Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.1° 16.8°
2 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 15.6°
2 BF
68%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.5°
3 BF
69%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
78%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
79%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
15°C
17.7° 14.8°
3 BF
67%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
19°C
18.8° 16.9°
1 BF
54%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
2 BF
55%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
64%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
38%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
55%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
0 BF
60%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
87%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.1° 14.8°
0 BF
62%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
0 BF
94%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 17.2°
2 BF
72%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
tsipras harvard
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Αλέξης Τσίπρας σε σεμινάριο για θέματα πολιτικής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ | ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/EUROKINISSI

Οι προτάσεις Τσίπρα από τις ΗΠΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός προσδιόρισε τις απαντήσεις που πρέπει να δώσουν οι προοδευτικές δυνάμεις στις σημερινές οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, δίνοντας έμφαση στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης ● Ενας απολογισμός του ταξιδιού του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ● Εντονη κριτική από Ελληνες επιστήμονες για την έλλειψη πολιτικής στον τομέα της έρευνας από την Ελλάδα.

Τρεις πυλώνες για την άνοδο των προοδευτικών δυνάμεων σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και τέσσερις βασικές πολιτικές προτάσεις για το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σε μια προσπάθεια απολογισμού της δραστηριότητας που ανέπτυξε εκεί ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέρουμε ότι συμμετείχε στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Harvard παραδίδοντας διαλέξεις που αφορούσαν κρίσιμα θέματα, όπως η κατάρρευση της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης, η ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, αλλά και η φθίνουσα επιρροή των προοδευτικών κομμάτων στον δυτικό κόσμο. Κατά τη διάρκεια της 21 ημερών επίσκεψής του στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Harvard, ο κ. Τσίπρας έδωσε τρία μαθήματα και ισάριθμες δημόσιες διαλέξεις.

Κατά της Ακροδεξιάς

Στο Kennedy School παρουσίασε ένα στρατηγικό πλαίσιο για τις προοδευτικές δυνάμεις με στόχο την αντιμετώπιση της αύξησης των ακροδεξιών κινημάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τη σημασία τριών πυλώνων:

1. Προτεραιοποίηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων μέσω της φορολόγησης του μεγάλου πλούτου και αντιμετώπιση των ολιγαρχικών πολιτικών δυνάμεων μέσω μιας πολιτικής «προοδευτικού οικονομικού πατριωτισμού» που θα δίνει προοπτική στους πολίτες.

2. Ενσωμάτωση της έννοιας της ανθρώπινης ασφάλειας και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κράτους για την αντιμετώπιση πολλαπλών παγκόσμιων και περιφερειακών κρίσεων (κλιματική κρίση, πανδημίες, ειρήνη, μετανάστευση).

3. Δημιουργία ενός «Κινήματος για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη» σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στα πρότυπα του κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης πριν από 30 χρόνια και του κινήματος κατά της λιτότητας και της Wall Street πριν από 15 χρόνια. Στη βάση αυτή αναφέρθηκε και στη 2η Διεθνή Διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα για Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη, που θα γίνει τον Ιούνιο στην Αθήνα, σημείωναν συνομιλητές του, με τους οποίους επικοινώνησε η «Εφ.Συν.».

Εμπορικός πόλεμος

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εξάλλου τιμώμενος ομιλητής στο 28ο Harvard College China Forum, ένα ετήσιο συνέδριο για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, όπου αναφέρθηκε στην απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσει τους δασμούς.

Εκεί, τόνισε εμφατικά την ανάγκη εύρεσης νέων εμπορικών συμφωνιών για την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου που θα ήταν σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Ανέφερε, επιπλέον, ότι οι παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν την ανάγκη για τέτοιες διευθετήσεις –όπως η Ε.Ε. και η Κίνα– θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι αυτό να γίνει αποδεκτό από όλες τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Τέλος, στην ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Harvard στις 25 Μαρτίου υποστήριξε την επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, με συνέχιση του διατλαντικού διαλόγου ανεξάρτητα από το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στις τεκτονικές πολιτικές μετατοπίσεις που έφεραν οι αμερικανικές εκλογές, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για ένα νέο όραμα όπου «η Ευρώπη δεν θα είναι μονάχα μια δύναμη αποτροπής, αλλά κυρίως ειρήνης και σταθερότητας». Επεσήμανε, δε, ότι η απόφαση της Γερμανίας να καταργήσει το όριο χρέους και να υιοθετήσει ένα νέο πακέτο οικονομικών κινήτρων σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτεί και θεμελιώδεις αλλαγές που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική.

Ενώ κατέθεσε συγχρόνως τέσσερις βασικές πολιτικές προτάσεις για την Ευρώπη:

1. Αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε.: «Σημαντική αύξηση του ορίου χρέους για όλους περίπου στο 100%. Και αυτή η αναθεώρηση θα πρέπει να προηγηθεί της εφαρμογής του πακέτου κινήτρων της Γερμανίας».

2. Διασφάλιση ότι η δημοσιονομική προσέγγιση της Γερμανίας «αξιοποιείται με τρόπο που ωφελεί την Ευρώπη στο σύνολό της, αντί να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση εγχώριων επιχειρήσεων, κατά παράβαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.».

3. Καθιέρωση ενός ομοσπονδιακού δημοσιονομικού οργάνου που θα «συμπληρώσει την κοινή νομισματική πολιτική με ένα ομοσπονδιακό δημοσιονομικό όργανο, ένα υπουργείο Οικονομικών [...] εξουσιοδοτημένο να εκδώσει κοινό ευρωπαϊκό χρέος» για τη χρηματοδότηση στρατηγικών προτεραιοτήτων, όχι μόνο στην άμυνα, αλλά και για ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά και κυρίως πολιτικές συνοχής.

4. Εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς στη βάση των εκθέσεων Λέτα και Ντράγκι και μια νέα βιομηχανική στρατηγική: «Προστασία της στρατηγικής αυτονομίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας και ανάληψη τολμηρών δράσεων για την αύξηση της έρευνας και της ανάπτυξης».

Για την έρευνα

Είχε, ακόμα, εκτενείς συνομιλίες με Ελληνες επιστήμονες της Βοστόνης, σε συνέχεια της έντονης κριτικής που άσκησαν πολλοί εξ αυτών για την έλλειψη πολιτικής στην έρευνα στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον ομ. καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard και προσφάτως παραιτηθέντα από την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την Ερευνα και Καινοτομία, Σπύρο Αρταβάνη-Τσάκωνα, επίσης με τους καθηγητές Μιχάλη Τριανταφύλλου και Πέτρο Κουμουτσάκο, συνιδρυτές του «Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών», και τον καθηγητή Χημικής Μηχανικής και πρόεδρο του «Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών στη Βοστόνη» Γρηγόρη Στεφανόπουλο.

Στις συναντήσεις αναφέρθηκε η αύξηση των δαπανών για την έρευνα και ανάπτυξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω, μάλιστα, μεγάλων δημοσιονομικών περιορισμών, ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει η επιστροφή επιστημόνων στην Ελλάδα, αλλά και, κυρίως, δικτύωσής τους σε συμπράξεις με την ελληνική επιστημονική κοινότητα και τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, τέλος, ο Αλ. Τσίπρας συνάντησε πολλές εξέχουσες προσωπικότητες μεταξύ αυτών τους γερουσιαστές Bernie Sanders, Ed Markey και Chris Van Hollen, τα μέλη του Κογκρέσου Ro Khanna και Gus Billirakis, την Jacinda Ardern, πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας.

Επίσης τους: Michael Sandel, πολιτικό φιλόσοφο, Joseph Nye, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Ricardo Hausmann, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας, Peter Hall, καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών, Marshall Ganz, καθηγητή Κοινωνιολογίας και ακτιβιστή, Shoshana Zuboff, καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Κοινωνικής Ψυχολογίας, Sir Tim Berners-Lee, επιστήμονα και εφευρέτη του Παγκόσμιου Ιστού. Ολόκληρες οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ομώνυμου Ινστιτούτου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι προτάσεις Τσίπρα από τις ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας