Το σχεδιάζαμε καιρό, κοντά δύο χρόνια. Μια ο καιρός ήταν κρύος, βροχερός, ζεστός, έως πολύ... ζεστός. Μια στην παρέα ο ένας ήταν άρρωστος, ο άλλος είχε βαφτίσια, οικογενειακές υποχρεώσεις...
Ολο κάτι τύχαινε και τσάκιζε το πικνίκ στην Καλοπούλα της Καισαριανής.
Την προηγούμενη Κυριακή, έχοντας πάρει δελτίο καιρού 3-4 ημερών και παρακολουθώντας το καθημερινά, τα καταφέραμε κι ανηφορίσαμε στον Υμηττό. Ηταν καλύτερα απ' ό,τι το είχαμε φανταστεί και σχεδιάσει.
Με δυο λόγια: χαλάρωση και απόλαυση. Για να κάνει κανείς πικνίκ δεν χρειάζεται κόπος, αλλά οργάνωση και τρόπος.
Ανάλογα με τα άτομα, κάνουμε έναν κατάλογο και τον μοιράζουμε στην παρέα, τσεκάροντας στον καθένα τι πρέπει να φέρει μαζί του.
Εχουμε κατά νου ότι θα μείνουμε λίγες ώρες και γι' αυτό δεν κουβαλάμε όλο μας το νοικοκυριό. Δεν πάμε όμως και... χύμα στο κύμα! Αν δεν έχουμε τιρμπουσόν, πώς θα βγάλουμε τον φελλό από το κρασί;
Κι αφού διαλέξουμε το κατάλληλο μέρος και τον εξοπλισμό, τι μας μένει; Το κυριότερο! Πάμε να φτιάξουμε τα φαγητά που θα απολαύσουμε στην όμορφη φύση.
Τάρτες με σπανάκι και μυρωδικά
- 6-8 φύλλα κρούστας
- λάδι για το άλειμμα των φύλλων
για τη γέμιση:
- 200 γραμμ. σπανάκι ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 μάτσο άνηθο & 2 αυγά
- 350 γραμμ. ανθότυρο
- 150 γραμμ. φέτα
- αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα ψιλοκόβουμε. Τους ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε ελαφρά. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα τυριά και τα θρυμματίζουμε με πιρούνι. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε. Ρίχνουμε το σπανάκι με τα μυρωδικά, πιπέρι και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε με πινέλο φόρμες για τάρτες, κόβουμε σε κομμάτια τα φύλλα κρούστας και ντύνουμε τις φόρμες με 4 κομμάτια φύλλου, όλα λαδωμένα. Με ψαλίδι κουζίνας κόβουμε ότι εξέχει πάνω από τη φόρμα. Γεμίζουμε τις τάρτες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Τυρόπιτες «σαλιγκάρια»
- 350 γραμμ. φέτα
- 150 γραμμ. ρεγκάτο
- 2 αυγά
- 2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
- 12 φύλλα κρούστας (1/2 κιλό)
- λάδι για τα φύλλα & πιπέρι
Σε μεγάλο μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα με ένα πιρούνι. Τρίβουμε το ρεγκάτο στο χοντρό του τρίφτη και το προσθέτουμε. Χτυπάμε τα αυγά με πιπέρι και τα ρίχνουμε στα τυριά. Προσθέτουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε. Η γέμιση θα είναι σφιχτή. Απλώνουμε ένα φύλλο πάνω σε πάγκο εργασίας. Με πινέλο το αλείφουμε με λάδι και σκορπίζουμε στην επιφάνειά του 2-3 κουταλιές από το μίγμα. Τυλίγουμε σε ρολό όχι πολύ σφιχτό και το στρίβουμε να σχηματίσουμε σαλίγκαρο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί και τοποθετούμε τις τυρόπιτες. Τις ραντίζουμε με λίγο λάδι και νερό και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Μπιφτεκάκια με σφολιάτα
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 500 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές γάλα
- 3 κουταλιές κέτσαπ
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 2-3 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Βάζουμε τον κιμά σε μεγάλο μπολ. Μουλιάζουμε το ψωμί, το στύβουμε καλά και το ρίχνουμε στο μπολ. Τρίβουμε το κρεμμύδι στο χοντρό του τρίφτη και το προσθέτουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε τον κιμά και τον βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον μία ώρα. Πλάθουμε μπιφτέκια, όχι πολύ μεγάλα και λίγο μακρόστενα. Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας σε πάγκο εργασίας και το κόβουμε σε λωρίδες λίγο μικρότερο από το μήκος που έχουν τα μπιφτέκια μας. Κάθε λωρίδα την κόβουμε τόση όση χρειάζεται για να αγκαλιάσει το μπιφτέκι. Πατάμε την ένωση να κλείσει και τα τοποθετούμε σε ταψί ντυμένο με λαδόκολλα με τις ενώσεις στο κάτω μέρος. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, μισή ώρα ή λίγο παραπάνω, ώστε να ψηθεί ο κιμάς και μετά ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και βάζουμε τον φούρνο στον αέρα για άλλα δέκα λεπτά να ροδίσει το φύλλο.
Τάρτες με μανιτάρια
- 1 συσκευασία φύλλο κουρού
για τη γέμιση:
- 1 κιλό μανιτάρια
- 6 κουταλιές λάδι + 1-2 για τις φόρμες
- 4 αυγά
- 250 γραμμ. κίτρινα τυριά τριμμένα
- 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μισό λάδι να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε τα μισά μανιτάρια κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα, αν είναι πολύ μεγάλα. Τα γυρίζουμε να σοταριστούν καλά, τα βγάζουμε σε πιατέλα και επαναλαμβάνουμε το ίδιο για τα υπόλοιπα. Παίρνουμε φόρμες για τάρτες, τις λαδώνουμε με πινέλο, κόβουμε ζύμη κουρού στο μέγεθος της φόρμας και τις ντύνουμε. Κόβουμε με μαχαίρι ό,τι εξέχει. Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ την κρέμα γάλακτος με τα αυγά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα τριμμένα τυριά. Ρίχνουμε αλάτι, αναλόγως με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας, πιπέρι και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τις τάρτες. Οχι μέχρι επάνω γιατί θα φουσκώσουν τα υλικά και θα ξεχειλίσει η γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, περίπου 30 λεπτά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας