Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Εύκολα και δροσερά

Καλό μήνα! Κι εκεί που φοβηθήκαμε ότι το καλοκαίρι «μάς την έκανε», από την αρχή της εβδομάδας ο υδράργυρος άρχισε να σκαρφαλώνει και να σκαρφαλώνει... Το καλοκαίρι, λοιπόν, είναι εδώ. Η θερμοκρασία χτύπησε κόκκινο, όπως συνηθίζει να κάνει πάντα τέτοια εποχή. Οσοι δεν έχουμε διακόψει για ξεκούραση, μακριά από τις καθημερινές υποχρεώσεις μας, καλό είναι να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Ακόμη και η επιθυμία για μια βουτιά στη θάλασσα, προς αναζήτηση δροσιάς, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, όταν πρέπει να διανύσεις απόσταση πολλών χιλιομέτρων για να τη συναντήσεις. Σπίτι, λοιπόν, μέχρι να περάσει η κάψα. Ελαφριά τροφή, πολλά υγρά, αλλά -γιατί όχι;- και ένα δροσερό γλυκό. Ας το φτιάξουμε γρήγορα και εύκολα κι ας το απολαύσουμε, καθώς ονειρευόμαστε τις διακοπές μας.

Γλυκό με πραλίνα αμυγδάλου

● 400 γραμμ. μπισκότα σαβαγιάρ

● 2 φακέλους κρέμα σοκολάτας στιγμής

● 1 κρέμα γάλακτος, μικρή

● 5-6 κουταλιές ξύσμα κουβερτούρας

για το σιρόπι:

● 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

● 1 φλιτζάνι νερό

●6 κουταλιές κακάο

● 2 κουταλιές καφέ στιγμής

● λίγο λικέρ

για την πραλίνα αμυγδάλου:

● 1 φλιτζάνι ζάχαρη

● 2 κουταλιές νερό

● 200 γραμμ. αμύγδαλα ασπρισμένα

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα. Στρώνουμε μία λαδόκολλα, τα αδειάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Τα βάζουμε στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά. Οταν κρυώσει, ρίχνουμε το λικέρ. Βουτάμε τα μισά σαβαγιάρ στο σιρόπι και τα στρώνουμε σε ορθογώνιο πυρέξ. Πασπαλίζουμε τη μισή πραλίνα σε όλη την επιφάνεια. Φτιάχνουμε την κρέμα σοκολάτας, με τα υλικά και τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και την απλώνουμε πάνω στα σαβαγιάρ. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και καλύπτουμε την κρέμα. Λιώνουμε την κουβερτούρα και μόλις κρυώσει λίγο την ρίνουμε πάνω στην κρέμα μαζί με την υπόλοιπη πραλίνα. Παγώνουμε το γλυκό μας 5-6 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Σοκολατένιο γλύκισμα με ινδοκάρυδο

● 250 γραμμ. μπισκότα πτι μπερ

● 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

● 40 γραμμ. κακάο

● 70 γραμμ. ινδοκάρυδο

● 1-2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο

● 1 κουταλιά άχνη

Βουτυρώνουμε ένα ταψί, διαστάσεων 26 x 16 εκατ. και το στρώνουμε με λαδόκολλα. Κόβουμε τα μπισκότα σε κομματάκια με τα χέρια, τα βάζουμε σε σακούλα και να τα χτυπάμε με τον πλάστη να γίνουν μικρά κομμάτια. Τα μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το κακάο και το ινδοκάρυδο, εκτός από 3-4 κουταλιές που κρατάμε για πασπάλισμα στο τέλος. Ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα και με σπάτουλα τα ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα στο ταψί, το ισιώνουμε και το αφήνουμε 3-4 ώρες στο ψυγείο να σφίξει. Οταν είναι να το σερβίρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το ινδοκάρυδο και την ζάχαρη άχνη.

Ζελέ ροδάκινο με γιαούρτι

● 2 φακελάκια ζελέ ροδάκινο

● 250 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό

● 4 ώριμα ροδάκινα ή 8 κομμάτια κομπόστα

● 15-20 μπισκότα σαβαγιάρ

● λικέρ αμαρέτο ή ροδάκινο

Καθαρίζουμε τα ροδάκινα, τα κόβουμε σε μικρούς κύβους και τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα υγρά τους. Αν χρησιμοποιήσουμε ροδάκινα σε κονσέρβα, τα στραγγίζουμε από το σιρόπι και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Διαλύουμε τη σκόνη του ζελέ σε δύο ποτήρια βραστό νερό και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ρίχνουμε σε φόρμα λίγο από τον ζελέ, να καλύψει τον πάτο και τη βάζουμε στην κατάψυξη. Προσθέτουμε στον υπόλοιπο ζελέ το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε και τα ροδάκινα και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν. Βγάζουμε τη φόρμα από την κατάψυξη και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του γιαουρτιού. Ξαναβάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη για μισή ώρα. Την βγάζουμε και στρώνουμε την επιφάνεια με τα σαβαγιάρ. Ραντίζουμε με το λικέρ και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Καλό είναι να καταναλωθεί το γλυκό την επόμενη ημέρα. Πριν το σερβίρουμε, βουτάμε τη φόρμα σε ζεστό νερό για 1 λεπτό και την αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα.

Τούρτα με γκοφρέτες

● 1 κουτί ζαχαρούχο

● 2 κουτιά φυτική σαντιγί

● 2 βανίλιες

● 150 γραμμ. κουβερτούρα

● 4 γκοφρέτες

● 1 φλιτζάνι αλεσμένα φουντούκια

● 30-35 μπισκότα σαβαγιάρ

● 1 φλιτζάνι γάλα

● λίγο κακάο για πασπάλισμα

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Θρυμματίζουμε τις γκοφρέτες. Χτυπάμε τις 2 κρέμες, που έχουμε βάλει στο ψυγείο για 4-5 ώρες, στο μίξερ. Μόλις γίνουν σφιχτή σαντιγί προσθέτουμε το ζαχαρούχο σιγά σιγά και τις βανίλιες. Χτυπάμε 2-3 λεπτά να αφρατέψει η κρέμα. Παίρνουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ και στρώνουμε σαβαγιάρ που τα βουτάμε ελαφρά στο γάλα. Από πάνω βάζουμε τη μισή σαντιγί, ραντίζουμε με τα φουντούκια, την τριμμένη γκοφρέτα και τη λιωμένη κουβερτούρα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ, που τα βουτάμε στο γάλα και από πάνω στρώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει για 4-5 ώρες, ραντίζουμε με κακάο και σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εύκολα και δροσερά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας