Για τον ίδιο λόγο οι Ελληνες πολιτικοί επιμένουν να τρώνε τα μούτρα τους πάνω στο θέμα. Από την εποχή της Μελίνας δεν υπάρχει πρωθυπουργός ή υπουργός Πολιτισμού που να μη δελεάζεται από την προοπτική της επιστροφής των Γλυπτών, όσο μικρή και αν είναι, διότι είναι θέμα «πιασάρικο». Δηλαδή, φαινομενικά χωρίς κόστος, μπορείς να εισπράξεις μερικούς ψηφοθηρικούς πόντους κραυγάζοντας υπέρ της επιστροφής τους. Ομως κανείς δεν έχει καταφέρει να χειριστεί το θέμα όπως το έκανε η Μελίνα. Και αυτό διότι το πεδίο της μάχης έχει αλλάξει και οι Ελληνες πολιτικοί επιμένουν να το αγνοούν ή, χειρότερα, να κάνουν πως το αγνοούν.
Τότε η χώρα μας έπρεπε να κάνει το θέμα γνωστό και η Μελίνα το προσωποποίησε με τρόπο μοναδικό. Σήμερα, το θέμα είναι γνωστό και πρέπει να γίνει αιχμή της συζήτησης που αφορά τον παγκόσμιο πλούτο, μέρος του οποίου είναι ο Παρθενώνας. Η συζήτηση αυτή δεν είναι νομική και η μάχη δεν είναι μάχη εθνικών εντυπώσεων. Είναι μια μάχη κυρίως πολιτισμική που δεν θα κερδηθεί στα κοινοβούλια, αλλά στις καρδιές των ανθρώπων. Και αυτό αφορά και τις καρδιές των ανθρώπων που αποφασίζουν στο Βρετανικό Μουσείο.
Η πρόταση που έχει κάνει η Ελλάδα στο Βρετανικό Μουσείο είναι μια πρόταση που δεν μπορείς εύκολα να αγνοήσεις. Αφήνει στο πλάι το ιδιοκτησιακό ζήτημα και προσφέρει στο Βρετανικό Μουσείο δανεικά ανταλλάγματα που θα κρατήσουν τις προθήκες του πλούσιες και επίκαιρες, ενώ βοηθάει το Βρετανικό Μουσείο να ενοποιήσει ίσως το μεγαλύτερο σύμβολο του Ανθρωπισμού που δημιουργήθηκε ποτέ. Οποιος νομίζει ότι υπάρχει ένα μέλος του Βρετανικού Μουσείου που δεν αντιλαμβάνεται το έγκλημα του Ελγιν γελιέται.
Αρα, αντί οι Ελληνες πολιτικοί να κραυγάζουν για λόγους ψηφοθηρικούς, καλό θα ήταν να αφήνουν ειδικούς όπως ο κ. Παντερμαλής να χειριστούν το θέμα, δουλεύοντας αθόρυβα, για να πιεστεί το Βρετανικό Μουσείο να τα επιστρέψει. Καρότο και μαστίγιο δηλαδή, αλλά μαστίγιο που δεν φουντώνει τις άμυνες των ανθρώπων που θα κληθούν ίσως μια μέρα να πάρουν τη δυσκολότερη απόφαση της ζωής τους.
*Πρώην υπουργός Πολιτισμού
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας