Εκτός από τον σιμιγδαλένιο χαλβά και το γαλακτομπούρεκο -γλυκά που μεγάλωσαν γενιές και γενιές-, το σιμιγδάλι το χρησιμοποιούμε και σε άλλες πολλές γλυκές και αλμυρές συνταγές. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το κάνει μια τροφή που προσφέρει πολλή ενέργεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με έντονη δραστηριότητα, φτάνει να το καταναλώνουμε με μέτρο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Εκτός από τις δύο πιο γνωστές συνταγές που προανέφερα, μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί, αλμυρές και γλυκές κρέμες, μπισκότα, ραβανί και άλλα πολλά. Πάμε να μαγειρέψουμε.
Χαλβάς με σοκολάτα
- 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 150 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερό
- 2 πορτοκάλια
- 200 γραμμ. καβουρδισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
- 100 γραμμ. κουβερτούρα, λιωμένη, για το σερβίρισμα
Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα. Τα βράζουμε μία ώρα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα στύβουμε με τα χέρια να φύγουν τα υγρά, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε κοτσάνια και κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε στο μούλτι και τα χτυπάμε να γίνουν πουρές. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον πουρέ. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει το μείγμα. Τότε προσθέτουμε τα αμύγδαλα και την κουβερτούρα κομμένη κομματάκια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί και να πάρει ο χαλβάς μας σοκολατί χρώμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα του κέικ και τον πιέζουμε με κουτάλι να ισιώσει η επιφάνεια. Τον αφήνουμε να κρυώσει, τουλάχιστον 1 ώρα. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και τον περιχύνουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα.
Τυρόπιτα
- 300 γραμμ. φέτα
- 150 γραμμ. κατίκι
- 200 γραμμ. ρεγκάτο, τριμμένο
- 3 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 3 αυγά
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη φέτα χοντροτριμμένη και το κατίκι. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το μπέικιν και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να γίνει κρέμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο την αδειάζουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε. Με το μισό λάδι αλείφουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα. Το στρώνουμε με σπάτουλα και πασπαλίζουμε με το ρεγκάτο. Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Ραβανί με ινδοκάρυδο
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
- 3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
- 1 φλιτζάνι ινδοκάρυδο
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 1/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού + λίγο Για το ταψί
- 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
- 2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι σόδα φαγητού
- 1 βανίλια & 4 κουταλιές κονιάκ
- λίγο αλάτι
Για το σιρόπι
- 3 φλιτζάνια νερό
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τα σιμιγδάλια, τη βανίλια, τη σόδα, το ινδοκάρυδο και το ξύσμα. Σε άλλο μπολ βάζουμε τον χυμό, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός 5 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα των στερεών υλικών και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ομοιογενές μείγμα. Αλείφουμε ένα ταψί με ηλιέλαιο και το ραντίζουμε με λίγο αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 40-45 λεπτά. Οσο ψήνουμε το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 8 λεπτά. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο λίγο πριν ολοκληρώσουμε το ψήσιμο, ρίχνουμε το μισό σιρόπι και ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο για 5 λεπτά. Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και το χαράζουμε σε κομμάτια. Το περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι. Οταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με τριμμένο ινδοκάρυδο.
Ψωμί με σιμιγδάλι
- 250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γραμμ. σιμιγδάλι
- 1 φλιτζάνι νερό & 1 κουταλάκι αλάτι
- 150 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
- 1 φλιτζάνι λάδι & 1 κρόκος αυγού
- σουσάμι
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε τη μαγιά, που την έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό, το αλάτι και το λάδι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και να προσθέτουμε σιγά σιγά νερό, μέχρι να έχουμε ζύμη ελαστική, περίπου 10-12 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα και από πάνω με πετσέτα και τα αφήνουμε μία ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Πλάθουμε 2 καρβέλια και τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Χτυπάμε τον κρόκο με 1-2 κουταλιές νερό και τα αλείφουμε. Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, περίπου 45 λεπτά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας