Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Essex, οι άνθρωποι είναι πιο ήρεμοι, συγκεντρωμένοι και συγκρατούν περισσότερες πληροφορίες όταν υπάρχει στον αέρα μυρωδιά από σοκολάτα.
Στην ταινία «Chocolat» του Λάσε Χάλστρομ, η σοκολατερί της Ζιλιέτ Μπινός προκαλεί ερωτικές... αναταράξεις σ’ ένα γαλλικό χωριό και αλλάζει διά παντός τη ζωή των κατοίκων του, μικρών και μεγάλων. Διόλου παράξενο για τη σοκολάτα, που ξεκίνησε την «καριέρα» της από τους Αζτέκους σαν τροφή των θεών και εξελίχθηκε σε υπέροχη απόλαυση για τους ανθρώπους όλου του κόσμου.
Τάρτα σοκολάτας
350 γραμμ. μπισκότα σοκολάτας
120 γραμμ. βούτυρο λιωμένο + 1 κουταλιά
4 κουταλιές μαρμελάδα φράουλα
300 γραμμ. κρέμα γάλακτος
300 γραμμ. κουβερτούρα
1 κουταλιά κονιάκ
10-12 φράουλες, κομμένες στη μέση
1 πορτοκάλι, κομμένο σε λεπτές φέτες
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα, τα ανακατεύουμε με το βούτυρο και τα ρίχνουμε σε ταρτιέρα 28 εκατ. Πιέζουμε με κουτάλι να ισιώσει η επιφάνεια και να καλυφθούν και τα τοιχώματα. Απλώνουμε τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε μπολ και την περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος. Αναμειγνύουμε με μαρίζ, προσθέτουμε το κονιάκ και τη 1 κουταλιά βούτυρο. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γυαλίσει το μείγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και το στρώνουμε πάνω στην μπισκοτένια βάση.
Διακοσμούμε με τις φέτες πορτοκαλιού και τις φράουλες και βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο.
Μωσαϊκό με κρέμα σοκολάτας-τυριού
150 γραμμ. μπισκότα, τύπου digestive
1/3 φλ. τσαγιού καρύδια, ψιλοκομμένα
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
80 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
80 γραμμ. βούτυρο
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
5 κουταλιές γάλα
Για την κρέμα σοκολάτας:
250 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
1/2 φλιτζάνι τσαγιού γλυκόζη
50 γραμμ φουντούκια, αλεσμένα
3 κουταλιές γάλα
350 γραμμ. τυρί κρέμα, τύπου Philadelphia
1 βανίλια
Σπάμε τα μπισκότα σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μπολ μαζί με τα καρύδια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την κουβερτούρα κομματιασμένη, το γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Την αφήνουμε 5-6 λεπτά να κρυώσει και ρίχνουμε τα μπισκότα. Ανακατεύουμε να ενωθούν. Ντύνουμε μια μακρόστενη φόρμα με λαδόκολλα και μεταφέρουμε το μείγμα. Το πιέζουμε ελαφρά να ισιώσει και το βάζουμε στο ψυγείο. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί να αφρατέψει. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το σιρόπι γλυκόζης και το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε σοκολατένια κρέμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να μισοκρυώσει. Την προσθέτουμε στο τυρί μαζί με το αλεσμένο φουντούκι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε απαλά και στρώνουμε το μείγμα πάνω στην κρύα βάση. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο, τουλάχιστον 4 ώρες. Ξεφορμάρουμε το γλυκό, το κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Υγρό κέικ σοκολάτας
150 γραμμ. βούτυρο
100 γραμμ. σοκολάτα γάλακτος ή μαύρη
200 γραμμ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά
40 γραμμ. κακάο σε σκόνη
125 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 βανίλια
1/3 κουταλάκι αλάτι
βούτυρο και κακάο για το ταψί
άχνη, σαντιγί και φρέσκα φρούτα για το σερβίρισμα
Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη βανίλια και το αλάτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα αυγών. Με σπάτουλα τα διπλώνουμε και προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας. Ανακατεύουμε απαλά και αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα 26 εκατ. που έχουμε βουτυρώσει και πασπαλίσει με κακάο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 15 λεπτά. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Σερβίρουμε με σαντιγί και φρέσκα φρούτα.
Σοκολατένια πάβλοβα
180 γραμμ. κουβερτούρα
150 γραμμ. φουντούκια + 2 κουταλιές χοντροκομμένα
7 ασπράδια
300 γραμμ. ζάχαρη
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
160 γραμμ. σταγόνες κουβερτούρας
250 γραμμ. γάλα
250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
5 κρόκοι αυγών
80 γραμμ. ζάχαρη
Για το σερβίρισμα:
λιωμένη κουβερτούρα
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με λίγο αλάτι. Σιγά σιγά προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε λεία μαρέγκα. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Στο μούλτι θρυμματίζουμε τα φουντούκια να γίνουν σκόνη, τα ρίχνουμε στη μαρέγκα και ανακατεύουμε προσεκτικά με σπάτουλα. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε ελαφρά, μη χάσει τον όγκο της. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς στον αέρα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε 3 ταψιά, διαμέτρου 24 εκατ. Μοιράζουμε και ισιώνουμε τη μαρέγκα. Στη μία πασπαλίζουμε τα χοντροκομμένα φουντούκια. Ψήνουμε περίπου 2 1/2 ώρες. Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά. Λίγο πριν βράσει το μείγμα το κατεβάζουμε και το ρίχνουμε λίγο λίγο στους κρόκους, ανακατεύοντας γρήγορα. Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τις σταγόνες κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Σε πιατέλα τοποθετούμε έναν δίσκο μαρέγκας και τον καλύπτουμε με τη μισή γέμιση, επαναλαμβάνουμε το ίδιο και από πάνω βάζουμε τη μαρέγκα με τα φουντούκια. Την αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει, τουλάχιστον 6-8 ώρες. Πριν τη σερβίρουμε την περιχύνουμε με λιωμένη κουβερτούρα.
Εις υγείαν
Μοσχάτος Λήμνου 2019
Κτήμα Χατζηγεωργίου Λήμνος
Ένα γλυκό λευκό κρασί (Λήμνος ΠΟΠ) που παράγεται από τη γηγενή ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας, από επιλεγμένα υπερώριμα σταφύλια, τα οποία τα επεξεργάζονται με παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή τα απλώνουν και αφήνουν τον ήλιο να κάνει τη δουλειά του (λιαστά).
Γεύση φρούτων, λουλουδιών, μελιού και σταφίδας, ταιριάζουν αρμονικά με το έντονο άρωμα εσπεριδοειδών που το χαρακτηρίζουν. Μπορεί να πιωθεί πριν και μετά το φαγητό, μπορείτε να φτιάξετε πολύ ωραία κοκτέιλ με αυτό ή να το ευχαριστηθείτε (κρύο στους 10-12 °C), συνοδεία ενός πιάτου φρούτων, με ξηρούς καρπούς, αλλά και γλυκά.
Santo Wines
Από τη Σαντορίνη, που είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ελληνική οινική ιστορία, έρχεται αυτός ο «φυσικώς γλυκός, λιαστός λευκός οίνος», όπως μας τον συστήνει το οινοποιείο Santo Wines (ΠΟΠ Σαντορίνη). Παράγεται από τις γηγενείς ποικιλίες Ασύρτικο (85%) και Αηδάνι (15%) και η έκθεση των σταφυλιών στον ήλιο διαρκεί 6-8 ημέρες, ενώ η παλαίωσή του επιτυγχάνεται με την παραμονή του σε δρύινα γαλλικά βαρέλια επί 36 μήνες.
Έχει χρώμα κεχριμπαριού και το άρωμά του είναι «ένα μπουκέτο από γλυκά μπαχαρικά, όπως κανέλα και γαρίφαλα, μέχρι αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα και σταφίδες». Μπορεί να συνοδεύσει αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, τυριά και φυσικά... γλυκά!
Ιδαία Οινοποιητική
Από την Ιδαία Οινοποιητική που βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, μάς έρχεται αυτό το κόκκινο κρασί (ΠΟΠ) με «σκούρο χρώμα καραμέλας και αρώματα σοκολάτας, καφέ, σύκου και σταφίδας, με οξύτητα και γλυκύτητα», όπως το συστήνουν, το οποίο ωριμάζει επί τέσσερα χρόνια σε δρύινα βαρέλια.
Προέρχεται από τη γηγενή ποικιλία Λιάτικο (100%) και ο αμπελώνας όπου μεγάλωσε η πρώτη ύλη είναι ξηρικός και βρίσκεται στη ζώνη Δαφνών.
Μπορείτε να το ευχαριστηθείτε μόνο του ή ως απεριτίφ (παγωμένο), αλλά αν θέλετε να το συνοδεύσετε, προτιμήστε τα αποξηραμένα φρούτα ή έναν γλυκό πειρασμό όπως είναι ένα σουφλέ σοκολάτας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας