Η αυτοπαραγωγή δωρεάν ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας μακριά από το σημείο κατανάλωσης (virtual net-metering) μπορεί να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες και απλά νοικοκυριά να αποκτήσουν πρόσβαση στον ήλιο και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το υψηλό ενεργειακό κόστος».
Η επισήμανση αυτή έρχεται από την Greenpeace -με αφορμή την πρόταση του πρωθυπουργού για virtual net metering στους αγρότες-, η οποία καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την εικονική αυτοπαραγωγή ενέργειας που θα αφορά όλη την κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς.
Σήμερα, ο νόμος για την αυτοπαραγωγή (net-metering) επιτρέπει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά ή επιχειρήσεις σε στέγη ή δώμα για τον συμψηφισμό της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας με αυτήν που αγοράζεται από το δίκτυο.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών, δεν διαθέτουν πρόσβαση σε δώμα ή στέγη.
Αντίθετα, η δυνατότητα της εικονικής αυτοπαραγωγής, όπως εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες, λύνει αυτό το πρόβλημα αφού επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε απομακρυσμένο χώρο (άλλο κτίριο, εξοχικό, οικόπεδο κτλ.) και συμψηφισμό με τον μετρητή της ΔΕΗ όπου πραγματοποιείται η κατανάλωση.
Εντούτοις, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, αγρότες και νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ο σημερινός νόμος για την αυτοπαραγωγή ενέργειας για τα φωτοβολταϊκά ουσιαστικά αποκλείει όσους δεν διαθέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή κατάλληλο χώρο (στέγη, δώμα) ή πρόσβαση σε χρηματοδότηση, οδηγώντας μοιραία σε αποκλεισμούς πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, αγρότες και φτωχότερα νοικοκυριά.
Οπως υποστηρίζει η Greenpeace, η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου της αυτοπαραγωγής που θα περιλαμβάνει το virtual net-metering θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δεν έχουν δική τους στέγη, να συμψηφίσουν την κατανάλωσή τους με ένα σύστημα που βρίσκεται σε άλλο χώρο (κτίριο, οικόπεδο) και τη δυνατότητα σε αγρότες να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά σε διαφορετικά αγροτεμάχια, με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας να συμψηφίζεται με την κατανάλωση, σε έναν και μόνο μετρητή.
Επιπλέον, θα επιτρέψει σε χιλιάδες νοικοκυριά που δεν έχουν πρόσβαση σε στέγη να κάνουν το ίδιο με ένα σύστημα που βρίσκεται σε άλλο χώρο (π.χ. εξοχικό, οικόπεδο), σε δήμους να αξιοποιήσουν ελεύθερους χώρους για την παραγωγή της δικής τους καθαρής ενέργειας και θα δώσει πνοή σε συνεταιριστικά σχήματα και τοπικές κοινότητες που επιθυμούν να επενδύσουν σε αποκεντρωμένες εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας