Η άνοιξη καλά κρατεί, το θερμόμετρο κάνει τα δικά του και ο Μάιος μάς έφτασε. Αν χάσατε την ευκαιρία να τον προϋπαντήσετε, παιδιά, στην εξοχή, έχω να σας προτείνω κάτι πιο απλό και πρακτικό. Μερικά ελαφρά, ιδανικά για την εποχή και εύκολα στην παρασκευή τους γλυκά, που φέρνουν τη δροσιά της εξοχής κοντά μας. Τόσο κοντά όσο και το ψυγείο μας...
● Πριν βάλουμε το γλυκό στο ψυγείο, αν το μείγμα είναι ζεστό, πρέπει να περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ιδανικά το σκεπάζουμε για να μην πάρει οσμές από άλλα τρόφιμα.
Πανακότα
● Για την κρέμα:
600 γραμμ. κρέμα γάλακτος
100 γραμμ. γάλα
4 κουταλιές ζάχαρη
5 φύλλα ζελατίνης (10 γραμμ.)
● Για το ζελέ φράουλας:
250 γραμμ. φράουλες, ώριμες
συν λίγες για το σερβίρισμα
50 γραμμ. άχνη ζάχαρη
3 φύλλα ζελατίνης (6 γραμμ.)
1 κουταλάκι χυμό λεμόνι
Βάζουμε σε μπολ νερό και μουλιάζουμε για 10 λεπτά τις ζελατίνες. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα, το γάλα, τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε. Ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να φουσκώνει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Στύβουμε τις ζελατίνες και τις ρίχνουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθούν. Μοιράζουμε το μείγμα σε 8 μπολ. Μόλις κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει η κρέμα. Σε μπολ κόβουμε τις φράουλες σε κομμάτια, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Τις βάζουμε μία ώρα στο ψυγείο. Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε μπολ με νερό για 10 λεπτά. Ζεσταίνουμε 30 γραμμ. νερό. Στύβουμε τις ζελατίνες και τις διαλύουμε στο ζεστό νερό. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις φράουλες, προσθέτουμε τη διαλυμένη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε το μείγμα πάνω από τις κρέμες και τις ξαναβάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν.
Τσίζκεϊκ
● Για τη βάση:
350 γραμμ. μπισκότα τύπου Digestive
150 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
● Για την κρέμα:
200 γραμμ. τυρί κρέμα
1 ζαχαρούχο γάλα, κρύο
1 κονσέρβα φυτική κρέμα, κρύα
8 κουταλιές παγωμένο νερό
χυμός ενός λεμονιού
● Για την επικάλυψη:
μαρμελάδα φράουλα
φράουλες
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα τα αδειάζουμε σε μπολ, ρίχνουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε. Παίρνουμε μία στρογγυλή φόρμα 24 εκατ. με σούστα και στρώνουμε το μείγμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη φυτική κρέμα και το νερό και τα χτυπάμε να γίνουν σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και μετά από 3 λεπτά ρίχνουμε και το τυρί. Χτυπάμε για 2 λεπτά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και σταματάμε. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στο μπισκότο και το βάζουμε στο ψυγείο. Καλό είναι να μείνει ένα βράδυ ή πάνω από 12 ώρες στο ψυγείο. Πριν σερβίρουμε καλύπτουμε το γλυκό με μαρμελάδα και στολίζουμε με φράουλες.
Τιραμισού (παραλλαγή)
● Για το παντεσπάνι:
3 αυγά
4 κουταλιές νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ.
2 κουταλάκια μπέικιν
4 κουταλάκι κακάο
μία πρέζα λίγο αλάτι
● Για το σιρόπιασμα:
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές νες καφέ
1 κουταλιά ζάχαρη
● Για την κρέμα:
350 γραμμ. κρέμα γάλακτος
200 γραμμ. τυρί κρέμα
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
● Για την επικάλυψη:
κακάο, φράουλες
Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Σε μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, το νερό και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και το ρίχνουμε στη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το κακάο και το μπέικιν. Ανακατεύουμε προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Το αδειάζουμε σε ταψί με σούστα 26 εκατ. βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με κακάο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βγάζουμε από το ταψί. Το κόβουμε σε 2 δίσκους. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε σαντιγί. Προσθέτουμε το τυρί, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Σε πιατέλα βάζουμε έναν δίσκο παντεσπάνι. Ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη και τον νες καφέ και το σιροπιάζουμε. Ρίχνουμε τη μισή κρέμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι. Το σιροπιάζουμε και καλύπτουμε όλο το γλυκό με την υπόλοιπη κρέμα. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει, τουλάχιστον για 4-5 ώρες. Πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με κακάο και διακοσμούμε με φράουλες.
Λεμονόπιτα
● Για τη βάση: 350 γραμμ. μπισκότα τύπου Digestive
10 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
● Για τη γέμιση:
150 γραμμ. κρέμα γάλακτος
10 γραμμ. ζελατίνη σκόνη
3-4 κουταλιές νερό, βραστό
180 γραμμ. ζάχαρη
250 γραμμ. τυρί κρέμα
χυμός δυο λεμονιών
1 βανίλια σκόνη
ξύσμα ενός λεμονιού
● Για το σερβίρισμα:
ξύσμα λεμονιού
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα, ρίχνουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε. Παίρνουμε μία στρογγυλή φόρμα 24 εκατ. με σούστα, στρώνουμε το μείγμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού να καλύψει και τα τοιχώματα κατά 2 πόντους. Ψήνουμε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 10-12 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει. Σε φλιτζάνι βάζουμε το νερό και τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί με τη ζάχαρη και τη βανίλια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα και τη διαλυμένη ζελατίνη. Χτυπάμε για 1 λεπτό και σταματάμε. Σε μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε 5-6 λεπτά, να γίνει αφράτη κρέμα, όχι σφιχτή σαντιγί. Την προσθέτουμε στο μείγμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. Αδειάζουμε την κρέμα στην ψημένη βάση. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει τουλάχιστον για 12 ώρες. Πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.
Εις υγείαν
Κτήμα Πιερία Ερατεινή
Γλυκές Ευχές
Συμπυκνωμένο επιδόρπιο κρασί με οξύτητα, μαλακά σάκχαρα και αλκοόλ που είναι ιδιαίτερα διακριτικό, παρότι παρόν, από 100% γηγενούς ποικιλίας Μαλαγουζιά, με αρώματα από βερίκοκο, ψημένο πορτοκάλι αλλά και διακριτικό κερί.
Οι Γλυκές Ευχές συνδυάζονται αρμονικά με γεύσεις που προκαλούν, όπως είναι το αλμυρό γλυκό, το πικάντικο ή τα προϊόντα ζύμωσης (fermented), αλλά και με σοκολάτες και επιδόρπια φρούτων. Ως επιδόρπιο κρασί που είναι, μπορείτε να το γευθείτε και μόνο του ως απεριτίφ.
▶ www.ktimapieriaeratini.gr/wines
Κτήμα Κυρ Γιάννη
Ταρσανάς
Από 100% ποικιλία Ασύρτικο (ΠΓΕ Φλώρινα) έχει έντονο, λαμπερό κίτρινο χρώμα. Το χαρακτηρίζουν διακριτικά αρώματα μήλου, αχλαδιού και εσπεριδοειδών που ακολουθούνται από αρώματα πυρινόκαρπων φρούτων και νότες ξύλου. Εχει δυνατότητα παλαίωσης 8-10 χρόνια. Ο αλκοολικός βαθμός του είναι 14,0%.
Συνοδεύεται από πιάτα μεσογειακής κουζίνας που έχουν βάση το ψάρι και τα θαλασσινά, πράσινες δροσερές σαλάτες όπως και πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας.
Β.Π.
Αμπελώνες Θυμιόπουλος
Γη και ουρανός 2018
Από 100% ποικιλία Ξινόμαυρο (ΠΟΠ Νάουσα), «χαρμάνι των καλύτερων αμπελώνων του κτήματος», όπως λέει ο οινοποιός του, που καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους, έχει μέτριο ρουμπινί χρώμα με αρώματα μαρμελάδας φράουλας, ώριμου ροδιού, κράνου αλλά και τα χαρακτηριστικά αρώματα της γηγενούς ποικιλίας απ’ όπου προέρχεται, όπως είναι τα φύλλα ελιάς, τομάτας και ανθικές νότες.
Τη γευστική εμπειρία ολοκληρώνουν ελαφριές νότες βοτάνων, μαντζουράνας, ρίγανης και τσαγιού με την επίγευση κανέλας και πιπεριού να είναι μακρά. Σηκώνει παλαίωση για 8 χρόνια και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι 13,5%. Μαγειρευτά κρέατα, καλοψημένα φιλέτα συνοδεύουν άψογα αυτό το κόκκινο ξηρό κρασί.
▶ www.thymiopoulosvineyards.gr
Β.Π.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας