Με 395 βραβευμένες με «Γαλάζιες Σημαίες» ακτές η Ελλάδα κατέχει φέτος την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες με συνολικά 3.468 βραβευμένες ακτές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) που αποτελεί τον εθνικό χειριστή του σχετικού διεθνούς προγράμματος.
Τη «Γαλάζια Σημαία» κέρδισαν και 9 μαρίνες.
Πέρσι η χώρα μας κατείχε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως με 408 βραβευμένες ακτές.
Οι νομοί με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές τους για το 2015 είναι το Λασίθι (44), η Χαλκιδική (39), τα Δωδεκάνησα και τα Χανιά (29), οι Κυκλάδες (22), το Ηράκλειο (17), η Μαγνησία και το Ρέθυμνο (16), η Καβάλα (14), η Αττική (13), η Λέσβος, η Θεσσαλονίκη, η Κεφαλονιά και η Λακωνία (12) και η Κορινθία (11).
Εξαιρετικά πεσμένη στην κατάταξη είναι η Κέρκυρα που έλαβε «Γαλάζιες Σημαίες» σε μόλις 7 ακτές, όταν πέρσι είχαν λάβει τη βράβευση 30 και τις δύο προηγούμενες χρονιές 35 ακτές.
Διεθνώς αναγνωρισμένο
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί ένα αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, που απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Εκτός της απαιτούμενης εξαιρετικής ποιότητας των νερών κολύμβησης, πρέπει να τηρούνται επιπλέον 32 κριτήρια, τα οποία αφορούν την καθαριότητα, την οργάνωση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Ωστόσο καθώς οι «Γαλάζιες Σημαίες» απονέμονται έπειτα από αίτημα παράκτιων δήμων ή ξενοδοχειακών μονάδων που διαχειρίζονται οργανωμένες ακτές και μαρίνες, δεν αντικατοπτρίζουν την καθαρότητα του συνόλου των ελληνικών ακτών, αλλά αφορούν μόνο αυτές για τις οποίες έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα. Εξάλλου έχει προκαλέσει εντύπωση η εμφάνιση «Γαλάζιων Σημαιών» δίπλα σε λιμάνια, βιομηχανίες και άλλες πηγές θαλάσσιας ρύπανσης.
Αν, δε, θελήσει κάποιος να εξακριβώσει την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε κάποια ελληνική παραλία, θα πρέπει να προστρέξει στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ «Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας», όπου αξιολογείται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης κατόπιν κατάλληλης στατιστικής επεξεργασίας των μικροβιολογικών δεδομένων. Ωστόσο τα πιο πρόσφατα παρεχόμενα στοιχεία αφορούν δειγματοληπτικούς ελέγχους του 2014! Από την άλλη, κατά παράδοξο τρόπο, κανένα από τα 1.518 ελεγχόμενα σημεία δεν χαρακτηρίζεται ως «επαρκούς» ή «ανεπαρκούς ποιότητας». Αντιθέτως, σχεδόν στο σύνολό τους, τα ελεγχόμενα σημεία χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας» (1.495) και ως «καλής ποιότητας» (23).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας