Είναι κάποια απογεύματα Κυριακής που το μόνο που θέλουμε είναι ένα... γλυκό. Δεν χρειάζεται να ντυθούμε και να τρέξουμε στο ζαχαροπλαστείο. Οπως είμαστε πάμε στην κουζίνα και «πιάνουμε δουλειά». Και δεν έχει να κάνει μόνο με τη λιγούρα της στιγμής και με την καταπολέμηση της κυριακάτικης μελαγχολίας. Είναι ό,τι καλύτερο για το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, να γεμίσει το σπίτι μας με γλυκιές μυρωδιές.
Και τι πιο εύκολο, γρήγορο και οικονομικό από ένα κέικ; Τα υλικά για μια βασική συνταγή συνήθως υπάρχουν σε όλα τα σπίτια. Και δεν χρειάζεται να πολυασχολούμαστε με το... σπορ για να πετύχει. Ακολουθούμε τα εύκολα βήματα της συνταγής, φουρνίζουμε και σε λίγο είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
Πάμε να φτιάξουμε κέικ για τη λιγούρα, για το πρωινό, για το κολατσιό, για όλες τις ώρες της ημέρας. Κι αν το σιροπιάσουμε ή του προσθέσουμε το κατιτίς μας, το προσφέρουμε και... για γιορτινό κέρασμα. Οπως σήμερα, που έχουμε γενέθλια και γινόμαστε έξι χρόνων.
1. Κέικ ινδοκάρυδο με σιρόπι
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλιτζ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 φλιτζ. ινδική καρύδα
- 200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
- 4 αυγά
- 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- το ξύσμα από ένα λεμόνι
για το σιρόπι:
- 3 1/2 φλιτζάνια νερό
- 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
- φλούδα λεμονιού
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μισό και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, το γιαούρτι, το ξύσμα, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και την καρύδα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο τη μαρέγκα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας απαλά και από κάτω προς τα πάνω με σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών πολύ καλά βουτυρωμένο ή τετράγωνο με την ίδια περίπου διάσταση. Ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα, περίπου 40-45 λεπτά, να έχει φουσκώσει καλά και να έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Δέκα λεπτά πριν ψηθεί το κέικ μας βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5-6 λεπτά. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, όπως είναι καυτό το χαράζουμε με μαχαίρι που βουτάμε σε ποτήρι με νερό για να μη σπάσει η επιφάνειά του και το περιχύνουμε προσεκτικά με το καυτό σιρόπι.
2. Κέικ με γλάσο σοκολάτας
- 150 γραμμ. φυτικό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη & 2 φλιτζ. αλεύρι
- 2 κουταλιές κακάο & 2 κουταλάκια μπέικιν
- 75 γραμμ. τρούφα σοκολάτας
- 1 σφηνάκι λικέρ κάστανο (ή όποιο σας αρέσει)
- 5 αυγά
για το σιρόπι:
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη & 2 φλιτζ. νερό
για το γλάσο:
- 1/2 φλιτζάνι νερό & 5 κουταλιές κακάο
- 2 κουταλιές βούτυρο & 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν. Τα χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το λικέρ, την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ (θα ήταν καλό να είναι από σιλικόνη, για να ξεφορμάρουμε πιο εύκολα) ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 40 λεπτά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του για 4 λεπτά. Μόλις ψηθεί το κέικ το βγάζουμε από τον φούρνο και όσο είναι ζεστό, το περιχύνουμε με το σιρόπι. Το αφήνουμε να απορροφηθεί και το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Σε μικρή κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά φτιάχνουμε το γλάσο. Βάζουμε το νερό να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κακάο, το βούτυρο και την άχνη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και περιχύνουμε το κέικ.
3. Σοκολατένιο κέικ με τυρί κρέμα
- 1 φλιτζάνι τυρί κρέμα & 3 κουταλιές βούτυρο
- 4 αυγά & 1 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή & 2 βανίλιες
- 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 φλιτζάνι κακάο & 1 κουταλάκι μπέικιν
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί με το βούτυρο και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και τις βανίλιες. Οταν έχουμε λείο και ενιαίο μείγμα το ρίχνουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί (καλύτερα να το έχουμε ντύσει με βουτυρωμένη λαδόκολλα). Ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού και ψήνουμε το κέικ μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 45-50 λεπτά.
4. Κέικ με πραλίνα φουντουκιού
- 1 1/2 φλιτζάνι πραλίνα φουντουκιού
- 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3 αυγά & 1 βανίλια
- 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι μπέικιν & λίγο βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλο φιλέ
Βάζουμε την πραλίνα σε ένα μπολ. Σπάμε τα αυγά σε ένα βαθύ πιάτο, τα χτυπάμε και τα ρίχνουμε. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και τη βανίλια και τα προσθέτουμε. Ανακατεύουμε με σύρμα ή μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε σιγά σιγά τον χυμό και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Βουτυρώνουμε μία λαδόκολλα και ντύνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκατοστών. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και τα τοιχώματα. Το υπόλοιπο (κρατάμε λίγο για την επιφάνεια) το βάζουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 40 λεπτά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας