Αποτελεί η Εναλλακτική για τη Γερμανία μέρος της πολιτικής κανονικότητας της χώρας; Αν πάρουμε κατά γράμμα την άποψη του ηγέτη της CDU, Φρίντριχ Μερτς, η απάντηση είναι θετική σε ό,τι αφορά το επίπεδο δήμων και περιφερειών, αλλά αρνητική στο επίπεδο των ομόσπονδων κρατιδίων και της κεντρικής πολιτικής σκηνής!
Ο Μερτς επιχειρεί στο όνομα των τοπικών πολιτικών ιδιαιτεροτήτων να νομιμοποιήσει την ενδεχόμενη συνεργασία της CDU-CSU με την AfD στους πρώτους βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Tο γεγονός ότι προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων που ανάγκασε τον Μερτς να τα μαζέψει κακήν κακώς δεν πρέπει να οδηγήσει στην υποτίμηση του γεγονότος.
Πρόκειται για ψηφοθηρικό τυχοδιωκτισμό χωρίς προηγούμενο, που επιχειρεί να κρατήσει κάποια προσχήματα εν πλήρει επιγνώσει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη συνεργασία Δεξιάς - Ακροδεξιάς σε επίπεδο ομόσπονδων κρατιδίων.
Με την πρότασή του και μόνον, ο Μερτς πιστοποιεί ότι η Εναλλακτική είναι κανονικότητα και έτσι απενοχοποιεί τους ψηφοφόρους που θα δίσταζαν να ψηφίσουν ένα εξτρεμιστικό κόμμα.
Οι διαχωρισμοί της δυνητικής συνεργασίας σε επίπεδα δεν είναι ανακάλυψη του Μερτς, αλλά βιωμένη εμπειρία πρώτα με τους Πράσινους στη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια με το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (τη μετέπειτα Linke) στη δεκαετία του 1990.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για χρόνια το SPD συνεργάζεται με τη Linke σε επίπεδο ομόσπονδων κρατιδίων, αλλά όχι στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Ο ελιγμός του Μερτς είναι επικίνδυνος γιατί για πρώτη φορά μετά το 1945 η Ακρα Δεξιά προβάλλει σήμερα ως συνεταίρος της Δεξιάς στη διοίκηση των δήμων, αύριο στη διακυβέρνηση των ομόσπονδων κρατιδίων και μεθαύριο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η κρίση της Χριστιανοδημοκρατίας στην Ιταλία μετά το 1992 οδήγησε σε νέα πολιτικά μορφώματα που έβλεπαν τον φασισμό ως μέρος της ιστορικής κανονικότητας.
Μια παρόμοια εξέλιξη εξακολουθεί να είναι αδύνατη στη Γερμανία λόγω του πολύ πιο βεβαρημένου ιστορικού παρελθόντος και, έτσι, το κλείσιμο του ματιού του Μερτς στην Ακροδεξιά δεν αποκλείεται να γίνει μπούμερανγκ.
H Eναλλακτική ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια ως κόμμα ανησυχούντων πανεπιστημιακών για τους κινδύνους απώλειας της εθνικής κυριαρχίας από την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαικής ολοκλήρωσης.
Δύο χρόνια μετά, το 2015, η Εναλλακτική είδε την προσφυγική κρίση σαν ευκαιρία αύξησης της επιρροής της, η οποία όμως οδήγησε σε μετάλλαξή της σε κλασικό ακροδεξιό κόμμα.
Η ίδρυση και στη συνέχεια η μεταμόρφωση της Εναλλακτικής κατέστη δυνατή όταν το Βερολίνο μετά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τον Σεπτέμβριο του 2008, αποφάσισε να τραβήξει χειρόφρενο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Αν ανατρέξουμε στα ιδρυτικά κείμενα της Εναλλακτικής, θα διαπιστώσουμε ότι δεν διαφέρουν και πολύ από την περιχαράκωση και αναδίπλωση της Γερμανίας τόσο από την κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών στις περιόδους 2005-09, 2013-17 και 2017-21, αλλά και τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελευθέρων.
Με δύο λόγια, το σκηνικό που ήταν αναγκαίο για να ιδρυθεί ένα κόμμα σαν την Εναλλακτική σε πολύ μεγάλο βαθμό διαμορφώθηκε από την ευρωπαϊκή πολιτική των δύο Μεγάλων Κομμάτων.
Ο Μερτς προφανώς θέλησε να καταγράψει τις αντιδράσεις που προκαλεί εντός και εκτός της Χριστιανοδημοκρατίας η προοπτική συνεργασίας με την Ακροδεξιά.
Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν την εκλογική εκτόξευση της Εναλλακτικής, τότε η συγκυβέρνηση Δεξιάς - Ακροδεξιάς σε επίπεδο ομόσπονδων κρατιδίων είναι θέμα χρόνου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας