«Δεν θα ήταν υπερβολικό να λέγαμε ότι στις 23 Ιουνίου η Βρετανία πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση για μια ριζική - ιστορική αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά, έξι μήνες μετά, οι συνολικές επιπτώσεις της επιλογής αυτής δεν είναι καθόλου ξεκάθαρες. Το αντίθετο θα έλεγα».
Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων στην «Εφ.Συν.», σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για το Brexit, ο πρωθυπουργός της Ουαλίας, Κάργουιν Τζόουνς.
Η Ουαλία μετά την αναγκαστική αποβιομηχάνισή της, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, πέρασε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Ούτως ή άλλως σχεδόν πάντα ήταν το φτωχό παιδί του Ηνωμένου Βασιλείου. Ετσι, η ανάκαμψη άργησε και η ανάπτυξη ξεκίνησε σιγά σιγά στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Σήμερα η ανεργία της μόλις που ξεπερνάει το 4%. Ολα αυτά τα χρόνια η Ε.Ε. αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι πρώτα απ’ όλα δόθηκαν ειδικά προνόμια σε διεθνείς εταιρείες για να επενδύσουν στην περιοχή. Επιπλέον, τα κονδύλια της Ε.Ε. που λαμβάνει η Ουαλία ετησίως φτάνουν τα 800 εκατ. ευρώ.
Ενώ, τέλος, δεν πρέπει να αγνοηθεί η φοίτηση νέων που ήρθαν από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και πολλοί Ελληνες, για να σπουδάσουν στο Κάρντιφ και τα άλλα γνωστά πανεπιστήμιά της.
Οι τελευταίοι εκτός από την οικονομική τους συνεισφορά έδωσαν και ζωή στη χώρα καθώς πολλοί Ουαλοί είχαν ήδη μεταναστεύσει, αναζητώντας καλύτερο μέλλον.
Για όσους λοιπόν παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Βρετανία το ουαλικό αποτέλεσμα για το Brexit (52,5% των πολιτών της ψήφισαν «ναι» στην έξοδο από την Ε.Ε.) αποτέλεσε πολύ μεγάλη έκπληξη. Για κάποιους ακόμη μεγαλύτερη και από αυτή του συνολικού αποτελέσματος.
• Αλήθεια, γιατί οι Ουαλοί ψηφίσατε να φύγετε από την Ε.Ε.;
Ο βασικός λόγος που οι Ουαλοί ψήφισαν «ναι» στο Brexit ήταν γιατί ήθελαν να διώξουν την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Ηταν κυρίως ψηφοφόροι των Εργατικών. Ετσι λοιπόν το είδαν ως ευκαιρία να εκφράσουν την απογοήτευσή τους στην πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης.
Φυσικά υπήρχαν και κάποιοι που ήταν και εξακολουθούν να είναι ενοχλημένοι από το παρόν σύστημα της ελεύθερης διακίνησης πολιτών ή τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών ή άλλα κακώς κείμενα της Ε.Ε. Αλλά αυτοί είναι σχετικά λίγοι.
• Και τώρα, τι;
Μπορεί ο κόσμος της Ουαλίας να ψήφισε την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., αλλά σίγουρα δεν θέλει να δει να μειώνονται οι ξένες επενδύσεις στην περιοχή μας, να χάνονται θέσεις εργασίας κ.λπ.
• Κάποιος θα μπορούσε να πει πως καθώς η Ουαλία ψήφισε «ναι» στην έξοδο δεν έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις τώρα.
Είναι αλήθεια, κ. Καριπίδη, πως το έχω ακούσει και αυτό. Η απάντηση είναι ότι με την ίδια λογική και η Βρετανία θα έπρεπε να δεχθεί όποια πρόταση εξόδου τής κάνει η Ε.Ε. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι πολίτες της Ουαλίας δεν ψήφισαν να χάσουν τις δουλειές τους.
• Ποια λοιπόν είναι η πρότασή σας; Τι είδους συμφωνία επιθυμείτε;
Για μας είναι πολύ ξεκάθαρο τι θέλουμε από το Brexit. Πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα θέλουμε πλήρη πρόσβαση στην κοινή αγορά. Αυτό αποτελεί τη βασική μας αρχή. Οτιδήποτε άλλο είναι δευτερευούσης σημασίας.
Εδώ και πολλά χρόνια η Ουαλία έχει επιτύχει να προσεγγίσει επενδύσεις απ’ όλο τον κόσμο. Πολλοί απ’ αυτούς τους επενδυτές επένδυσαν σε μας γιατί μας είδαν ως ευκαιρία να κάνουν το πρώτο τους άνοιγμα στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο,τι λοιπόν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε αυτή τη σχέση δεν είναι ευπρόσδεκτο στην Ουαλία. Οποιοδήποτε μέτρο το οποίο θα επιβάλει επιπλέον κανονισμούς, φόρους ή άλλους δασμούς και θα υποβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα της Ουαλίας σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
• Οι Βρυξέλλες όμως λένε ότι για να εξακολουθήσει η Βρετανία να έχει την ίδια πρόσβαση στην κοινή αγορά δεν θα πρέπει να βάλει η ίδια περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών, δηλαδή τον βασικό λόγο πολλών που ψήφισαν υπέρ του Brexit.
Είναι αφελές να σκεφτόμαστε ότι η Βρετανία θα έχει πρόσβαση στην κοινή αγορά με τους ίδιους όρους που έχει σήμερα και την ίδια στιγμή να απαγορεύσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών.
Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχουν άλλα μοντέλα που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε μια βιώσιμη λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
• Τι ακριβώς ζητάτε από εδώ και πέρα από τη βρετανική κυβέρνηση;
Δεν λέμε να μη βγούμε από την Ε.Ε., αυτό δεν θα ήταν δημοκρατικό. Η θέση της Ουαλίας είναι πως το εθνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συμβουλεύεται και να ενημερώνει την Εθνοσυνέλευση της Ουαλίας σε κάθε βήμα της διαπραγμάτευσης.
Δεν περιμένω σε αυτή τη φάση να υπάρχει μια λεπτομερής στρατηγική για το τι θα κάνει η βρετανική κυβέρνηση. Ακόμη και αν την ετοιμάσουν δεν νομίζω ότι θα μου την πουν [γελάει].
Είναι όμως πολύ βασικό να ξέρουμε ποιες είναι οι θέσεις της Βρετανίας όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και αν έχουν λάβει υπόψη τις ανησυχίες μας. Ξέρετε, δεν υπάρχουν προβλήματα, μόνο προκλήσεις μπροστά μας.
Για μας η κοινή αγορά είναι το πιο σημαντικό θέμα. Αν λοιπόν χρειαστεί να κάνουμε υποχωρήσεις αναφορικά με την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών θα πρέπει να τις κάνουμε.
• Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσετε με το Λονδίνο, θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο να προχωρήσετε σε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Ουαλίας;
Οχι. Ξεκάθαρα όχι. Αυτό το σενάριο δεν έχει καμία πιθανότητα. Απλούστατα γιατί μ’ αυτή την ιδέα συντάσσεται στην καλύτερη περίπτωση μόλις το 20% των Ουαλών. Εμείς ξέρετε, κ. Καριπίδη, δεν έχουμε πετρέλαιο [γελάει].
Αρα αυτή η επιλογή δεν βρίσκεται στη σκέψη των πολιτών μας. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να σας υπογραμμίσω ότι υπάρχει μια δυνατή επιθυμία για περισσότερη αυτονομία στην Ουαλία.
• Και η σχέση σας με τη Σκοτία; Η Σκοτία λέει ότι επιθυμεί ακόμη και επανάληψη του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της.
Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τη Σκοτία στο θέμα του Brexit. Αλλά πρέπει να επισημάνω ότι η Σκοτία έχει μια διαφορετική διαδρομή.
Οι Σκοτσέζοι ψήφισαν να παραμείνουν στην Ε.Ε. και είναι πολύ περισσότεροι από εμάς αυτοί που θέλουν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας