Είκοσι πέντε χρόνια πέρασαν από τη γέννηση του θεσμού των «Χρυσών Σκούφων», που διοργανώνει το περιοδικό «Αθηνόραμα».
Οι «Χρυσοί Σκούφοι» 2018 στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου στο Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» σε μια λαμπερή τελετή, με θριαμβευτή για το 2018 το κερκυραϊκό «Etrusco» του Εκτορα Μποτρίνι.
Το «Etrusco» βαθμολογήθηκε φέτος με 17 στα 20 και δύο «Χρυσούς Σκούφους», αποδεικνύοντας πως ο Εκτορας Μποτρίνι βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα του και ανέβασε τη γαστρονομική του πρόταση στο πιο ψηλό μέχρι σήμερα σημείο.
Ανασκάπτει τις προσωπικές του γευστικές μνήμες από την Κέρκυρα, τα Επτάνησα και την Ιταλία και «κεντάει» εξαιρετικές δημιουργίες, με ευρηματικούς συνδυασμούς και υψηλή τεχνική.
Δεύτερο ελληνικό εστιατόριο αναδείχτηκε το αθηναϊκό «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη.
Η τελετή των 25ων «Χρυσών Σκούφων», την οποία παρουσίασαν με χιούμορ η Ναταλία Δραγούμη και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, ήταν αφιερωμένη στη σύγχρονη ευρωπαϊκή σκηνή της υψηλής γαστρονομίας, από την οποία άλλωστε προέρχονται και οι πέντε Ελληνες σεφ που, αφού άφησαν για λίγο τα τριάστερα εστιατόρια στα οποία εργάζονται, ήρθαν στην Ελλάδα ειδικά για να δημιουργήσουν το diner de gala της βραδιάς.
O Θάνος Φέσκος και ο Γιώργος Κατάρας ήρθαν από το τριάστερο «Geranium» της Κοπεγχάγης, όπου εργάζονται σε υψηλές θέσεις δίπλα στον σπουδαίο σεφ Rasmus Kofoed.
Ο Φίλιππος Χρονόπουλος ήρθε από το Παρίσι, όπου, αφού δούλεψε δίπλα στους διάσημους σεφ Alain Passard και Joel Robuchon, συγκέντρωσε πάνω του τους προβολείς, κερδίζοντας το 2015 το πρώτο του αστέρι Michelin για το «Restaurant du Palais Royal».
Από το Παρίσι ήρθε και ο Μιχάλης Παπαφίλης, ο οποίος εργάζεται δίπλα στον Eric Frechon στο τριάστερο «Epicure».
Τέλος, ο Γιώργος Παπαζαχαρίας ήρθε από το Οσλο και την ομάδα Ερευνας και Ανάπτυξης του τριάστερου «Maaemo», έχοντας περάσει πριν από κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων και σεφ του κόσμου («Fat Duck», «Quique Dacosta», «L’Air du Temps»).
Οι πέντε σεφ παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μενού βασισμένο σε ελληνικές γεύσεις έτσι όπως τις «μετέφρασαν» μέσα από το φίλτρο των δικών τους διεθνών εμπειριών.
Στο τέλος της βραδιάς οι πέντε δημιουργοί καταχειροκροτήθηκαν από ένα ενθουσιασμένο κοινό 280 προσκεκλημένων.
Μαζί τους χειροκροτήθηκε και όλη η ομάδα των σεφ της «Μεγάλης Βρεταννίας», με επικεφαλής τον executive chef Αστέριο Κουστούδη.
Παρά την κρίση, τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας στη χώρα μας καλά κρατούν, άλλα διατηρώντας και άλλα εξελίσσοντας το επίπεδό τους.
Την απονομή στο κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας έκανε η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά.
Μεταξύ των άλλων που είπε, μας ενημέρωσε πως σε έρευνα που έγινε οι έξι στους δέκα τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας δηλώνουν πως ένας από τους λόγους που την επέλεξαν είναι και για τον γαστρονομικό πλούτο της.
Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από τον χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες.
Τα βραβεία «Χρυσοί Σκούφοι» 2018
- «Etrusco», Κέρκυρα, 17/20 και δύο Σκούφοι
- «Funky Gourmet», Αθήνα, 16,5/20 και δύο Σκούφοι
- «Botrini’s», Αθήνα, 16/20 και ένας Σκούφος
- «Varoulko Seaside», Αθήνα, 16/20 και ένας Σκούφος
- «Σπονδή», Αθήνα, 16/20 και ένας Σκούφος
- «Fresco», Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας Σκούφος
- «Matsuhisa», Μύκονος, 15,5/20 και ένας Σκούφος
- «Ocean Restaurant», Κρήτη, 15,5/20 και ένας Σκούφος
- «Squirrel», Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας Σκούφος
- «Treehouse», Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας Σκούφος
- «Tudor Hall», Αθήνα, 15,5/20 και ένας Σκούφος
- «Alfredo’s Grand Dining», Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας Σκούφος
- «Calypso», Κρήτη, 15/20 και ένας Σκούφος
- «CTC», Αθήνα, 15/20 και ένας Σκούφος
- «GB Roof Garden», Αθήνα, 15/20 και ένας Σκούφος
- «Hytra», Αθήνα, 15/20 και ένας Σκούφος
- «Κουκούμαβλος», Σαντορίνη, 15/20 και ένας Σκούφος
- «Lycabettus», Σαντορίνη, 15/20 και ένας Σκούφος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας