Σύμφωνα με τα δεδομένα της Διεθνούς Τράπεζας, 29 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα το 2019, ποσοστό 4% του πληθυσμού της πιο πολυπληθούς χώρας στον κόσμο. Ο «Ηλεκτρισμός για όλους» αποτέλεσε βασικό στόχο των κυβερνήσεων της Ινδίας τα τελευταία πολλά χρόνια με κύρια κατεύθυνση τον εξηλεκτρισμό των χωριών στις αγροτικές περιοχές. Με την εφαρμογή διαφόρων πολιτικών και μέτρων η Ινδία πέτυχε σε σημαντικό βαθμό την επίτευξη αυτού του στόχου και μάλιστα το 2021 ανακοίνωσε ότι έχει πετύχει τον 100% εξηλεκτρισμό όλων των χωριών της Ινδίας σύμφωνα με τον ορισμό τους. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ένα χωριό θεωρείται εξηλεκτρισμένο όταν όλα τα δημόσια κτίρια και τουλάχιστον 10% των σπιτιών του έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό.
Πιο πρόσφατες έρευνες σε 10 πολιτείες της Ινδίας έδειξαν ότι 13% των καταναλωτών σε αγροτικές περιοχές δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο και εξαρτώνται από τη χρήση κηροζίνης, πετρελαίου, μικρών φωτοβολταϊκών ή δεν έχουν καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα. Και αυτό δεν αφορά μόνο οικιακούς αλλά και αγροτικούς και εμπορικούς καταναλωτές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται επικεντρώνονται κυρίως στη διασύνδεση των σπιτιών με το ηλεκτρικό δίκτυο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τηνδιαθεσιμότητα της ενέργειας και την αξιοπιστία της παροχής. Γενικά η ποιότητα της παροχής ηλεκτρισμού στα διασυνδεδεμένα αγροτικά νοικοκυριά είναι εξαιρετικά χαμηλή με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να εμφανίζονται απρόθυμοι να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού.
Στην προσπάθεια εξηλεκτρισμού της χώρας, λίγα έργα αφορούν έργα ενεργειακών κοινοτήτων σε κάποιες περιοχές της Ινδίας. Τα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων βασίζονται σε διασπαρμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τοπικό επίπεδο. Οι μονάδες παραγωγής μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα ή να συνδέονται μέσω ενός τοπικού δικτύου (μικροδικτύου), ώστε να διαμοιράζεται η παραγόμενη ενέργεια στα μέλη της κοινότητας. Εκ της φύσεώς τους μπορούν να παρέχουν περιβαλλοντικά καθαρή και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση στις αγροτικές περιοχές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ινδία, μια χώρα με πολύ φιλόδοξους στόχους εγκατάστασης 500 GW παραγωγής από καθαρές μορφές ενέργειας (μη ορυκτά καύσιμα) μέχρι το 2030. Οι ενεργειακές κοινότητες λειτουργούν με 100% συμμετοχή κατοίκων της περιοχής, ενώ μερικές περιλαμβάνουν τη συμμετοχή κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ινδίας Re-empowered, εγκαθίσταται ένα μικροδίκτυο 50 kW για την τροφοδότηση απομονωμένων χωριών στο Keonjhar, μια περιοχή της Ινδίας στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Orissa, το οποίο βρίσκεται 180 Km από την πρωτεύουσα της επαρχίας Bhubaneswar. Τα χωριά δεν έχουν πρόσβαση σε κεντρικό δίκτυο ηλεκτρισμού και η κύρια (80-90%) απασχόληση των κατοίκων τους είναι η καλλιέργεια ρυζιού. Η ευρωπαϊκή ερευνητική ομάδα του έργου, η οποία συντονίζεται από την ομάδα SmartRue του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είχε την ευκαιρία μαζί με Ινδούς ερευνητές να επισκεφθεί μεταξύ άλλων τα χωριά του Keonjhar τον Φεβρουάριο του 2024. Σκοπός τού υπό κατασκευή μικροδικτύου είναι να ενισχύσει έναν υπάρχοντα φωτοβολταϊκό σταθμό 22 KWp και να τροφοδοτήσει δύο χωριά με ανανεώσιμη ενέργεια.
Με τον υπάρχοντα σταθμό κάθε σπίτι διαθέτει παροχή 100 W για να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες 2 λαμπτήρων φωτισμού και ενός μικρού ανεμιστήρα από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. Με το νέο έργο εγκαθίστανται 30 kWp φωτοβολταϊκών (φωτογραφία 1), ένας σταθμός 10 kW βιομάζας που τροφοδοτείται από υπολείμματα της καλλιέργειας ρυζιού και ένας σταθμός 10 kW βιοαερίου που τροφοδοτείται από περιττώματα αγελάδων. Εγκαθίστανται ακόμα μπαταρίες, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών τρικύκλων, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, ηλεκτρονικοί μετρητές, προηγμένα ηλεκτρονικά ισχύος για την ενσωμάτωση των διαφόρων μορφών ενέργειας κ.λπ. Κατασκευάζεται επίσης ένα τοπικό δίκτυο διανομής. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η ποιότητα της ζωής των κατοίκων στα 75 σπίτια του χωριού, υποστηρίζονται οι αγροτικές δραστηριότητες και δημιουργούνται και άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες.
Το χωριό συμμετείχε από την πρώτη στιγμή ενεργά με τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας για την υποστήριξη της κατασκευής του έργου, την τροφοδοσία των εγκαταστάσεων βιομάζας και βιοαερίου και τη συλλογή εσόδων για την επίβλεψη της λειτουργίας και τη συντήρηση του έργου. Η κεντρική φωτογραφία είναι από τη γενική συνέλευση της ενεργειακής κοινότητας, όπου τα μέλη ενημερώθηκαν από τους ερευνητές για τεχνικές λεπτομέρειες και τις ανάγκες λειτουργίας του έργου. Στο τέλος ψήφισαν δι’ ανατάσεως της χειρός για το ύψος του τιμολογίου που είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν για τη μηνιαία χρέωσή τους. Κάθε σπίτι θα δίνει 8 ρουπίες (1 ευρώ) κάθε μήνα (ίδιο για όλους) για συντήρηση των εγκαταστάσεων και σταδιακή αντικατάσταση των μπαταριών.
*Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας