Πριν από λίγες μέρες μία φίλη μού έφερε μια μεγάλη τσάντα με λεμόνια από τον κήπο της. Φέτος οι λεμονιές της ήταν πολύ φορτωμένες. Τώρα όμως έπρεπε να τα κόψει.
Είχαν γίνει τεράστια, πολύ ώριμα και ζουμερά, αλλά αν τα άφηνε κι άλλο στα δέντρα θα τα... έχανε. Εξυσα λίγο με το νύχι τη φλούδα τους και ζαλίστηκα από τη μυρωδιά τους. Λεμονάκι μυρωδάτο...
Και η λαϊκή που πήγα προχθές, είχε πολλούς πάγκους στρωμένους με λεμόνια. Δεν άντεξα στον πειρασμό και πήρα κι άλλα. Κι έτσι τώρα έχω πολλά λεμόνια, που τόσο τ' αγαπώ, αλλά έχω και μεγάλο άγχος.
Πώς θα τα διατηρήσω όσο περισσότερο γίνεται; Θα τα βάλω τυλιγμένα με χαρτί εφημερίδας στο ψυγείο, θα τα στύψω και θα φτιάξω παγάκια, θα φτιάξω γλυκά, λικέρ, παγωτό, θα φτιάξω ό,τι μπορώ...
Σήμερα, λοιπόν, έχει γλυκές συνταγές με λεμόνια η σελίδα μας. Γιατί, ως γνωστόν, για τους λάτρεις του ξινού καρπού: όσο πιο ξινό, τόσο πιο γλυκό!
Παγωτό λεμόνι
- 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
- 500 γραμμ. κρέμα γάλακτος
- 1 μεγάλο λεμόνι (το ξύσμα και τον χυμό)
Βάζουμε το ζαχαρούχο στο ψυγείο, τουλάχιστον για 6 ώρες. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ μέχρι να έχουμε παχιά σαντιγί. Προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο ζαχαρούχο και χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα για να μη χάσει τον όγκο της η σαντιγί. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο για παγωτό με καπάκι. Το παγώνουμε και το καταναλώνουμε μετά από 12 ώρες, τουλάχιστον.
Τάρτα λεμονιού
για τη βάση:
- 1 1/2 πακέτο μπισκότα Digestive, ολικής άλεσης
- 100 γραμμ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
για την κρέμα:
- 2 μεγάλα λεμόνια & 4 αυγά
- 250 γραμμ. τυρί κρέμα, τύπου Φιλαδέλφεια
- 4 κουταλιές αλεύρι
- 100 γραμμ. ζάχαρη
για τη διακόσμηση:
- 100 γραμμ. κρέμα γάλακτος
- 100 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Πλένουμε τα λεμόνια. Τα τρίβουμε στο ψιλό του τρίφτη να πάρουμε το ξύσμα και μετά τα στύβουμε. Παίρνουμε μία ταρτιέρα 25 ή 28 εκ. και την αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Τη βάζουμε στο ψυγείο. Σπάμε τα μπισκότα και τα διαλύουμε στο μπλέντερ. Τα ανακατεύουμε με το βούτυρο να βραχεί όλο το μείγμα. Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο και ρίχνουμε το μείγμα. Με την ανάποδη ενός κουταλιού το πατάμε να ισιώσει και να καλύψει τον πάτο. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το τυρί, το ξύσμα και τον χυμό. Χτυπάμε με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο μπισκότο και ψήνουμε την τάρτα για περίπου 20 λεπτά. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί. Μέσα σε μπολ σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα και ανακατεύουμε. Οταν γίνει λεία και γυαλιστερή είναι έτοιμη. Διακοσμούμε την επιφάνεια με σοκολάτα και σερβίρουμε.
Κέικ λεμόνι
- 3 αυγά
- 200 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 μεγάλο λεμόνι
- 150 γραμμ. ζάχαρη
- 130 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 125 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
για το σιρόπι:
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- τον χυμό του λεμονιού
για τη διακόσμηση:
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Πλένουμε το λεμόνι και το ξύνουμε στο ψιλό του τρίφτη. Σε μπολ ανακατεύουμε το ξύσμα με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τα αυγά και χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλεύρι κοσκινισμένο λίγο λίγο και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και χτυπάμε 2 λεπτά ακόμη. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ. ή 2 μικρές στενόμακρες φόρμες κέικ και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε περίπου 1 ώρα, στους 160 βαθμούς.
Σιρόπι: Βράζουμε, όση ώρα ψήνεται το κέικ, τα υλικά για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Οταν βγάλουμε το κέικ το τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία και το σιροπιάζουμε. Ανακατεύουμε το ξύσμα λεμονιού με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε το κέικ.
Λικέρ λεμόνι
- 7 λεμόνια (ακέρωτα)
- 3 λάιμ (ακέρωτα)
- 500 γραμμ. ζάχαρη
- 1/2 λίτρο νερό
- χυμό από 1 λεμόνι και 1 λάιμ
- 1 λίτρο λευκό ρούμι ή βότκα
Πλένουμε τα λεμόνια και τα λάιμ και τα σκουπίζουμε. Με κοφτερό μαχαίρι και πολύ προσεκτικά αφαιρούμε τη φλούδα τους (χωρίς καθόλου από το εσωτερικό άσπρο). Σε μεγάλο βάζο ή μπουκάλι 2 λίτρων, που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τις φλούδες και το ποτό. Το κλείνουμε και το αφήνουμε σε δροσερό και σκιερό σημείο του σπιτιού 8-10 μέρες. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και λάιμ. Ανακατεύουμε και τα βράζουμε 5 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το ρίχνουμε στο ποτό με τις φλούδες. Ξανασφραγίζουμε το βάζο και το αφήνουμε άλλες 3-4 μέρες σε σκιερό σημείο. Μοιράζουμε το ποτό σε μπουκάλια, με τη βοήθεια χωνιού που έχουμε ντύσει με φίλτρο καφέ. Το διατηρούμε στο ψυγείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας