Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Υπόγειος θησαυρός

Το καρότο είναι μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό, σωστός θησαυρός, πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β1, Β2, καθώς και Β3 ή Νιασίνη.

Περιέχει αντιοξειδωτική Β-Καροτίνη, που βελτιώνει την όραση στο σκοτάδι και προφυλάσσει από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και εκφυλισμό της κηλίδας του αμφιβληστροειδούς. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα νόστιμο λαχανικό-φάρμακο.

Τρώγεται ωμό ή βρασμένο σαν σαλάτα. Είναι βασικό υλικό σε πολλά φαγητά, αλλά και γλυκά.

Ας διαλέξουμε καρότα σφιχτά και τραγανά από τον πάγκο του μανάβη κι ας πάμε στην κουζίνα μας να τα μαγειρέψουμε.

Πίτα με λαχανικά

● 450–500 γραμμ. φύλλο χωριάτικο εμπορίου

● 5-6 μεγάλα κρεμμύδια

● 4 καρότα

● 2 πράσα

● 2 ντομάτες

● 400 γραμμ. γραβιέρα πικάντικη

● 1 φλιτζάνι λευκό κρασί

● 2 αυγά

● 2/3 φλιτζανιού λάδι

● 5 κουταλιές μαργαρίνη

● 3 κουταλιές βούτυρο

● αλάτι, πιπέρι, σουσάμι

Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες. Τις κόβουμε σε κύβους. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα για 2-3 λεπτά. Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη τα καρότα και τα προσθέτουμε. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα 5-6 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα και μόλις εξατμιστούν τα υγρά τους ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το τυρί χοντροτριμμένο, ανακατεύουμε. Μόλις κρυώσει χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε. Λιώνουμε τη μαργαρίνη με το βούτυρο. Με πινέλο βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε ένα φύλλο. Το βουτυρώνουμε. Απλώνουμε τσαλακωτά 3-4 φύλλα ακόμη, βουτυρώνοντάς τα ελάχιστα. Απλώνουμε τη μισή γέμιση και τη σκεπάζουμε με ένα φύλλο. Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και συνεχίζουμε με τα φύλλα μέχρι να τελειώσουν, όλα βουτυρωμένα. Κλείνουμε καλά την πίτα μας γύρω γύρω, την αλείφουμε με βούτυρο, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και σουσάμι και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 1 ώρα.

Σολομός με πατάτες και καρότα

● 4 φιλέτα σολομού

● 4-5 καρότα

● 15-20 μικρές πατάτες

● 2 κουταλιές μουστάρδα

● χυμός 1 μεγάλου λεμονιού

● 1/2 φλιτζάνι λάδι

● 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμός λαχανικών

● αλάτι, πιπέρι, θυμάρι

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα. Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες χοντρές. Τα βράζουμε όλα σε αρκετό νερό για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε πυρέξ. Βάζουμε στο μπλέντερ το λάδι, τη μουστάρδα, το θυμάρι, τον χυμό λεμονιού, το νερό ή τον ζωμό και το αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα. Περιχύνουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα σολομού και τα βάζουμε από πάνω. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά. Στο ενδιάμεσο τα γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη μεριά.

Κέικ καρότο

● 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως

● 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ

● ½ κουταλάκι κανέλα

● 1 πρέζα αλάτι

● 1 φλιτζάνι κουκουνάρι

● 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα

● 1 φλιτζάνι ζάχαρη

● 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)

● 2 φλιτζάνια τριμμένα καρότα

● 1/2 φλιτζάνι τυρί μασκαρπόνε

● 2/3 φλιτζανιού βούτυρο

● 5 αυγά

● ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε τα αλεύρια μαζί με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Χτυπάμε σε μούλτι το κουκουνάρι, τα καρύδια και τη μισή ζάχαρη. Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα καρότα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε το τυρί μασκαρπόνε και ανακατεύουμε να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε το μείγμα καρότου και σε 1 λεπτό τα αλεύρια. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί. Ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Βελουτέ σούπα λαχανικών

● 3 πατάτες μεγάλες

● 3 καρότα

● 1 σελινόριζα

● 1 κρεμμύδι

● 1 πράσο

● 1 κολοκυθάκι

● 1 φλιτζάνι λάχανο

● 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη

● 2 κοφτές κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό

● 1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά

● 1/3 φλιτζανιού λάδι

● αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και τα σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει. Ρίχνουμε την πάπρικα και αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αν έχουμε μπλέντερ-ράβδο, τα πολτοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα, αλλιώς τα περνάμε στο μπλέντερ. Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Αν ο χυλός μας είναι πολύ πηχτός προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και βράζουμε περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια. Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά, την αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο, την ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υπόγειος θησαυρός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας