Ετοιμος να υποβάλει την παραίτησή του είναι ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο οποίος έχει συμπληρώσει πάνω από δυόμισι χρόνια από την ημέρα της λήξης της εξαετούς θητείας του στη θέση αυτή. Γεγονός αξιοπερίεργο χαρακτηρίζουν ορισμένοι την παραμονή του.
Υπήρξαν κατά καιρούς ποικίλα σχόλια για τις «κάμερες στους δρόμους», για τον «προστάτη-κέρβερο των καμερών» και πολλά άλλα, επικριτικά ενίοτε, στα οποία ο κ. Μενουδάκος είχε δώσει απαντήσεις. Σε εφημερίδες και σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του. Δεν είχε κάνει, όμως, καμία δήλωση για το ζήτημα της παραμονής του στην Αρχή. Οπως προκύπτει από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, αποδεικνύονται απολύτως ανακριβείς οι ισχυρισμοί διαφόρων ότι ο κ. Μενουδάκος επιθυμεί την παραμονή του.
● Είναι ακριβείς, κύριε πρόεδρε, οι πληροφορίες ότι είχατε συναντηθεί με τον κ. Τασούλα, ότι συζητήσατε για το θέμα της αντικατάστασής σας και ότι ζητήσατε να επισπευσθούν οι απαραίτητες διαδικασίες;
Αυτές οι πληροφορίες είναι ακριβείς. Υπήρξαν πράγματι συναντήσεις με τον τότε πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, ήδη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη.
● Είναι ήδη πολυσυζητημένο, εδώ και καιρό, το ζήτημα των προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών. Υπάρχουν και επικρίσεις εναντίον προέδρων και ορισμένων μελών των Αρχών. Η δική σας γνώμη ποια είναι;
Οι πέντε Ανεξάρτητες Αρχές (ΑΣΕΠ, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Συνήγορος του Πολίτη και Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) κατοχυρώθηκαν συνταγματικά κατά την αναθεώρηση του 2001. Ορίστηκε κατά τρόπο συγκεκριμένο ο τρόπος επιλογής των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, στις οποίες έχει ανατεθεί η εποπτεία και ο έλεγχος σε τομείς ευαίσθητους και σημαντικούς για το κράτος δικαίου, όπως είναι η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και της ιδιωτικής ζωής, η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια στη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, η υπεράσπιση του πολίτη από τις συνέπειες της κακοδιοίκησης και ο έλεγχος της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης για την εξασφάλιση της τηρήσεως των αρχών της αντικειμενικότητας, της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου.
● Παραμένουν, κύριε πρόεδρε, τα ερωτήματα για την παράταση της θητείας προέδρων και μελών ανεξάρτητων αρχών. Μεταξύ αυτών, είναι και η δική σας. Μπορείτε να σχολιάσετε το αναμφισβήτητο αυτό πρόβλημα;
Κατά την πρώτη εφαρμογή της αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης για τον ορισμό μελών της ΑΔΑΕ, δημιουργήθηκε αμφισβήτηση ως προς τον υπολογισμό της πλειοψηφίας των 3/5. Για το θέμα αυτό ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά το δικαστήριο δεν έκρινε τη νομιμότητα του ορισμού των μελών της ΑΔΑΕ. Απέρριψε την αίτηση ακύρωσης για τυπικούς λόγους. Συγκεκριμένα, δέχθηκε ότι ο ΔΣΑ δεν έχει έννομο συμφέρον να προσβάλει τον ορισμό μελών Ανεξάρτητων Αρχών.
● Εχει επιτευχθεί ο αρχικός στόχος να ορίζονται ως πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη των Αρχών πρόσωπα γενικότερης αποδοχής;
Προκειμένου να ορίζονται ως μέλη των πέντε Ανεξάρτητων Αρχών πρόσωπα γενικότερης αποδοχής, να αποσυνδεθεί η επιλογή τους από κομματικές επιλογές και πολιτικές σκοπιμότητες, να εξασφαλίζεται το κύρος τους και να ενισχύεται η ανεξαρτησία κατά την άσκηση του έργου τους, το Σύνταγμα προέβλεψε ότι τα μέλη τους επιλέγονται από ένα διακομματικό πολιτικό όργανο, τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με επιδίωξη ομοφωνίας και πάντως με την ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία των 4/5. Το πολιτικό σύστημα, και συγκεκριμένα τα κόμματα, δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την πρόκληση και για μεγάλα χρονικά διαστήματα και για πολλές Ανεξάρτητες Αρχές προέκυψαν στην πράξη δυσχέρειες να σχηματιστεί η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, με αποτέλεσμα την παραμονή μελών των Ανεξάρτητων Αρχών για μεγάλο διάστημα μετά το τέλος της θητείας τους. Ηταν, δυστυχώς, ένα πολύ συνηθισμένο γεγονός.
Η κατάσταση αυτή ήταν συνταγματικά προβληματική, όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θεώρησε ότι ήταν επιτρεπτή η παραμονή των μελών μετά τη λήξη της θητείας τους μόνο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ενόψει της πραγματικότητας αυτής, που δημιουργούσε τον κίνδυνο να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι Ανεξάρτητες Αρχές σε περίπτωση μη ορισμού νέων μελών σε εύλογο χρόνο από τη λήξη της θητείας των παλαιών, κατά την αναθεώρηση του 2019 απαλείφθηκε από το Σύνταγμα η πρόβλεψη για επιδίωξη ομοφωνίας και μειώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία στα 3/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων. Αυτή η μεταβολή αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, οπισθοδρόμηση και ομολογία αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να εφαρμόσει την αρχική διάταξη του Συντάγματος, η οποία είχε θεωρηθεί εξαιρετικά θετική και η οποία συνέβαλλε στην αποφυγή σοβαρών αμφισβητήσεων ως προς την αντικειμενικότητα και την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας