Θεωρεί την ορθόδοξη πίστη και την προσευχή καλλωπισμό της «τέχνης» της νευροχειρουργικής, τη δύσκολη ώρα του χειρουργείου. Αφησε με ανοιχτό το στόμα άπαντες για την πρωτοποριακή επέμβαση που έκανε πριν από μιάμιση εβδομάδα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, η οποία δεν έχει ξαναγίνει σε δημόσιο νοσοκομείο: ενδοκράνιο μπαϊπάς.
Ο νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης είναι ο γιατρός που η πρώτη του δήλωση ήταν ευχαριστήρια στον Θεό. Στη μνημονιακή Ελλάδα, σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο, όντας επικουρικός και αναμένοντας με αγωνία την ανανέωση της σύμβασής του, κάθε φορά… κάνει θαύματα.
Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι πριν από τον κ. Μπαϊραμίδη, οι ασθενείς της Λέσβου θα έπρεπε να πληρώσουν μια περιουσία για να μεταφερθούν για μέρες στην Αθήνα για τέτοιου είδους επεμβάσεις και κατά πάσα πιθανότητα να απευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές.
Στα 39 του χρόνια μετρά ήδη 800 επεμβάσεις και μάλιστα στην ειδικότητά του.
Σήμερα μιλά στην «Εφ.Συν.» για το έργο που προσφέρει καθημερινά και την πολυσυζητημένη επέμβαση
• Γιατρέ, είστε συνέχεια απασχολημένος στο νοσοκομείο;
Η αλήθεια είναι ότι είμαι απασχολημένος από το πρωί έως το βράδυ γιατί κάθε εβδομάδα έχουμε εφτά χειρουργεία, δηλαδή σίγουρα ένα χειρουργείο τη μέρα.
• Παρ’ όλα αυτά δεν έχετε μονιμοποιηθεί. Εχετε σκεφτεί να φύγετε έξω;
Εδώ και δύο χρόνια παραμένω στο νοσοκομείο με παρατάσεις της σύμβασής μου. Αρχικά, όταν πρωτοήρθα το 2011, ήταν ετήσιες. Η τελευταία έχει ανανεωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2016.
Εχω ακούσει εξαγγελίες για μονιμοποιήσεις, αλλά όχι κάτι σίγουρο. Θέλω να μείνω στη Μυτιλήνη, παρ’ ότι δεν κατάγομαι από δω, αλλά από την Αθήνα, γιατί από μικρός έχω μάθει στα δύσκολα και μου αρέσουν οι προκλήσεις. Βέβαια, σε ένα πιο προστατευμένο περιβάλλον εργασίας θα ένιωθα καλύτερα.
• Η επέμβαση μπαϊπάς εγκεφάλου είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο;
Ναι, γίνεται για πρώτη φορά και είναι πολύ σημαντικό αυτό για τους ασθενείς, αλλά και για τον εκάστοτε χειρουργό. Εξάλλου είναι ένας στόχος που θέτουμε από την αρχή της καριέρας μας, γνωρίζοντας βέβαια ότι τις περισσότερες φορές είναι δύσκολος, αν όχι αδύνατος.
Πρόκειται για μια παρακαμπτήριο επέμβαση, γνωστή ως ενδοκράνιο μπαϊπάς. Σε περιοχή όπου η αιμάτωση του εγκεφάλου είναι ελλιπής, την ενισχύουμε παίρνοντας αίμα από το δέρμα του κρανίου. Σε στένωση μεγάλου αρτηριακού κλάδου, πρέπει να θυσιάσεις κάποιο αγγείο και να το αντικαταστήσεις από το δέρμα.
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής, περίπου 60 ετών, έμεινε για τέσσερις μέρες στο νοσοκομείο και πήρε εξιτήριο.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έπειτα από χρόνια συνεχούς ενίσχυσης της υποδομής του νοσοκομείου είχαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Δεν είμαστε, βέβαια, στην Αμερική ή στην Ιαπωνία όπου η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία. Οι άνθρωποι όμως σώζουν ζωές, όχι τα μηχανήματα.
• Είχε προαποφασιστεί ότι θα ακολουθηθεί η συγκεκριμένη μέθοδος;
Οχι, το είδαμε στην πορεία. Υπήρχε ένα ρίσκο, αλλά ήταν ελεγχόμενο, όπως πάντα δηλαδή υπάρχει ρίσκο, γιατί όλα εξελίσσονται πολύ γρήγορα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σημειωθεί εμπλοκή.
Επρεπε να γίνει η επέμβαση γιατί είχαν παρουσιαστεί παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά, οπότε έπρεπε να μειώσουμε το ποσοστό επανεμφάνισής τους που οδηγεί στον θάνατο.
Ηταν σημαντική βέβαια και η συμβολή των λοιπών συναδέλφων, του νοσηλευτικού προσωπικού και του αναισθησιολογικού, τόσο στην κλινική όσο και στο χειρουργείο, χάρη στους οποίους πραγματοποιούμε σημαντικές επεμβάσεις. Είναι μια μέθοδος που έχω παρακολουθήσει σε εργαστήριο.
Στο πλαίσιο της δουλειάς μου, ταξιδεύω πολύ συχνά σε περιοχές του κόσμου όπου υπάρχουν ειδήμονες στη νευροχειρουργική.
Ξέρετε, η νευροχειρουργική εξελίσσεται συνεχώς και δεν μπορώ παρά να την παρακολουθήσω. Κι αν αυτό είναι κοστοβόρο γιατί γίνεται με δικά μου έξοδα... Δεν με απασχολεί, γιατί η δουλειά μου έτσι είναι.
• Η σχέση σας με τη θρησκεία παίζει τον ρόλο της στο έργο σας;
Από τον Θεό ξεκινάω, κι όλα από κει ξεκινούν. Μπορεί να φαίνεται τραβηγμένο. Για μένα η επιστήμη και η τέχνη είναι πεπερασμένες. Η πίστη στον Θεό, η ορθόδοξη πίστη λειτουργεί ενισχυτικά στη δουλειά μου.
Με την προσευχή η δουλειά καλλωπίζεται και η νευροχειρουργική είναι τέχνη, και ως τέτοια χρειάζεται τον καλλωπισμό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας