Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκατομμύρια ευρώ «βούλιαξαν» στα νερά της Κορώνειας

Μια τρύπα στο νερό, που «ρούφηξε» πολλά εκατομμύρια ευρώ, η διάσωση της λίμνης Κορώνειας! Χιλιάδες νεκρά ψάρια και πάλι φέρνουν στον νου εικόνες αποκάλυψης, αλλά οι «αρμόδιοι» επιμένουν να παραβλέπουν τα στοιχεία που παρουσιάζουν χρόνια τώρα η καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, και οι Οικολόγοι της Θεσσαλονίκης.

Οι εικόνες στη λίμνη σοκάρουν, όμως το πρόβλημα των μαζικών θανάτων ψαριών στη λίμνη Κορώνεια μετράει πάνω από μια 20ετία. Το ίδιο και οι δικαιολογίες περί ανομβρίας...

«Ξόδεψαν εκατομμύρια για το περιβόητο master plan, είπαν ότι έσωσαν τη λίμνη και μας είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα επηρεαστεί από οποιαδήποτε ανομβρία. Ομως οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί, που παραμένουν μόνιμα στον πυθμένα της Κορώνειας, επανέρχονται στο νερό όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες (υψηλό οργανικό φορτίο και υφάλμυρα νερά από το αλάτι των βυρσοδεψείων)» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Φυτοπλαγκτόν

Και παλιότερα, από το 2015 ώς το 2017, είχαν παρουσιαστεί από την ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Μαρίας Μουστάκα τα αποκαλυπτικά δεδομένα για την πολύ κακή ποιότητα του νερού.

Φέτος, ήδη από τον Μάρτιο, το νερό της Κορώνειας ήταν γεμάτο φυτοπλαγκτόν λόγω ευτροφισμού. Τον Μάιο ήταν γεμάτο από κάποιο τοξικό είδος φυτοπλαγκτού, που το 2007 είχε οδηγήσει και πάλι σε μαζικούς θανάτους πουλιών και ψαριών. Από τον Ιούνιο ήταν γεμάτη θειοβακτήρια, ετερότροφα βακτήρια και παράσιτα, που υποδήλωναν άφθονο νεοπαραγόμενο νεκρό υλικό. Και μέχρι τον Ιούλιο η σύνθεση των μικροοργανισμών έμοιαζε περισσότερο με δεξαμενές σταθεροποίησης βιολογικού καθαρισμού παρά λίμνης.

Αρα οι θάνατοι των ψαριών ήταν αναμενόμενοι, όπως έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν. Κι αυτό ανεξάρτητα αν τα ψάρια βρέθηκαν στην Κορώνεια από τον Μπογδάνα και τους άλλους χειμάρρους ή τα έριξαν κάποιοι για εμπλουτισμό, παρ’ όλο που η λίμνη δεν ήταν σε κατάσταση να τα κρατήσει ζωντανά για πολύ...

«Ημουν σίγουρη από την άνοιξη ακόμη ότι θα ψοφήσουν τα ψάρια με τους τοξικούς μικροοργανισμούς που κυριαρχούσαν στο νερό, αλλά κάποιοι σκέφτονται πως, αν δεν έπεφτε η στάθμη του νερού να φανούν, κανείς δεν θα το μαρτυρούσε, διότι επισήμως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η λίμνη έχει σωθεί και η ποιότητα είναι καλή!» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η κ. Μουστάκα, που έχει μελετήσει τη λίμνη από τα φοιτητικά της χρόνια περισσότερο από κάθε άλλον.

Σύμφωνα με την ίδια, τα έργα διάσωσης της λίμνης, όπως αυτά της ενωτικής τάφρου και των βαθαίων ενδιαιτημάτων, για τα οποία δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο δεν μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη αποκατάσταση της Κορώνειας, αλλά το μεν πρώτο εγκυμονεί κινδύνους οικολογικής υποβάθμισης της γειτονικής λίμνης Βόλβης, ενώ το δεύτερο ταχύτερης επαναφοράς επιβλαβών μικροοργανισμών από τον πυθμένα στο νερό της Κορώνειας.

Η λίμνη σήμερα έχει απολέσει ξανά μεγάλες ποσότητες νερού, με τη στάθμη να έχει πέσει περίπου στα 60 εκατοστά από σχεδόν 2,5 μέτρα.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας, Βόλβης και Χαλκιδικής, Δήμητρα Μπόμπορη, αποδίδει τη θνησιμότητα των ψαριών στην ανομβρία και στις υψηλές θερμοκρασίες!

Κατά την κ. Μπόμπορη, η αποκατάσταση της λίμνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υδρολογικές συνθήκες, αλλά «φυσικά και από τη συντήρηση των έργων η οποία δεν έχει γίνει, αφού δεν ορίστηκε διαχειριστής ώστε να διεκδικήσει κονδύλια για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες». Το θέμα βέβαια είναι ότι, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα, τα αποτελέσματα δεν προσέγγισαν ποτέ τις προσδοκίες...

Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφτηκε την περιοχή μαζί με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, και ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής του master plan για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει ένα πιο απλό σύστημα σε σχέση με τις προστατευόμενες περιοχές, για να υπάρχει ένας συντονιστής και άμεση χρηματοδότηση όλων των έργων βιολογικού καθαρισμού γύρω από την Κορώνεια προκειμένου η λίμνη να παραμείνει ζωντανή. Μόνο που με το χρήμα, όπως έδειξε η ιστορία, δεν γίνεται τίποτα αν δεν συνυπάρχει με την επιστημονική γνώση και έρευνα.

Καταγγελίες

Οι Οικολόγοι της Θεσσαλονίκης, που επίσης έχουν ασχοληθεί επί μακρόν με την Κορώνεια, είναι ξεκάθαροι. «Οι εικόνες της αποσύνθεσης των ψαριών, τώρα που τραβήχτηκαν τα νερά, δείχνουν ότι οι μαζικοί θάνατοι έγιναν μέσα στο καλοκαίρι αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε» δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης της «Οικολογίας - Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος, και συνεχίζει:

«Στείλαμε στη Δικαιοσύνη όσους ρύπαιναν τη λίμνη, συμβάλαμε στο να καταδικαστεί η διοίκηση Ψωμιάδη για την ολιγωρία της και την ευνοϊκή στάση της προς τους ρυπαντές. Δεν έχουμε κανέναν λόγο όμως να αισιοδοξούμε με τις δήθεν λύσεις που έχουν δρομολογηθεί τόσα χρόνια. Υποτίθεται ότι έκαναν ένα πολυδάπανο έργο, με βαθιά ενδιαιτήματα για τα ψάρια, όπου θα κατέφευγαν αν μειωνόταν η στάθμη του νερού της λίμνης. Και μετά το μετέτρεψαν σε χωματουργικό, ελπίζοντας ότι η περιφερειακή τάφρος θα έσωζε την κατάσταση. Αντίθετα, συμβάλλουν στην ταχύτερη επαναφορά των επιβλαβών μικροοργανισμών από τον πυθμένα στο νερό. Και η πρόβλεψη ότι θα διατηρείται καλή η ποσότητα του νερού και η ποιότητα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών δεν ισχύει πλέον.

Δεν ισχύει λοιπόν το ότι βελτιώθηκε η υδρολογική κατάσταση της Κορώνειας, όπως έλεγε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Η λίμνη είναι βαριά άρρωστη και τοξική χρόνια τώρα. Ας μην τη χάσουμε εντελώς. Σύμφωνα όμως με τα δεδομένα του master plan, με την αμφίδρομη ενωτική τάφρο, σήμερα που οι προσχώσεις έχουν ανυψώσει τη στάθμη της κοίτης, υποτίθεται ότι τα νερά της Κορώνειας θα υπερχείλιζαν στη Βόλβη, με κίνδυνο να καταστραφεί και αυτή. Αρα θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση, που να έχει να κάνει με την εξυγίανση του πυθμένα της Κορώνειας. Μακάρι η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να μην επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων» καταλήγει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εκατομμύρια ευρώ «βούλιαξαν» στα νερά της Κορώνειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας