Από ό,τι φαίνεται, δεν αρκεί η εγκατάσταση και λειτουργία 94 ανεμογεννητριών στον Δήμο Ναυπακτίας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που τον καθιστά ως τον δήμο με τις περισσότερες εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην Αιτωλοακαρνανία. Τα σχέδια προβλέπουν την εγκατάσταση επιπλέον 141 ανεμογεννητριών, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες και μικρά υδροηλεκτρικά.
Στον ενεργειακό παροξυσμό που πλήττει την περιοχή θα πρέπει να προστεθεί και η κάλυψη με παράκτια αιολικά, ύψους μέχρι και 280 μέτρων, του 1/3 του Πατραϊκού Κόλπου και σχεδόν όλου του παραλιακού μετώπου του Δήμου Ναυπακτίας («Ξεσηκωμός για θηριώδες αιολικό στον Πατραϊκό», «Εφ.Συν.», 18/10/2024».
Η διαβούλευση
Προπομπό για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στο άμεσο μέλλον αποτελούν οι εγκρίσεις για 3 νέους ανεμολογικούς ιστούς στη Ναυπακτία από το Δασαρχείο Ναυπάκτου, εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας, από τον Φεβρουάριο του 2025 και έπειτα. Εξάλλου, έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση έως τις 29/5/2025 η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Εργου (ΜΥΗΕ) στη θέση «Ρωμιά» της εταιρείας «Υδατόπτωση ΙΚΕ», στο Μέγα Ρέμα που διατρέχει τη Δημοτική Κοινότητα Τερψιθέας του Δήμου Ναυπακτίας, το οποίο πηγάζει στα νοτιοανατολικά του όρους Ομάλια, από την περιοχή των οικισμών Ελατού και Αγιος Σπυρίδωνας.
Αν μη τι άλλο, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι περιβαλλοντικός μελετητής του έργου είναι ο Κωνσταντίνος Βασιλικός, ο οποίος «τυγχάνει» να είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Υδατόπτωση ΙΚΕ» η οποία κατασκευάζει το έργο! Το ΜΥΗΕ θα βρίσκεται σε απόσταση 740 μέτρων από το χωριό Τερψιθέα. Νότια, μέσα στο Μέγα Ρέμα και σε κοντινή απόσταση με τον υπό διαβούλευση ΜΥΗΕ, υπάρχει ακόμη ένα μικρό υδροηλεκτρικό που άρχισε να κατασκευάζεται το 2024.
Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 30/5/2025 έχει τεθεί η ΜΠΕ για την εγκατάσταση και λειτουργία 3 ανεξάρτητων αιολικών σταθμών στις θέσεις «Κλόκοβα» και «Στρογγυλόραχη», στην κορυφή της Κλόκοβας (Παλιοβούνα) στον Δήμο Ναυπακτίας, με συνολικά 3 ανεμογεννήτριες (2 με ύψος 105 μέτρων και 1 με ύψος 91,5 μ.) και των σχετικών συνοδών έργων οδοποιίας, σταθμού αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες και διασύνδεσης της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.». Ο αιολικός σταθμός θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα χωριά Καλαβρούζα (1,4 χλμ.), Ρίζα (1,7 χλμ.), Κάτω Καλαβρούζα (1,9 χλμ.) και Αγιος Πολύκαρπος (2,7 χλμ.). Στη γειτνιάζουσα περιοχή της Κλόκοβας έχουν εγκατασταθεί 41 ανεμογεννήτριες, ενώ πολλές ακόμη παίρνουν τον δρόμο της τελικής αδειοδότησης τα τελευταία χρόνια.
Η ΜΠΕ των ΑΣΠΗΕ «Κλόκοβα» και «Στρογγυλόραχη» έχει πολλές ελλείψεις και ανακρίβειες και όσον αφορά τη λειτουργία και τις επιπτώσεις των σταθμών αποθήκευσης (πιθανή διαρροή επικίνδυνων υγρών αποβλήτων, ύπαρξη υδατορεμάτων και οικισμών σε κοντινή απόσταση, κίνδυνος πυρκαγιάς, έκλυση τοξικών αερίων σε περίπτωση πυρκαγιάς).
Τα φράγματα
Τέλος, σε δημόσια διαβούλευση έως τις 3/6/2025 έχει τεθεί ΜΠΕ για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού στη θέση «Κοκκινιάς-Πατήματα», στην κορυφογραμμή του όρους Κοκκινιάς στον Δήμο Ναυπακτίας, με συνολικά 5 ανεμογεννήτριες, ύψους 82 μέτρων, καθώς και των συνοδών έργων, που χωροθετούνται στους Δήμους Ναυπακτίας, Καρπενησίου και Μακρακώμης από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
Ο αιολικός σταθμός θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα χωριά Κλεπά και Αράχοβα (1,6 χλμ.), Λιβαδάκι (3,3 χλμ.), Περδικόβρυση (3,6 χλμ.), Νεοχώρι (3,7 χλμ.), Δενδροχώρι (4,3 χλμ.) και Κρυονέρια (5,6 χλμ.), ενώ λόγω του μεγάλου υψομέτρου του βουνού (άνω των 1.800 μ.), οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από μακρινή απόσταση και από πολλές άλλες περιοχές.
Κι αυτά συμβαίνουν όταν η στρατηγική της Ε.Ε. για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 προβλέπει την άρση εμποδίων και φραγμάτων σε ποτάμια, ώστε να αποκατασταθεί η ελεύθερη ροή τους σε μήκος τουλάχιστον 25.000 χιλιομέτρων, με την υλοποίηση του έργου «Απομάκρυνση φραγμών από ποταμούς: σχέδιο εφαρμογής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα.
Κι όταν 900 γιγαβατώρες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πετάχτηκαν «στα σκουπίδια» το 2024, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος σε σχέση με το 2023, όταν πήγαν χαμένες 228 γιγαβατώρες. Αυτό συμβαίνει διότι την ώρα που παράγεται το ρεύμα από τις ανανεώσιμες δεν υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση για να το απορροφήσει.
«Δεδομένου ότι κανείς (και πρωτίστως η τοπική κοινωνία) δεν θα έβαζε τα οικονομικά κέρδη τρίτων ή τη “λύση του ενεργειακού ζητήματος” πάνω από την ίδια του τη ζωή», τo κίνημα «ΟΧΙ Αιολικά στη Ναυπακτία», η Πρωτοβουλία για την Προστασία της Ορεινής Δυτικής Φθιώτιδας και η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας καλούν τους δημότες Ναυπακτίας, Μακρακώμης και Καρπενησίου, τα τοπικά συμβούλια, τους συλλόγους της περιοχής, τους κατοίκους και τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη από όλη την επικράτεια να δηλώσουν την εναντίωσή τους στα έργα αυτά, συμμετέχοντας στις διαβουλεύσεις.
Νομική αντίκρουση
Κι ακόμη, τους Δήμους Ναυπακτίας, Μακρακώμης και Καρπενησίου, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να γνωμοδοτήσουν-συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις με επαρκώς τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις, απευθυνόμενοι σε εξειδικευμένους περιβαλλοντικά και νομικά φορείς-γραφεία και να σταθούν έμπρακτα δίπλα στους αγωνιζόμενους κατοίκους της περιοχής.
Επισημαίνουν ότι «είναι φανερό πως και οι 3 δήμοι πρέπει να συνεννοηθούν και να συμπορευθούν επιτέλους από κοινού για την περιβαλλοντική και νομική αντίκρουση και της συγκεκριμένης ΜΠΕ, διότι, αν έως σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί ούτε μια ανεμογεννήτρια στα σύνορα των 3 δήμων, οφείλεται κυρίως στις ενέργειες των Δήμων Μακρακώμης και Καρπενησίου».
Επιπλέον, ζητούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου ως αδειοδοτούσα αρχή να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών και των πολιτών και να μην εγκρίνουν τα παράνομα αυτά έργα και την περαιτέρω υποβάθμιση-καταστροφή της ευρύτερης περιοχής της Ναυπακτίας και την υποβάθμιση της ζωής δεκάδων χιλιάδων κατοίκων σε Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα και Ευρυτανία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας