Χιλιάδες χρόνια πριν ήταν πολύτιμη σαν το χρυσάφι, δώρο ταιριαστό για βασιλιάδες και θεούς μονάχα. Σήμερα η κανέλα, όπως ονόμασαν οι φίλοι μας οι Ιταλοί το αρχαίο κινάμωμον, έχει «κατέβει» στον λαό και είναι... μέσα σε όλα: γλυκά, φαγητά και φρούτα, στον καφέ και στο τσάι. Με τα υπόλοιπα μπαχαρικά παρέα δημιουργεί έναν αστερισμό ιδιαίτερων αρωμάτων και γεύσεων. Και αφού το ’φερε η κουβέντα, σας ετοιμάζω, αν θέλετε, μερικές συνταγές... ώσπου να πείτε κύμινο.
Σπιτικό κάρι
- 6 κουταλάκια σπόρους κορίανδρο
- 3 κουτ. κόκκους κύμινο
- 3 κουτ. σκόνη σκόρδο
- 2 κουτ. γλυκιά σκόνη πάπρικας
- 2 κουτ. κουρκουμά
- 1 φύλλο δάφνης θρυμματισμένο
- 2 κουτ. σκόνη τζίντζερ
- 1/2 κουτ. σκόνη τσίλι καυτερή
- 1 κουτ. σκόνη μουστάρδα
- 1 κουτ. κανέλα σκόνη
- 1/2 κουτ. γαρίφαλο σκόνη
- 1 κουτ. μοσχοκάρυδο
- 2 κουτ. γλυκάνισο
- 1 κουτ. κόκκους άσπρο πιπέρι
- 1 κουτ. κάρδαμο
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε όλα τα μπαχαρικά και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε σε μπλέντερ και τα κάνουμε σκόνη. Διατηρούμε το κάρι σε γυάλινο βάζο. Προσδίδει νοστιμιά σε διάφορα φαγητά.
Βαρβάρα (ασουρέ)
- 500 γραμμ. αποφλοιωμένο σιτάρι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
- 10 ξερά σύκα
- 1 βάζο ταχίνι
- δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- χουρμάδες
- 200 γραμμ. καρύδια χονδροκομμένα
- κανέλα
Πλένουμε και μουσκεύουμε το σιτάρι. Την επόμενη μέρα το βράζουμε στη χύτρα με αρκετό νερό, 20 λεπτά ή σε κατσαρόλα για 1 ώρα. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και πολτοποιούμε το περισσότερο και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε και τα σύκα, ψιλοκομμένα. Σιγοβράζουμε μέχρι να χυλώσει. Βάζουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσει και στο τέλος προσθέτουμε το ταχίνι. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ. Στο καθένα βάζουμε μία κουταλιά καρύδια, ραντίζουμε με κανέλα και στολίζουμε με έναν χουρμά και ένα δαμάσκηνο.
Συνταγή της Δέσποινας Μπροβάνου-Γερακοπούλου, από την Αλεξανδρούπολη
Μηλόπιτα με κανελογαρίφαλα
- 2 ξύλα κανέλας
- 4 γαρίφαλα
- 1 πορτοκάλι, 4 μήλα
- 400 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γραμμ. μαύρη ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 4 κουταλιές χυμό λεμονιού
- ζάχαρη + κανέλα
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια, τα βάζουμε σε μπολ και τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού.
Ξύνουμε το πορτοκάλι και κρατάμε το ξύσμα. Το καθαρίζουμε και το κόβουμε σε ροδέλες. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε 1 φλιτζάνι νερό, τα ξύλα κανέλας, τα γαρίφαλα, το πορτοκάλι και τη φλούδα του. Βράζουμε 5 λεπτά, τα αφήνουμε να κρυώσουν και σουρώνουμε το μείγμα σε μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και χτυπάμε με μίξερ χειρός. Ρίχνουμε το αλεύρι, την κανέλα και το ξύσμα. Κλείνουμε το μίξερ και ανακατεύουμε με σπάτουλα, προσθέτοντας τα μήλα. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί (28 εκατ.).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 1 ώρα. Μόλις βγει από τον φούρνο τη ραντίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Ρύζι με μπαχαρικά
- 2 φλιτζάνια ρύζι μακρύκοκκο
- 4 κουταλιές λάδι
- 1 κουταλιά κύμινο
- 1 ξύλο κανέλας
- 5 γαρίφαλα
- 1/2 κουταλιά σκόνη κάρδαμο
- 1/2 κουταλάκι νήματα σαφράν
- αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι, κάτω από τη βρύση. Το βάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε ζεστό νερό. Το αφήνουμε 15 λεπτά. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό βαθύ τηγάνι το λάδι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε τα μπαχαρικά, εκτός από το σαφράν.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα 3-4 λεπτά. Σουρώνουμε το ρύζι, το μετράμε με φλιτζάνι και το προσθέτουμε. Ανακατεύουμε 3 λεπτά και ρίχνουμε ζεστό νερό τόσο όσο και ο όγκος του ρυζιού.
Βράζουμε 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά και ρίχνουμε το σαφράν. Σκεπάζουμε με καπάκι, κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε επάνω το σκεύος για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας