Αφορμή για το σημερινό αφιέρωμα στη σοκολάτα στάθηκε το... ατύχημα στην πόλη Βερλ της Δυτικής Γερμανίας. Μία δεξαμενή ενός «σοκολατένιου» εργοστασίου υπερχείλισε. «Περίπου ένας τόνος σοκολάτας χύθηκε στο προαύλιο του εργοστασίου και από εκεί στον δρόμο», δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής και πρόσθεσε: «Παρά το απίστευτο ατύχημα, αποκλείεται να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς σοκολάτες στο Βερλ».
Χριστούγεννα χωρίς σοκολάτα δεν γίνονται. Πουθενά! Θα τη βρούμε σε όλα τα σπίτια, είτε σε μικρή ποσότητα για τη γεύση είτε σε μεγάλη, αυτό που λέμε... «θάνατος» από σοκολάτα!
Ετσι, λοιπόν, έψαξα στα «τεφτέρια» μου, βρήκα και σας προτείνω σοκολατένιες λιχουδιές, για να τις απολαύσετε με τους αγαπημένους σας.
Καλά Χριστούγεννα!
1. Σοκολατένια τούρτα
- 3 βάσεις παντεσπάνι σοκολάτας (στα ράφια των σούπερ μάρκετ)
Για το σιρόπι:
- 5 κουταλιές ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1 κουταλιά κονιάκ
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
- 500 γραμμ. γάλα
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 βανίλια, σκόνη
- 100 γραμμ. κουβερτούρα
- 2 αυγά
- 4 κουταλιές κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιά βούτυρο
Για την επικάλυψη:
- 150 γραμμ. κρέμα γάλακτος
- 4 κουταλιές βούτυρο
- 2 κουταλιές μέλι
- 200 γραμμ. κουβερτούρα
- χρωματιστή τρούφα, για τη διακόσμηση
Λ Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε το κονιάκ. Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μπολ και τα ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με σύρμα να ομοιογενοποιηθούν. Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα το γάλα, σε μέτρια φωτιά. Πριν βράσει προσθέτουμε το μισό στο μείγμα μας, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Με το σύρμα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και την αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στην κρέμα μαζί με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να έχουμε μία λεία κρέμα. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 1 ώρα. Βάζουμε σε στρογγυλή πιατέλα το πρώτο παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε και ρίχνουμε τη μισή κρέμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο παντεσπάνι, το σιρόπι και την υπόλοιπη κρέμα. Την καλύπτουμε με το τρίτο παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο. Φτιάχνουμε την κρέμα επικάλυψης: βάζουμε σε μπολ τη σοκολάτα, το μέλι και το βούτυρο. Ζεσταίνουμε την κρέμα σε μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει τη ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα. Μετά από 1-2 λεπτά ανακατεύουμε με σύρμα, για να ομοιογενοποιηθεί και να γίνει πυκνή, λεία και γυαλιστερή η κρέμα μας. Την αφήνουμε να κρυώσει και πριν αρχίζει να πήζει πολύ την απλώνουμε πάνω και γύρω γύρω από την τούρτα μας. Τη βάζουμε στο ψυγείο και πριν τη σερβίρουμε τη διακοσμούμε με την τρούφα ή ό,τι άλλο θέλουμε.
2. Κούκις με φουντούκια
- 250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 150 γραμμ. βούτυρο
- 1 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 2 αυγά
- 50 γραμμ. καστανή ζάχαρη
- 50 γραμμ. κακάο
- 50 γραμμ. σταγόνες σοκολάτας
- 100 γραμμ. χοντροκομμένα φουντούκια
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, την κανέλα, τη σόδα και το μπέικιν. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού σιγά σιγά στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και τα φουντούκια και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Πλάθουμε τα μπισκότα μας και τα τοποθετούμε αραιά σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν. Τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό δοχείο, για να διατηρηθούν φρέσκα και αφράτα.
3. Σοκολατάκια με φουντούκι
- 200 γραμμ. σοκολάτα γάλακτος
- 4-5 γκοφρέτες (των 38 γραμμ.)
- 300 γραμμ. πραλίνα φουντουκιού
- 250 γραμμ. φουντούκια ψημένα και ξεφλουδισμένα
- 35-40 χάρτινες θήκες για σοκολατάκια
Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, τη βάζουμε σε μπολ και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, χωρίς να πήξει. Βάζουμε τα φουντούκια στο μπλέντερ και τα χοντροκόβουμε, εκτός από 35-40, που τα κρατάμε ολόκληρα. Θρυμματίζουμε τις γκοφρέτες και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα αλεσμένα φουντούκια και την πραλίνα φουντουκιού. Τα ανακατεύουμε με σπάτουλα και προσθέτουμε σιγά σιγά τη λιωμένη σοκολάτα, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για λίγο και ύστερα το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Οταν κρυώσει, παίρνουμε με κουτάλι μείγμα, το βάζουμε στο χέρι μας και στο κέντρο τοποθετούμε ένα ολόκληρο φουντούκι. Τα πλάθουμε να γίνουν στρογγυλά και τα τοποθετούμε στις χάρτινες θήκες. Τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν. Πριν τα σερβίρουμε, τα αφήνουμε για μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
4. Κέικ με γλάσο
- 250 γραμμ. μαργαρίνη
- 350 γραμμ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- χυμό από 1 πορτοκάλι και το ξύσμα του
- 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 7 κουταλιές κακάο
- 1/2 φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας
Για το γλάσο:
- 150 γραμμ. κρέμα γάλακτος
- 200 γραμμ. κουβερτούρα
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, το γάλα, τον χυμό πορτοκαλιού και το κακάο, καθώς χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Κλείνουμε το μίξερ και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι, που το έχουμε κοσκινίσει, και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να έχουμε λείο μείγμα. Ρίχνουμε το ξύσμα και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 στενόμακρες φόρμες για κέικ. Μοιράζουμε το μείγμα και ψήνουμε τα κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 45 λεπτά. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το γλάσο. Σε μικρή κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά βάζουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια. Την αφήνουμε 2 λεπτά και μετά ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Το αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει ελαφρώς. Περιχύνουμε το γλάσο πάνω στα κέικ.
5. Κέικ μανταρίνι
- 250 γραμμ. μαργαρίνη
- 4 αυγά
- 1/2 φλιτζάνι χυμό μανταρίνι
- ξύσμα από 2 μανταρίνια
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
- 7 κουταλιές κακάο + λίγο για πασπάλισμα
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι σόδα και 2 βανίλιες
- 200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την αφήνουμε να κρυώσει. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά, τον χυμό, το ξύσμα και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε με σύρμα και προσθέτουμε τη μαργαρίνη. Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το κακάο, το μπέικιν, τις βανίλιες και τη σόδα. Τα ανακατεύουμε με σπάτουλα και ρίχνουμε σιγά σιγά το υγρό μείγμα. Τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά με σύρμα, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί με σούστα και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 40 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με λίγο κακάο.
6. Κέρασμα με καρύδια και σταφίδες
- 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
- 150 γραμμ. βούτυρο
- 1 κουβερτούρα (125 γραμμ.)
- 5 κουταλιές κακάο και 1 βανίλια
- 20-25 μπισκότα Μιράντα
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
- 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
Παίρνουμε ένα τετράγωνο ταψί 25χ25 και το ντύνουμε με αλουμινόχαρτο, φροντίζοντας να εξέχει γύρω γύρω. Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο, το κακάο και ανακατεύουμε με σύρμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια. Αφήνουμε 1 λεπτό και την ανακατεύουμε να λιώσει. Ρίχνουμε τη βανίλια και αφήνουμε το μείγμα λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε τα μπισκότα χοντροκομμένα, τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού, αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον 3-4 ώρες ή καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ. Οταν είναι να το σερβίρουμε, το κόβουμε σε κύβους.
Γλυκά και αφρώδη κρασιά
Η Λήμνος, ιερή γη του Ηφαίστου, «πλέει» ανάμεσα στον Αθω και τα Δαρδανέλια, συντροφιά με τα αρώματα και τις αυθεντικές της γεύσεις. Γνωστή από τους ομηρικούς χρόνους για τους περίφημους οίνους της, η Λήμνος η Αμπελόεσσα αποτελούσε στο πέρασμα των αιώνων σημείο αναφοράς για τα εκλεκτά και ποιοτικά της προϊόντα. «Δεν υπάρχει κρασί καλύτερο να πιεις, από ένα γλυκό της Λήμνου», αναφέρει ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές.
Η σύγχρονη Λήμνος συνεχίζει την παράδοση, παράγοντας δροσερούς και αρωματικούς ξηρούς οίνους, κυρίως όμως υπέροχους γλυκείς από τη χαρισματική ποικιλία «Μοσχάτο Αλεξανδρείας», που ευδοκιμεί στα ηφαιστειογενή της εδάφη.
Η εταιρεία Ι. Σαββόγλου - Π. Τσιβόλας, με διακριτικό τίτλο Limnos Organic Wines, ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την παραγωγή και εμπορία ποιοτικών οίνων και αποσταγμάτων από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Εχει στόχο την αξιοποίηση του πλούσιου ποικιλιακού δυναμικού της Λήμνου, εκμεταλλευόμενη ιδιόκτητους αμπελώνες, καθώς επίσης και αμπελώνες συνεργαζόμενων παραγωγών.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας [email protected] για να μάθετε τα πάντα για τα εξαίρετα κρασιά της και το μοναδικό απόσταγμα «Τσίπουρο Αλεξανδρινό». Ενα σπάνιο τσίπουρο από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, κρυστάλλινο, έντονα αρωματικό, χωρίς γλυκάνισο και με απαλή γεύση. Αποτελεί εξαιρετικό συνοδευτικό για μεζέδες και ιδανική βάση για την παραγωγή κοκτέιλ.
Σας παρουσιάζω τα γλυκά και τα αφρώδη κρασιά της Limnos Organic Wines, όλα αποτέλεσμα ζύμωσης της ποικιλίας «Μοσχάτο Αλεξανδρείας», για να συνοδεύσετε γλυκίσματα και φρούτα ή να τα απολαύσετε σαν απεριτίφ.
Γλυκά κρασιά
LA TERRA GRAND CRU (ΠΟΠ). Επιδόρπιος οίνος, από υπερώριμα σταφύλια αμπελώνα χαμηλής στρεμματικής απόδοσης. Σερβίρεται στους 7 βαθμούς σαν απεριτίφ, κυρίως όμως σαν επιδόρπιος, συνοδεύοντας γλυκά και φρούτα.
LA TERRA (ΠΟΠ). Επιδόρπιος οίνος, από υπερώριμα σταφύλια, με το χρώμα του παλιού χρυσού. Σερβιρισμένος στους 7 βαθμούς σαν απεριτίφ, χαρίζει αξέχαστες στιγμές, συνοδεύοντας γλυκά και φρούτα.
VIN DOUX (ΠΟΠ). Πληθωρικός λευκός γλυκύς οίνος, από υπερώριμα σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Απολαύστε τον στους 7 βαθμούς σαν απεριτίφ, κυρίως όμως σαν επιδόρπιο με γλυκά και φρούτα.
Αφρώδη κρασιά
MOSCATO BIANCO (ΟΠΕ). Ημιαφρώδης, λευκός ημίγλυκος οίνος, φρουτώδης, δροσερός, περικλείει με μοναδικό τρόπο αρώματα και γεύσεις πρώιμα τρυγημένου Μοσχάτου Αλεξανδρείας, με τη φρεσκάδα φυσικών φυσαλίδων. Ευχάριστη ισορροπία οξύτητας σακχάρων και χαμηλής αλκοόλης. Σερβίρεται στους 6-8 βαθμούς, σαν απεριτίφ.
MOSCATO ROSATO, ονομασία προέλευσης Λήμνος, ανώτερης ποιότητας. Ημιαφρώδης ροζέ ημίγλυκος οίνος, φρουτώδης, δροσερός, περικλείει με μοναδικό τρόπο αρώματα και γεύσεις πρώιμα τρυγημένου Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιού, με τη φρεσκάδα φυσικών φυσαλίδων. Ευχάριστη ισορροπία οξύτητας σακχάρων και χαμηλής αλκοόλης. Σερβίρεται στους 6-8 βαθμούς, σαν απεριτίφ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας