Κόκορα τον Αλωνάρη... Απ’ ό,τι φαίνεται, η κότα είναι πιο νόστιμη τον πρώτο μήνα του έτους και ο κόκορας όταν καλοκαιριάζει, τον Ιούλιο. Και επειδή οι παροιμίες, σαν απόσταγμα κοινής εμπειρίας και διδακτικός λόγος αιώνων, δεν σηκώνουν αμφισβήτηση, λέω να ακολουθήσουμε τις διατροφικές οδηγίες του τίτλου για τις πρώτες μέρες του καινούργιου χρόνου. Γιατί, εκτός των άλλων, «άμα περάσει Σάββατο, πίτα μην περιμένεις»...
Γεμιστό κοτόπουλο με σαφράν
- 1 κοτόπουλο, 1 1/2 κιλό
- 150 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
- 4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5 κουταλιές βούτυρο
- 5 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
- 50 γραμμ. ψίχουλα ψωμιού
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι σαφράν
- αλάτι, πιπέρι
Λιώνουμε τις 3 κουταλιές βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον κιμά και στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό. Βάζουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί. Μόλις κρυώσει το μίγμα, ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο, το τυρί και τα ψίχουλα. Αλατοπιπερώνουμε και γεμίζουμε το κοτόπουλο. Το ράβουμε, για να μη χυθεί η γέμιση. Το αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και το τοποθετούμε σε πυρέξ. Διαλύουμε το σαφράν σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, περίπου 1 1/2 - 2 ώρες, μέχρι να ροδίσει.
Με κόκκινο κρασί
- 1 κοτόπουλο σε μερίδες
- 4 κουταλιές λάδι
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 600 ml κόκκινο κρασί
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 400 γραμμ. κρεμμυδάκια στιφάδου
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουταλιά μέλι
- 2-3 κόκκους μπαχάρι
- 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα βγάζουμε και ρίχνουμε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε να σοταριστούν και ξαναβάζουμε το κοτόπουλο. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το μέλι, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε περίπου 1 ώρα ή μέχρις ότου εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1 κοτόπουλο, 1 1/2 κιλό, σε κομμάτια
- 5 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες
- 4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
- 4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 1/2 φλιτζάνι γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
- 4 αυγά
- 1/2 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, στρώνουμε τα κρεμμύδια και απλώνουμε επάνω τους τα κομμάτια του κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 1/2 ώρα. Αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει. Το ξεκοκαλίζουμε και το κόβουμε κομματάκια. Το βάζουμε σε μπολ, μαζί με τα κρεμμύδια και το ζουμί τους. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το τυρί, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε.
Στρώνουμε σε ταψί τα μισά φύλλα βουτυρωμένα, βάζουμε τη γέμιση, στρώνουμε και τα υπόλοιπα, επίσης βουτυρωμένα, χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς, 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Με πορτοκάλι και μέλι
- 3 φιλέτα κοτόπουλο στήθος σε κύβους
- 2 κουταλιές λάδι
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 3 κουταλιές μέλι
- χυμό ενός πορτοκαλιού
- 1 πορτοκάλι καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
- λίγο βούτυρο για το πυρέξ
- αλάτι, πιπέρι
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό και τη σάρκα του πορτοκαλιού, το μέλι και τη σόγια. Βράζουμε για 4-5 λεπτά. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Ψήνουμε 40-45 λεπτά, ανακατεύοντας 1-2 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Γαρνίρουμε αν θέλουμε με φέτες πορτοκαλιού και σερβίρουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας