Ωραία φεμινιστικά σκίτσα: ο πατέρας σπρώχνει το καροτσάκι του μωρού, μιλώντας στον φίλο του: Η γυναίκα μου είναι πολύ καλή, με βοηθάει στο μεγάλωμα του παιδιού! Κι αμέσως καταλαβαίνεις ότι το ρήμα βοηθάω, που χρησιμοποιούν συχνά οι γυναίκες για να επαινέσουν τους άντρες τους, προδίδει ακριβώς ότι θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο για δουλειές όπως το μεγάλωμα των παιδιών και το νοικοκυριό, και πόσο αυτό αξίζει να αμφισβητηθεί από αναλυτές γλώσσας και αντιλήψεων.
Τι θαυμάσιες ιδέες έχουμε και δεν μπορούμε να αναπτύξουμε σε βάθος! Ορίστε τώρα μερικά εκατομμύρια Ουκρανές μητέρες σε κίνηση που δεν βοηθούν τους άντρες τους στο μεγάλωμα του παιδιού. Ασε που ούτε οι άντρες τους μπορούν να τις βοηθήσουν. Εχουν φύγει μόνες από τα σπίτια, αφού το παιδί δοκιμάστηκε σε διάφορες συνθήκες που απεδείχθησαν αντιπαιδικές στο έπακρο. Αφού πέρασαν μέρες σε υπόγεια και νύχτες στο κρύο και άλλες μέρες σε επικίνδυνους δρόμους και άλλες νύχτες σε στρωματσάδες γειτόνων, και τελικά διαπιστώθηκε αυτό που υποπτεύονταν από την αρχή οι γονείς, δεν κάνει για παιδιά αυτή η κατάσταση. Ελα όμως που σύζυγοι και των δυο φύλων τα ήθελαν τα παιδιά τους, να είναι ζωντανά και χαρούμενα και υγιή;
Οπότε, οι δουλειές χωρίστηκαν ξανά με τον πιο παλιό τρόπο, αυτόν που θα ξεχνούσαμε, αυτόν που θα γελούσαμε στο άκουσμά του, που δεν θα πίστευαν τα εγγόνια μας ότι υπήρξε ποτέ, και πήραν οι μάνες τα παιδιά και οι πατέρες τα όπλα. Οσα ωραία σκίτσα και να δημοσιεύονταν στη δική μας προχωρημένη ζωή, στην Ουκρανία οι άντρες απαγορεύτηκε να φύγουν από τη χώρα και οι γυναίκες σχεδόν επιβλήθηκε, για να επιζήσουν τα παιδιά τους. Τι βάλτωμα, τι πισωγύρισμα, τι αρχαίες καταστάσεις…
Και να μέσα στην παγωνιά οι γυναίκες μέσα σε μπουφάν και σκούφους, με τα μωρά φασκιωμένα, με τα χέρια ξυλιασμένα, οδοιπόροι στη σκληρή μάχη της επιβίωσης, να εγκαθίστανται όπου μπορούν. Τα παιδιά να βλέπουν τον μπαμπά στην οθόνη του κινητού, να του λένε τα νέα τους, ενώ εκείνος δεν μπορεί να τους πει τα δικά του. Ισως και να μην έχει, περιμένοντας συχνά να τον καλέσουν, με τη δουλειά να έχει σταματήσει, να κάθεται να λιώνει από απραξία, να χρειάζεται επειγόντως τη βοήθεια της συζύγου και των παιδιών του, που δεν μπορούν να του δώσουν. Κι οι βδομάδες να περνάνε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας