Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρουαζιέρα θα σε πάω

Ιούνιος, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού. Ο... αγαπημένος μου (άντε, και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου)! Γιατί σ' αυτήν τη ζωή όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας.

Είναι ο καλύτερος μήνας για διακοπές κι αυτό γιατί, κατά τη γνώμη μου, πάντα, μα πάντα, κάνει έναν, μπορεί και δύο καύσωνες.

Ο πολύς κόσμος, λόγω διαφόρων υποχρεώσεων, δεν δύναται να εγκαταλείψει το... κλειστόν άστυ. Ασε που για πολλούς καλοκαιρινές διακοπές = Αύγουστος. Δεν πειράζει, όσο λιγότεροι, τόσο το καλύτερο.

Στις 21 Ιουνίου στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ηλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο Βόρειος Πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ηλιο.

Στο βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται και η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η ημέρα θα διαρκέσει (συν-πλην) 14 ώρες και 48 λεπτά! Δηλαδή μπορείς να απολαύσεις τη θάλασσα, με το φως της μέρας, μέχρι τις 9 το... βράδυ.

Τέλεια! Και φυσικά όπου κι αν πάτε θα μείνετε όπου σας αρέσει και όχι όπου θα αναγκαστείτε, λόγω... πληρότητας. Και θα φάτε καλά, νόστιμα και φτηνά, σωστά μαγειρεμένα, χωρίς καθυστερήσεις και εκνευρισμό. Σας έπεισα;

Για όσους λοιπόν επιθυμούν και μπορούν η καλύτερη περίοδος για διακοπές είναι ΤΩΡΑ! Και υπάρχουν τόσα μέρη, κοντινά ή μακρινά, που ιδίως αυτήν την εποχή είναι «μικροί παράδεισοι».

Ετοιμάστε τα μπαγκάζια σας, πάρτε αγκαζέ τους αγαπημένους σας και φύγαμε!

Σήμερα οι «Νησίδες» σάς ταξιδεύουν σε μικρά νησιά σε Ιόνιο και Αιγαίο. Εγώ θα σας ταξιδέψω με τον τρόπο μου, με γεύσεις που μπορούμε να απολαύσουμε σ' αυτούς τους προορισμούς.

Μπακαλιάρος παστός με πατάτες

  • 1 1/2 κιλό μπακαλιάρος
  • 4-5 πατάτες
  • 1 1/2 φλιτζάνι λάδι

  • τον χυμό από δύο μεγάλα λεμόνια
  • 2 κρεμμύδια
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • πιπέρι


Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες, τον βάζουμε σε λεκάνη με νερό και τον ξαρμυρίζουμε, τουλάχιστον μία ημέρα. Αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές. Τον ξεπλένουμε καλά και τον στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες που έχουμε καθαρίσει και κόψει σε ροδέλες. Τρίβουμε το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε τις σκελίδες σκόρδου και τα ανακατεύουμε με τις πατάτες. Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο με το δέρμα από πάνω. Ρίχνουμε αρκετό πιπέρι, το λάδι και 3 φλιτζάνια νερό. Σκεπάζουμε το φαγητό και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα. Προσέχουμε να μην κολλήσουν οι πατάτες και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό. Ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί οι πατάτες και το ψάρι και αν η σάλτσα έχει δέσει. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, κουνάμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε στη φωτιά να πάρει μια βράση. Το κατεβάζουμε, το αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα να κρυώσει, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Χοιρινό με κάππαρη

  • 1 κιλό ψαρονέφρι
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
  • 5 κουταλιές λάδι
  • 1 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 4 κουταλιές κάππαρη
  • 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις περνάμε από το αλεύρι. Τις τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τις σοτάρουμε καλά και από τις δύο πλευρές να πάρουν ρόδινο χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε δέκα λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και βράζουμε άλλα πέντε λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε και την κάππαρη που έχουμε μουλιάσει σε νερό και την έχουμε στραγγίσει. Ανακατεύουμε δύο λεπτά, προσθέτουμε το ξύσμα και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.

Ψαρόπιτα (μαριδόπιτα)

  • 
2 φύλλα, χωριάτικα
  • 1 κιλό μαριδάκι ψιλό
  • 
3/4 φλιτζανιού λάδι

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

  • 2 ώριμες ντομάτες

  • αλάτι χοντρό, πιπέρι

  • 5 κουταλιές ρύζι Καρολίνα

Πλένουμε, στραγγίζουμε και αλατίζουμε το μαριδάκι με χοντρό αλάτι. Βάζουμε το ρύζι σε νερό και το μουσκεύουμε για δύο ώρες. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα δύο φύλλα φροντίζοντας να περισσεύουν γύρω από το ταψί. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ρύζι και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και την απλώνουμε. Στη συνέχεια τοποθετούμε το αλατισμένο μαριδάκι από πάνω σε μία στρώση το ένα δίπλα στο άλλο. Γυρνάμε τα φύλλα προς τα μέσα και δημιουργούμε έναν κόθρο. Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με το λάδι και πασπαλίζουμε με πιπέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 50 λεπτά.

Σαγανάκι με θαλασσινά και πιπεριές

  • 400 γραμμ. γαρίδες καθαρισμένες
  • 200 γραμμ. καλαμαράκια καθαρισμένα, σε ροδέλες
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης, σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 6 ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 250 γραμμ. φέτα, σε κύβους
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κόκκους μπαχάρι

Βράζουμε τα καλαμαράκια σε νερό με το φύλλο δάφνης και τους κόκκους μπαχάρι για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι. Οταν μαραθούν κι αυτές προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και το κρασί και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει, χωρίς να στεγνώσει.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και τα καλαμαράκια. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3-5 λεπτά ακόμα μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες και σβήνουμε τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε πήλινο σκεύος βάζουμε το φαγητό. Σκορπάμε από πάνω τη φέτα και τον μαϊντανό και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε το σαγανάκι ζεστό.

Κατσικάκι με χοντρά μακαρόνια

  • 2 1/2 κιλά κατσίκι κομμένο σε μερίδες
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ολόκληρο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 4 φύλλα δάφνη
  • 2 ξύλα κανέλας
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο

Βράζουμε το κρέας σε κατσαρόλα με αρκετό νερό μαζί με το ολόκληρο κρεμμύδι και μια πρέζα αλάτι. Το ξαφρίζουμε (όποτε χρειάζεται) και αφού βράσει περίπου 45 λεπτά, το βγάζουμε, σουρώνουμε το ζουμί και το κρατάμε. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μόλις ξανθύνει ελαφρά προσθέτουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό, τη δάφνη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει προσθέτοντας πότε πότε λίγο ζεστό νερό. Είναι έτοιμο όταν έχει μαλακώσει τελείως το κρέας και έχει δέσει η σάλτσα. Στην κατσαρόλα που είχαμε βράσει το κρέας ξαναβάζουμε το ζουμί και βράζουμε μέσα τα μακαρόνια. Τα σουρώνουμε, αλλά φροντίζουμε να μείνει λίγο ζουμί. Τα σερβίρουμε αμέσως με το κρέας και τριμμένο κεφαλοτύρι.

Αμπελοφάσουλα σκορδαλιά

  • 1 κιλό αμπελοφάσουλα

για τη βινεγκρέτ:

  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 5 κουταλιές λάδι
  • χυμός ενός λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα
  • 2-3 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο

για τη σκορδαλιά:

  • 500 γραμμ. πατάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • χυμός ενός λεμονιού
  • αλάτι, χοντροκομμένο πιπέρι

Βράζουμε τις πατάτες. Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το πράσινο φύτρο. Τις ρίχνουμε σε γουδί (έχει άλλη γεύση και άλλη γοητεία ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής της σκορδαλιάς στο γουδί), τις αλατίζουμε λίγο και τις χτυπάμε με το γουδοχέρι να λιώσουν. Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις ρίχνουμε. Προσθέτουμε λίγο λάδι και λίγο πιπέρι και τις χτυπάμε. Συνεχίζουμε με λάδι και χυμό λεμονιού εναλλάξ μέχρι να έχουμε μία παχύρρευστη αλιάδα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με λεμόνι, λάδι ή αλάτι. Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Προσέχουμε να μη μαλακώσουν πολύ. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε λεκάνη με παγωμένο νερό. Τα σουρώνουμε ξανά και τα σκουπίζουμε να στεγνώσουν. Σε σέικερ βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα βινεγκρέτ και τα χτυπάμε καλά. Βάζουμε τα φασολάκια σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε να πάει παντού, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τα σερβίρουμε με τη σκορδαλιά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κρουαζιέρα θα σε πάω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας