Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τάρτα λεμονιού | Dreamstime.com

Ζαχαρούχος πειρασμός

Σαν παιδιά κι εσείς φαντάζομαι θα ’χετε κάνει πολλές... βουτιές στο ζαχαρούχο γάλα, αφού, όπως λένε, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις έναν πειρασμό, είναι να υποκύψεις σ’ αυτόν.

Ακόμα και σήμερα, κάθε φορά που χρησιμοποιώ ζαχαρούχο, αφήνω μια μικρή ποσότητα για το τέλος, να το απολαύσω από το κουτί του με το κουταλάκι. Οταν κι αυτό δεν βοηθάει άλλο, τότε απλώς γλείφω τα δάχτυλά μου!

● Ανοίγουμε ένα ζαχαρούχο, βουτάμε μπισκότα σοκολάτας, βουτύρου, κανέλας ή ό,τι άλλη γεύση έχουμε. Ενδείκνυται για μια ώρα ανάγκης και για βραδινές υπογλυκαιμίες

Τάρτα λεμονιού

● Για τη βάση:

300 γραμμ. μπισκότα τύπου digestive

150 γραμμ. λιωμένο βούτυρο

1 κουταλιά καστανή ζάχαρη

● Για τη γέμιση:

3 κρόκους αυγού

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού

1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

● Για την επικάλυψη:

200 γραμμ. κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές ζάχαρη άχνη

ξύσμα λεμονιού

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ, φροντίζοντας να μη γίνουν τελείως σκόνη και τα βάζουμε σε μπολ μαζί με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε, να βραχεί όλο το μείγμα. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 24 εκατ. Μεταφέρουμε το μείγμα και πιέζοντας με τα δάχτυλα την απλώνουμε στη βάση και στα πλαϊνά. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τους κρόκους και το γάλα και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στην μπισκοτένια στρώση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-17 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για 5-6 ώρες. Πριν την σερβίρουμε χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγί και διακοσμούμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.


Μπισκότα βανίλιας

Dreamstime.com
250 γραμμ. βούτυρο σε κομματάκια

180 γραμμ. ζαχαρούχο γάλα

100 γραμμ. ζάχαρη

280 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1/2 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας

λίγο αλάτι

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με το γάλα και τη βανίλια για 3-4 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη. Την τυλίγουμε με μεβράνη και την βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου. Φτιάχνουμε μπαλίτσες με τη ζύμη και τις πατάμε να γίνουν δισκάκια. Τις τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Με ένα πιρούνι πατάμε στο κέντρο κάθε μπισκότου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Βγάζουμε τα μπισκότα και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.


Κρέμα καραμελέ

Dreamstime.com
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

3 κουτιά νερό ζεστό (του γάλακτος)

6 αυγά

1 βανίλια

1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

● Για την καραμέλα:

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 κουταλιά νερό

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Βάζουμε σε μικρή αντικολλητική κατσαρόλα ή τηγάνι τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει ξανθό χρώμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα, το ζεστό νερό, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Χτυπάμε 2 λεπτά ακόμη και σταματάμε. Μοιράζουμε σε ατομικά φορμάκια την καραμέλα και την κρέμα. Τα τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί. Ρίχνουμε νερό, να φτάνει μέχρι τη μέση κάθε φόρμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο.


Μπισκοτογλυκό

Dreamstime.com
1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι-μπερ

1 λίτρο γάλα

250 γραμμ. βούτυρο

8 κουταλιές ζάχαρη

6 κουταλιές κορν φλάουρ

100 γραμμ. κουβερτούρα

2 κουταλιές μερέντα

● Για τη λευκή κρέμα:

1 φυτική σαντιγί, σε κονσέρβα, παγωμένη

1 ζαχαρούχο γάλα, παγωμένο

1 βανίλια

τριμμένη σοκολάτα

Σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια σε κομμάτια. Τα ρίχνουμε σε φόρμα 28 εκατ. με σούστα. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με σύρμα. Την βάζουμε στη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη μερέντα. Αφήνουμε 2 λεπτά και μετά ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα. Την αδειάζουμε πάνω στα μπισκότα και φροντίζουμε να ισιώσουμε την επιφάνεια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει. Την βάζουμε στο ψυγείο. Επειτα από 1-2 ώρες χτυπάμε τη φυτική σαντιγί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προσθέτουμε χτυπώντας λίγο λίγο το γάλα και τη βανίλια. Κρατάμε 1 φλιτζάνι κρέμα στο ψυγείο. Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο, αφαιρέσουμε τη μεμβράνη και ρίχνουμε την λευκή κρέμα. Το βάζουμε στο ψυγείο 5-6 ώρες ή καλύτερα για ένα βράδυ. Πριν το σερβίρουμε περνάμε με ένα μαχαίρι γύρω γύρω τα τοιχώματα και ανοίγουμε τη σούστα. Με τη λευκή κρέμα που κρατήσαμε, «ντύνουμε» στα πλάγια το γλυκό μας, για να έχουμε ένα λευκό αποτέλεσμα. Πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα.


Μους γιαουρτιού

Dreamstime.com
500 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό

200 γραμμ. ζαχαρούχο γάλα

1 1/2 κουταλάκι ζελατίνη σε σκόνη

1 σφηνάκι λικέρ πικραμύγδαλο

1 βανίλια σε σκόνη

ροδάκινο κομπόστα

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη ζελατίνη με 3 κουταλιές νερό. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γιαούρτι, το γάλα, τη βανίλια και το λικέρ. Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε τη ζελατίνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο. Μοιράζουμε την κρέμα σε μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες, καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ. Διακοσμούμε με φέτες ροδάκινο και σερβίρουμε.


Εις υγείαν

Μαυροδάφνη Πατρών

Achaia Clauss

Η ποικιλιακή σύνθεση αυτής της Μαυροδάφνης είναι: Μαυροδάφνη (51%), Μαύρη Κορινθιακή (49%). Είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως), έχει αλκοολικό τίτλο 15% και ανήκει στους ερυθρούς γλυκείς οίνους.

Με σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα και καφετιές ανταύγειες, έχει αρωματική ένταση ενός γλυκού μπουκέτου φρούτων με έντονη την παρουσία ξηρών σύκων.

Ο οίνος Μαυροδάφνη είναι ιδανικός ως απεριτίφ, με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, αλλά και ως επιδόρπιος οίνος συνοδεύει άριστα κίτρινα τυριά, φρούτα, παγωτά, κρέμες, γλυκά ακόμα και σοκολάτα.

www.achaiaclauss.gr


Samos Vin Doux 2020

ΕΟΣ Σάμου

Το Vin Doux (2020), που ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs, παράγεται από 100% μοσχάτο άσπρο μικρής ρώγας. Οίνος γλυκύς, με ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα και αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, υπερβολικά ώριμου πεπονιού και νύξεις καραμέλας βουτύρου να κυριαρχούν, προορίζεται να καταναλωθεί φρέσκος και δροσερός, συνοδεύοντας αρμονικά φρούτα –φρέσκα ή αποξηραμένα–, ελαφρά επιδόρπια και παγωτά. Ταιριάζει εξαιρετικά με γλυκά ταψιού, αλλά και με πιάτα φρούτων ή τάρτες φρούτων, με χειροποίητο παγωτό αλλά και με πιάτα τυριών.


Τσίπουρο Αγιονέρι

The Last Barrel Series 2021

Mια συλλεκτική έκδοση από το τελευταίο δρύινο βαρέλι της χρονιάς και 645 αριθμημένες φιάλες κυκλοφορεί η Αποσταγματοποιία Τσιλιλή. Εχουμε ξαναγράψει γι’ αυτό το τσίπουρ, μικρής παραγωγής, Αγιονέρι (αλκοόλ 40%) που έρχεται από την αμπελουργική ζώνη της περιοχής των Μετεώρων.

Η ιδιαιτερότητά του; Αφήνεται να παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια για έναν τουλάχιστον χρόνο πριν από την εμφιάλωσή του. Συστήνεται από τον παραγωγό ως «ιδανικό για συνδυασμούς με μεσογειακές γευστικές επιλογές, χωρίς, ωστόσο, να φοβάται να πάρει μέρος και σε πιο αναπάντεχους γαστρονομικούς συνδυασμούς, λόγω του βελούδινου και πλούσιου αρωματικού του χαρακτήρα».

▶ www.tsililis.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζαχαρούχος πειρασμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας