Το κοτόπουλο είναι από τα αγαπημένα φαγητά πολλών και ιδίως των μικρών παιδιών. Μια γευστική, οικονομική και υγιεινή επιλογή για όλη την οικογένεια.
Μπορούμε να το προμηθευτούμε εύκολα και να το μαγειρέψουμε με χίλιους τρόπους. Είναι τρόφιμο με πλούσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Aυτό, μαζί με τα άλλα σημαντικά οφέλη που παρέχει λόγω της μεγάλης θρεπτικής αξίας του, είναι ο λόγος που οι ειδικοί επιστήμονες το κατατάσσουν μαζί με το αυγό στις καλύτερες τροφές.
Η λευκή, ζουμερή σάρκα του γίνεται πεντανόστιμη με όποιο τρόπο κι αν τη μαγειρέψουμε, αφού μπαίνει σε φούρνο, κατσαρόλα, τηγάνι και σχάρα.
Ας προμηθευτούμε ένα κοτόπουλο ή τα κομμάτια που προτιμάμε και πάμε να μαγειρέψουμε.
Με αλλαντικά και ζυμαρικά στον φούρνο
● 1 πακέτο ζυμαρικά, κοντό σχήμα
● 200 γραμμ. φιλέτο κοτόπουλο μπούτι ή στήθος, βρασμένο, κομμένο σε κύβους
● 150 γραμμ. λουκάνικο
● 100 γραμμ. μπέικον
● 2 κρεμμύδια, τριμμένα
● 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
● 2-3 ντομάτες, τριμμένες
● 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
● 1/3 φλιτζανιού λάδι
● 2 κουταλιές βούτυρο
● αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
● 150 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το λουκάνικο κομμένο σε λεπτές φέτες, το κοτόπουλο, την πάπρικα και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ και 1 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Βράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά αλ ντέντε. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε πυρέξ, μαζί με το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνουμε τη σάλτσα με το κοτόπουλο και τα λουκάνικα, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Από πάνω ρίχνουμε την παρμεζάνα και το μπέικον, ψιλοκομμένο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 30 λεπτά.
Κοτόπουλο στο χαρτί
● 800 γραμμ. φιλέτο κοτόπουλου στήθος, σε κύβους
● 1/2 φλιτζάνι λάδι
● 5-6 κουταλιές μουστάρδα
● 2 κουταλιές μέλι
● 5 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), κομμένο σε ροδέλες
● 10-12 λιαστές ντομάτες, χοντροκομμένες
● 2 αυγά, 1 λεμόνι σε φέτες
● 1/2 φλιτζάνι βαλσαμικό ξίδι, λευκό
● αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, δενδρολίβανο
● 4 λαδόκολλες
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το κοτόπουλο, το λάδι, τη μουστάρδα, το μέλι, τα πράσα, τις λιαστές ντομάτες, αλάτι, τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για 2 ώρες. Το βγάζουμε, ρίχνουμε το βαλσαμικό ξίδι και τις φέτες λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε σε πάγκο τις λαδόκολλες. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο νερό και με πινέλο τις αλείφουμε. Μοιράζουμε το μείγμα στο κέντρο κάθε λαδόκολλας, στραγγίζοντάς το από τα πολλά υγρά και αφήνοντας μικρή ποσότητα (1-2 κουταλιές). Ενώνουμε τις άκρες δημιουργώντας 4 πουγκιά. Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, περίπου 40 λεπτά. Τα σερβίρουμε, ανοίγοντάς τα μέσα στα πιάτα.
Κοτόπουλο με μπρόκολο και πιπεριές Φλωρίνης
● 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
● 1 μεγάλο κρεμμύδι
● 10-12 μπουκετάκια μπρόκολο
● 2 πιπεριές Φλωρίνης (σε βάζο)
● 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
● 1/3 φλιτζανιού λάδι
● 1 κύβο κοτόπουλου
● αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους. Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα 2 φλιτζάνια νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε τον κύβο. Ανακατεύουμε και την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Το σοτάρουμε 5-6 λεπτά και το αφαιρούμε. Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα 2-3 λεπτά και ξαναρίχνουμε το κοτόπουλο και τον πελτέ. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τον ζωμό, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Πέντε λεπτά πριν, ρίχνουμε το μπρόκολο και τις πιπεριές ψιλοκομμένες. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Το συνοδεύουμε με χυλοπίτες και τριμμένη μυζήθρα.
Κοτόπουλο σουφλέ
● 800 γραμμ. φιλέτο στήθος ή μπούτι, σε μικρούς κύβους
● 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
● 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
● 200 γραμμ. γραβιέρα, τριμμένη
● 500 γραμμ. γιαούρτι
● 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
● 4 αυγά
● 1/2 φλιτζάνι λάδι, αλάτι, πιπέρι
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κοτόπουλο 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά, ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το γιαούρτι, τη γραβιέρα και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το κοτόπουλο με το μείγμα του γιαουρτιού. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και βάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, περίπου 45 λεπτά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας