Τις προάλλες θυμήθηκα ένα όμορφο κτήμα γεμάτο εσπεριδοειδή και άλλα οπωροφόρα. Απρίλης μήνας καλή ώρα κι όπως περπατούσα ανάμεσα στα δέντρα σε μια γωνιά με περίμενε ένα μικρό θαύμα: κατακόκκινες φράουλες που κρέμονταν από τα λεπτά κοτσάνια τους σχεδόν πάνω στο χώμα. Επρεπε να σκύψεις, να τις πιάσεις μία μία προσεκτικά για να απολαύσεις τη δροσερή σάρκα τους. Γεύση μοναδική κι αξέχαστη...
● Φροντίζουμε να διαλέγουμε μικρές φράουλες, με έντονο χρώμα και με γερά, φρέσκα πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή τους. Και πάντα τόσες, όσες θα φάμε εντός 2-3 ημερών
Τάρτα
300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γραμμ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
120 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
2-3 κουταλιές κρύο γάλα
1/3 κουταλάκι αλάτι
● Για την κρέμα:
300 γραμμ. γάλα
200 γραμμ. κρέμα γάλακτος
100 γραμμ. ζάχαρη
50 γραμμ. κoρν φλάουρ
1 αυγό + 2 κρόκους αυγού
1 βανίλια
250 γραμμ. φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα, να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα. Ρίχνουμε το γάλα και ζυμώνουμε ελαφρά για λίγη ώρα. Με τις παλάμες μας απλώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα 26 εκατ., όσο πιο λεπτή μπορούμε, και την τρυπάμε με πιρούνι. Την καλύπτουμε με μεμβράνη, ρίχνουμε μέσα όσπρια και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Ανακατεύουμε, σε μέτρια φωτιά. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε λίγο στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε στο γάλα. Ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να πήξει. Μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ και σκεπάζουμε την επιφάνεια με μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Για να σερβίρουμε, αφρατεύουμε την κρέμα με ένα σύρμα. Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και γαρνίρουμε με τις φράουλες.
Κέικ Βικτόρια
250 γραμμ. βούτυρο
250 γραμμ. ζάχαρη
280 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
5 αυγά
1/3 κουταλάκι αλάτι
100 γραμμ. γάλα
1 βανίλια
ξύσμα ενός λεμονιού
● Για τη γέμιση:
200 γραμμ. μαρμελάδα φράουλα
250 γραμμ. φυτική κρέμα
30 γραμμ. ζάχαρη άχνη
● φρέσκα φρούτα και ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το γάλα. Ρίχνουμε και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν, τη βανίλια και το ξύσμα. Xτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα και σταματάμε το μίξερ. Ανακατεύουμε με σπάτουλα και μοιράζουμε το μείγμα σε δυο ταψάκια 24 εκατ., βουτυρωμένα και αλευρωμένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε τη φυτική κρέμα με τη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγί. Bάζουμε σε πιατέλα το ένα παντεσπάνι και απλώνουμε τη μαρμελάδα. Το καλύπτουμε με τη σαντιγί και τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο. Πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη και στολίζουμε με φρέσκα φρούτα.
Μαρμελάδα
1 κιλό φράουλες
500 γραμμ. ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού
Βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα. Με το χέρι μας τις σπάμε λίγο και τις βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, περίπου 30 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα. Την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Βελούδινη μους
5 κρόκους αυγών
100 γραμμ. ζάχαρη
500 γραμμ. φράουλες
7 φύλλα ζελατίνης
400 γραμμ. κρέμα γάλακτος
Σε μπολ με κρύο νερό μουλιάζουμε τις ζελατίνες. Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τις φράουλες, τις βάζουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία να ζεσταθούν, αλλά όχι να βράσουν. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης.
Ανακατεύουμε να διαλυθούν και αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Το σταματάμε και ρίχνουμε τις φράουλες. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε λίγη λίγη, ανακατεύοντας απαλά. Μοιράζουμε σε μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν.
Πάβλοβα
5 ασπράδια
150 γραμμ. ζάχαρη
120 γραμμ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
● Για τη γέμιση:
400 γραμμ. κρέμα γάλακτος
ξύσμα 1 λεμονιού
● Για τη σος:
300 γραμμ. φράουλες
40 γραμμ. ζάχαρη
10-12 φράουλες για διακόσμηση
Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη. Οταν σφίξει η μαρέγκα ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. Παίρνουμε 2 λαδόκολλες και χαράσσουμε στην κάθε μία κύκλο 26 εκατ. Με κουτάλι τοποθετούμε τη μαρέγκα στους κύκλους. Τη μία την ισιώνουμε και από τη δεύτερη αφαιρούμε κουταλιές από το κέντρο και τις βάζουμε γύρω γύρω να δημιουργήσουμε «φωλιά». Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 90-100 βαθμούς στον αέρα, περίπου 2 ώρες. Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και προσθέτουμε το ξύσμα. Βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε. Σε πιατέλα τοποθετούμε την επίπεδη μαρέγκα. Καλύπτουμε με τη μισή σαντιγί και τη μισή σος. Βάζουμε από πάνω τη μαρέγκα «φωλιά». Τη γεμίζουμε με την υπόλοιπη σαντιγί και τη σος. Διακοσμούμε με τις φρέσκες φράουλες και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Εις υγείαν
Βαβέλ
ΕΟΣ Σάμου
Ενα ροζέ κρασί γεννήθηκε από τον συνδυασμό τριών γηγενών ποικιλιών, Αυγουστιάτη, Φωκιανό και Μοσχάτο, οι οποίες χαρακτηρίζουν τον σαμιακό αμπελώνα απ’ όπου προέρχονται.
Το ημίξηρο «Βαβέλ» «έχει σομόν απαλό χρώμα με νεανικές βιολετί αποχρώσεις και το άρωμά του χαρακτηρίζεται από ευωδιές αγριοκέρασων και λεμονανθών. Πατάει πάνω στην υπέροχη οξύτητα του σπάνιου Αυγουστιάτη, προσφέροντας πεντακάθαρο άρωμα πετροκέρασου και καρπουζιού, γευστική ζωηράδα και καλό σώμα. Στο τέλος επιφυλάσσει μακράς διάρκειας επίγευση με αίσθηση λάιμ που ισορροπεί άψογα τη γλυκύτητα του ημίξηρου», όπως μας το συστήνει ο ΕΟΣ Σάμου.
Συνδυάζεται εξαιρετικά με λιπαρά ψάρια αλλά και οστρακόδερμα, μαγειρεμένα με ζυμαρικά ή σε σαγανάκι.
Μπορεί να συνοδεύσει ψητά λαχανικά και όλα τα λαδερά της μεσογειακής κουζίνας, σερβίρεται με πλατό τυριών και από γλυκά ταιριάζει εξαίσια με τάρτες φρούτων αλλά και φρουτοσαλάτες που περιέχουν φράουλα, κεράσι και ροδάκινο.
Ρομπόλα 2021
Οινοποιείο Σαρρής
Από την Κεφαλονιά φυσικά η «Ρομπόλα Σαρρής» (100% Ρομπόλα) παρασκευάζεται αποκλειστικά με σταφύλια από τους αμπελώνες του οινοποιείου που βρίσκονται στην περιοχή του Φαγιά, στις πλαγιές του Αίνου.
Εχει «απαλό χρώμα λεμονιού και κομψά αρώματα αχλαδιού, πράσινου μήλου, κίτρου, φλούδας λεμονιού, ενώ μια υπέροχη αίσθηση ορυκτών από υγρή πέτρα δίνει έναν μοναδικό χαρακτήρα», όπως το περιγράφει ο οινοποιός του, που όμως πριν ήταν σομελιέ. Γι’ αυτό και προτείνει -αν σας αρέσουν τα κεφαλονίτικα εδέσματα- να το δοκιμάσετε τρώγοντας τηγανητό μπακαλιάρο με αλιάδα (σκορδαλιά από πατάτα).
Οινοποιείο Ντούγκος
Ραψάνη 2019
Από το οινοποιείο του Θάνου Ντούγκου (συνέντευξή του έχουμε φιλοξενήσει στο «EfSyn Κρασί», 19/12/20) έχουμε πολλές επιλογές αλλά δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε από τη «Ραψάνη» που είναι μια μείξη γηγενών ποικιλιών: Ξινόμαυρο, Κρασάτο, Σταυρωτό. Ο Θάνος Ντούγκος, που είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας, είναι από τους αμπελουργούς που έχει μοχθήσει για την ανάδειξη των εξαιρετικών ελληνικών ποικιλιών αμπέλου. Οι αμπελώνες του εκτείνονται στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου και καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους.
Η «Ραψάνη» έχει, όπως τη συστήνει, «πολύπλοκη μύτη με αρώματα κέδρου και καπνού γύρω από έναν πυρήνα κόκκινου φρούτου». Κόκκινο ξηρό κρασί, λοιπόν, με αρώματα φράουλας, κερασιού, κράνου, βανίλιας, κέδρου, κανέλας, τσαγιού, καπνού και βοτάνων, φυσικά είναι ΠΟΠ και σηκώνει παλαίωση μέχρι οκτώ χρόνια.
Γευτείτε το με κρέας (αρνάκι γιουβέτσι ή με ένα μοσχαρίσιο φιλέτο στη σχάρα) αλλά και με αγαπημένα «βαριά» φαγητά (ιμάμ μπαϊλντί ή μουσακά).
Αξίζει να δοκιμάσετε και το Dougos ΜΕΘ’ ΥΜΩΝ L.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας