Ο Δουβλινέζος Πολ Μέρφι, βουλευτής με τη «Συμμαχία Ενάντια στη Λιτότητα», πρώην ευρωβουλευτής του ιρλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, θυμίζει περισσότερο ακτιβιστή παρά πολιτευτή.
Μόλις 32 ετών μετράει 4 χρόνια θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο και την ιρλανδική Βουλή. Bρέθηκε στην Αθήνα στο τριήμερο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το χρέος και την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό. Στο περιθώριο του συνεδρίου μίλησε σε εκδήλωση στα Πατήσια με θέμα «Πού βαδίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – τα καθήκοντα της Αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
«Η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο της λιτότητας. Τώρα είναι το πειραματόζωο μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη» είπε στην ομιλία του, επιβεβαιώνοντας ότι «τα βλέμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι στραμμένα στο ΣΥΡΙΖΑ».
• Ποια η θέση της ευρωπαϊκής Αριστεράς στις διαπραγματεύσεις;
Υπάρχουν πολλές τάσεις. Ολοι όμως αναγνωρίζουν ότι ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι «εταίροι» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκτασιν στον ελληνικό λαό είναι φριχτός. Η ρήση του Γιούνκερ ότι «δεν υπάρχει δημοκρατική επιλογή ενάντια στις ευρωπαϊκές συνθήκες» συνοψίζει την αλαζονεία και το βαθύ αντιδημοκρατισμό τους. Δεν τους νοιάζει η λαϊκή ετυμηγορία. Σκοπός τους είναι να ταπεινώσουν την ελληνική κυβέρνηση και τους εργαζόμενους είτε να επιβάλουν μια πολύ κακή συμφωνία είτε να ρίξουν την κυβέρνηση.
• Δεν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός;
Οχι, δεν το πιστεύω. Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως τα συμφέροντα των θεσμών είναι εντελώς αντίθετα. Θέλουν να συνεχιστεί η λιτότητα, αλλά κυρίως θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχει θετικό παράδειγμα. Κάποιοι στην Αριστερά εκτίμησαν λανθασμένα ότι αρκεί μια απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για να εξαναγκαστούν οι θεσμοί σε σημαντικές υποχωρήσεις, ώστε να αποφύγουν τη μετάδοση του οικονομικού κινδύνου. Ομως βασική ανησυχία του ευρωπαϊκού κατεστημένου είναι η μετάδοση του πολιτικού κινδύνου. Οτι μπορεί ένας λαός να εκλέξει αριστερή κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στη λιτότητα και θα διαγράψει το χρέος. Αυτό θα έστελνε μήνυμα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία να στραφούν αριστερά.
• Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερεκτίμησε τη δυνατότητα αλλαγής των συσχετισμών στην Ευρώπη;
Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα. Είναι μια διαμάχη που απασχολεί την Αριστερά. Ομως αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μεταρρυθμίζεται. Είναι θεμελιακά αντιδημοκρατική. Ακόμα κι αν εκλεγεί αριστερή κυβέρνηση, έχουν τόσα όπλα, τις συνθήκες της Ε.Ε., την ΕΚΤ, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα «ξεστρατίσει» από τη λιτότητα.
• Θα συμβουλεύατε την έξοδο από το ευρώ;
Είναι ζήτημα του ελληνικού λαού να το αποφασίσει. Αυτό που θα συμβούλευα θα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ κι αν δεν υπάρχει συμφωνία για το χρέος να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή, έχοντας προετοιμαστεί φυσικά για τις συνέπειες. Δεν πιστεύω ότι αν η Ελλάδα είχε τη δραχμή και η Ιρλανδία τη λίρα θα πήγαιναν όλα καλύτερα όσο υπάρχει λιτότητα και καπιταλισμός. Γι’ αυτό στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη πρέπει πλέον να προετοιμάζεται ο κόσμος για τις συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ. Να υπάρχει καταρχάς μια ειλικρινής συζήτηση με τον ελληνικό λαό. Να υπάρχει πρόνοια για έλεγχο κεφαλαίων, εθνικοποίηση των τραπεζών κ.λπ.
• Πώς βλέπετε την άνοδο του Sinn Fein στην Ιρλανδία;
Το Sinn Fein ανεβαίνει για τους ίδιους λόγους που ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos. Υιοθετεί ρητορική εναντίον της λιτότητας, ο κόσμος ελπίζει σ΄ αυτόν. Ομως θεμελιακά δεν είναι αριστερό κόμμα και σ΄ αυτό διαφέρει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Βόρεια Ιρλανδία όπου συγκυβερνούν έχουν εφαρμόσει μέτρα λιτότητας, απολύοντας π.χ. 20.000 δημόσιους υπαλλήλους.
• Εκλεγήκατε βουλευτής με τη νεοεμφανιζόμενη «Συμμαχία Ενάντια στη Λιτότητα». Ποια είναι η πολιτική σας δύναμη;
Μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγουμε 3 βουλευτές, τους δύο σε επαναληπτικές εκλογές. Εχουμε ανοδική πορεία. Στην περιφέρειά μου στο νοτιοδυτικό Δουβλίνο, ιστορικό προπύργιο του Sinn Fein, κέρδισα την έδρα από το Sinn Fein. Mεγάλο ρόλο στην άνοδό μας έπαιξε το κίνημα ενάντια στα τέλη ύδρευσης, που το Sinn Fein υποτίμησε.
• Πώς γεννήθηκε αυτό το κίνημα και πόσο σημαντικό είναι;
Τέλη ύδρευσης εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ιρλανδία, είναι προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης. Εμείς συμμετέχουμε σε τοπικές επιτροπές «Δεν πληρώνω», όμως ηγέτες του Sinn Fein όπως ο Τζέρι Ανταμς είχαν δηλώσει ότι θα πληρώσουν κανονικά. Το Sinn Fein λέει «ψηφίστε με, θα σας λύσω τα προβλήματα», η ριζοσπαστική Αριστερά λέει ότι «εκτός από την ψήφο πρέπει να αγωνιστείτε μέσα στο κίνημα. Γι’ αυτό το κίνημα μας ανέδειξε».
• Γιατί το νερό και γιατί τώρα;
Διανύουμε τον 7ο χρόνο λιτότητας. Αρχικά είχαμε μεγάλες συγκεντρώσεις από τα συνδικάτα. Οι ηγέτες των συνδικάτων πρόδωσαν τους αγώνες. Η κυβέρνηση των Εργατικών ξεπούλησε τον κόσμο. Αυτό έφερε απογοήτευση, ο θυμός όμως συσσωρευόταν. Μετά ανακοίνωσαν ότι υπάρχει ανάκαμψη όμως ο κόσμος δεν την ένιωσε. Το ΑΕΠ αυξήθηκε, όμως τα νούμερα στην Ιρλανδία είναι παραπλανητικά εξαιτίας των πολυεθνικών. Η εγχώρια οικονομία παραμένει χειρότερη απ’ ό,τι πριν από την κρίση. Μετά ήρθαν τα τέλη ύδρευσης. Ο κόσμος το βίωσε ως άλλη μια επίθεση που μπορεί να αντιπαλέψει. Κι ο θυμός ξεχείλισε. Κινητοποιήθηκαν οι φτωχότεροι, κόσμος που απείχε από τους αγώνες. Είναι ένα κίνημα από τα κάτω, γεννήθηκε έξω από τις παραδοσιακές δομές, σωματείων και κομμάτων. Κρίσιμο ρόλο έπαιξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γεννήθηκε ένα κίνημα πολύ μαζικό. Στο Δουβλίνο των 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων έγιναν συγκεντρώσεις με 150.000 κόσμο. Στην περιφέρεια που εκλέχθηκα, που είναι από τις πιο φτωχές, υπολογίζεται ότι κατέβηκαν στον δρόμο 200.000 άτομα.
• Σε μια τέτοια συγκέντρωση σας συνέλαβαν;
Δύο μήνες μετά. Συνέλαβαν περίπου 30 ακτιβιστές. Ακόμα κι έναν ανήλικο. Δεν έχει ξανασυμβεί να κρατείται σε κελί βουλευτής. Η υπόθεση εκκρεμεί στον εισαγγελέα. Επειδή το κίνημα αυτό ήταν πρωτόγνωρο, απαντήθηκε με πρωτόγνωρη καταστολή.
Ποιος είναι
Ο Πολ Μέρφι από 18 χρόνων συμμετέχει στα κινήματα βάσης, από τα εργατικά προάστια του Δουβλίνου μέχρι τη διεθνή καμπάνια του Στολίσκου Ελευθερίας, όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Ισραήλ στη δεύτερη απόπειρα να σπάσει το εμπάργκο της Γάζας το 2011. Τον Φεβρουάριο του 2015 τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί της χώρας του, με την κατηγορία ότι δύο μήνες νωρίτερα συμμετείχε σε καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στα τέλη ύδρευσης, στο πλαίσιο της οποίας θεωρήθηκε ότι παρεμποδίστηκε να μετακινηθεί η αναπληρώτρια πρωθυπουργός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας