρούμε ότι δεν πειράζει να μην έχει κάποιος να φάει, αφού αν λιποθυμήσει από την πείνα θα τον συνεφέρουμε σε κάποια Επείγοντα; Τέτοιες αντιλήψεις μάς μετατρέπουν σε μοντέρνες Αντουανέτες. Οταν κάποιος παθαίνει σκορβούτο γιατί δεν μπορεί να αγοράσει πορτοκάλια, θα λέμε, δεν πειράζει, δώστε του βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας