«Με χέρια γεμάτα σεβασμό, ανησυχία και έκπληξη» τόλμησε, μας λέει ο Λε Κορμπιζιέ, να αγγίξει τα σπασμένα μάρμαρα της Ακρόπολης όταν την επισκέφθηκε για πρώτη φορά. Και συμπληρώνει: Μετά την αλήθεια στην Ακρόπολη, ο νόμος των αρχιτεκτονικών ρυθμών του Βίνιολα του 16ου αιώνα είναι συζητήσιμος.
Το κείμενο Ακρόπολη SOS που έχει κυκλοφορήσει με υπογραφές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιάζει με τον σεβασμό, την ανησυχία και την έκπληξη που διατυπώνει τα επιχειρήματα και τις αντιρρήσεις του στο σχέδιο αποκατάστασης της Ακρόπολης, ένα ισοδύναμο της στάσης εκείνου. Τα σπασμένα μάρμαρα, υποστηρίζει, κινδυνεύουν στο όνομα της «ορθής πρόσληψης» και της «αυθεντικότητας» που επιχειρείται με το μεγάλο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπεύθυνου για τη συντήρησή τους, τα έργα αυτά, που ξεκίνησαν ως έργα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑμεΑ, θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα του μνημείου με ριζικές παρεμβάσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τον κυρίως χώρο: Οι διαδρομές που θα δημιουργηθούν θα εξασφαλίσουν, κατά το σχέδιο, την «ορθή θέαση» των υπερκείμενων μνημείων, αυτή δηλαδή που είχε ο θεατής τον 5ο π.Χ. αιώνα, τότε που αυτά κατασκευάστηκαν, σε μια στιγμή μοναδική και μη επαναλήψιμη της ανάδυσης της αθηναϊκής δημοκρατίας.
Θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι η θέαση, η ματιά, του Περικλή, του Σοφοκλή και των συμμετεχόντων στην παναθηναϊκή πομπή, ή του Φειδία, είναι προβληματικό να αναπαραχθεί. Στη θέση τους αυτοί που θα ατενίζουν τα μνημεία θα είναι τουρίστες και όχι μύστες. Αλλά δεν πρέπει γι' αυτό, έστω και αν αυτή δεν είναι η πρόθεση, η θέαση να καταλήξει αντί για μυητική, τουριστική.
Η δεύτερη παρέμβαση που αναφέρει το κείμενο έχει στόχο της να προσδώσει με έργα εκσκαφών και μεταφοράς όγκων μαρμάρων μια αμφιλεγόμενη αυθεντικότητα χτίζοντας από τη βάση τους τα νέα Προπύλαια. Εδώ το μοντέλο που θα ακολουθήσει το σχέδιο είναι της περιόδου της ρωμαϊκής υποταγής, δηλαδή του 2ου μ.Χ. αιώνα. Ετσι θα έχουμε συνολικά τρεις διαφορετικές περιόδους μαζί με τη σημερινή -που σηματοδοτεί ο σύγχρονος ανελκυστήρας στη μία πλευρά του βράχου- και τρία διαφορετικά στιλ, που δεν θα αποτελούν αυτό που υπήρξε η Ακρόπολη ακόμα και όταν τη βεβήλωναν οι καταστροφείς της: ένα εν δυνάμει συνολικό έργο τέχνης.
Ας μη μεταφέρουμε την αυθαίρετη πλευρά της πόλης μας στο σώμα της Ακρόπολης. Το σώμα αυτό έχει διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες, στις διαδοχικές περιόδους υποταγής και ελευθερίας από τα ίχνη όλων των ιστορικών περιόδων που γνωρίζουμε. Με σεβασμό, ανησυχία και έκπληξη ενώνω κι εγώ τη φωνή μου για να σταματήσουν τα έργα αυτά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας