Piece of cake λένε οι φίλοι μας οι Αγγλοσάξονες και εννοούν ένα... εύκολο κομμάτι. Σίγουρα δεν είναι δύσκολη υπόθεση η παρασκευή του αλλά έτσι κι αλλιώς το κέικ υπόσχεται μια γλυκιά απόλαυση για μικρά και μεγάλα παιδιά. Είναι γλυκό που μπορείς να το γευτείς όλες τις ώρες της μέρας, αρχίζοντας από το πρωινό. Ας δούμε μερικές συνταγές του για να πάρουμε μια μικρή ή... μεγαλύτερη γεύση.
Με άρωμα λεμονιού
• 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
• 1 πρέζα αλάτι
• 220 γραμμ. ζάχαρη
• 5 αυγά
• 100 γραμμ. τυρί κρέμα
• 120 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι
• ξύσμα λεμονιού
• χυμό από 5 λεμόνια
• ζάχαρη άχνη
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Ξύνουμε τα λεμόνια, κρατάμε το ξύσμα και τα στύβουμε. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε χτυπώντας το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και τέλος τον χυμό και 2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού.
Χτυπάμε για λίγο και σταματάμε το μίξερ. Ρίχνουμε εναλλάξ αλεύρι και μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω, προσέχοντας μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ, με διάμετρο 28 εκατ. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 40 λεπτά. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Ξύσμα λεμονιού παίρνουμε μόνο από ακέρωτα λεμόνια. Ιδανικά από την λεμονιά μας. Ξύνοντας προσέχουμε να μην «πάρουμε» το λευκό της σάρκας τους. Πικρίζει...
Κέικ με ανανά
1 κονσέρβα ανανά σε φέτες
100 γραμμ. ζάχαρη
75 γραμμ. βούτυρο σε κυβάκια
● Για το κέικ:
• 200 γραμμ. ζάχαρη
• 4 αυγά
• 200 γραμμ. γιαούρτι
• 100 γραμμ. αραβοσιτέλαιο
• 1 βανίλια
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• 250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• λίγα καρύδια
• μερικά κερασάκια γλασέ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ταψί διαμέτρου 26 εκατ. στρώνουμε τις ροδέλες του ανανά. Στα κενά βάζουμε καρύδια. Μοιράζουμε από πάνω ομοιόμορφα τα κυβάκια βουτύρου, σκορπάμε τη ζάχαρη και ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά. Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να φουσκώσει και να γίνει σαν αφρός.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού χτυπώντας και σταματάμε το μίξερ. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα του κέικ. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Βάζουμε από ένα κεράσι γλασέ σε κάθε φέτα ανανά.
Με γλάσο σοκολάτας
• 250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 350 γραμμ. ζάχαρη άχνη
• 85 γραμμ. κακάο
• 1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
• 1 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
• 2 αυγά
• 250 γραμμ. φρέσκο γάλα
• 130 γραμμ. σπορέλαιο
• 2 βανίλιες
• 250 γραμμ. καυτό νερό
• λίγα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
● Για το γλάσο:
• 200 γραμμ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
• 200 γραμμ. κρέμα γάλακτος
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το σπορέλαιο, τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το καυτό νερό ανακατεύοντας, μέχρι να έχουμε λείο μείγμα. Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί με σούστα 26 εκατ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, περίπου 1 ώρα.
Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει 15 λεπτά. Οταν περάσει 1 ώρα, φτιάχνουμε το γλάσο. Βάζουμε την κουβερτούρα σε ανοξείδωτο μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μπρίκι (προσέχουμε μην καεί) και λίγο πριν βράσει το ρίχνουμε στην κουβερτούρα. Αφήνουμε 15-20 δευτερόλεπτα να σταθεί και ανακατεύουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να έχουμε λείο αποτέλεσμα. Περιχύνουμε την επιφάνεια του κέικ και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.
Υγρό κέικ μανταρινιού
• 250 γραμμ. βούτυρο
• 180 γραμμ. ζάχαρη
• 1 μανταρινιού τη φλούδα, ψιλοκομμένη
• 4 αυγά
• 180 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
• 200 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
• 6 κουταλιές χυμό μανταρινιού
• αμύγδαλα φιλέ
● Για το σιρόπι:
• 1 φλιτζάνι νερό
• 1/3 χυμό μανταρίνι
• 1 και ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τις φλούδες μανταρινιού. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα προσθέτοντας το αλεύρι και τον χυμό μανταρινιού. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 26 εκατ. Βάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 1 ώρα.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 10 λεπτά. Οταν βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο το τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία και το σιροπιάζουμε με το μισό ζεστό σιρόπι. Οταν μισοκρυώσει ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιρόπι. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας