Αύριο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα αυθεντικό cabaret burlesque για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από τη μοναδική Ελληνίδα burlesque performer La Dandizette.
Το όνομά της σημαίνει θηλυκός δανδής, εμπνευσμένο από τις γυναίκες της Αγγλίας του 1800 που είχαν συγκεκριμένο τρόπο ένδυσης, ζούσαν ελευθεριακά, ταξίδευαν, ασχολούνταν με τις τέχνες και τα γράμματα, διακηρύσσοντας έτσι σε μια δύσκολη, προ του φεμινισμού εποχή, την ισότητα των φύλων και συγχρόνως της ανάδειξης της θηλυκότητας.
Η ίδια θεωρεί ότι το burlesque συνδέεται άμεσα με το κίνημα του νέου φεμινισμού, καθώς αναδεικνύει τη θηλυκότητα, καταργεί τα στερεότυπα σχετικά με την εμφάνιση των γυναικών, τις καλεί να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους κι απελευθερώνει τη σεξουαλικότητά τους –για τον λόγο αυτό κατά διαστήματα διοργανώνει workshops.
Εχοντας δώσει παραστάσεις σε θέατρα, clubs, underground bars, χώρους τέχνης, σαλόνια ευρωπαϊκών πόλεων, ώς και στο δημαρχείο της Βιέννης, έρχεται αυτή την Κυριακή 14/2 στο Faust, όπου και «θα πλέξει μια διονυσιακή ωδή στη γυναίκα» πάνω στην αγαπημένη της σκηνή του Faust.
Η Dandizette μίλησε στις Νησίδες για την τέχνη και τη φιλοσοφία της.
Τι είναι το burlesque και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτό;
Αυτή η «περίεργη λέξη που δύσκολα προφέρεται», το burlesque, είναι στις μέρες μας μια performance art που συναντάται συνήθως σε θέατρα, bars, retro parties.
Η διαφορά της, με τις περισσότερες performance arts, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι σκοπός της δεν είναι μόνο η εύφρανση του κοινού, αλλά η μετάδοση ενός μηνύματος διαφορετικότητας, απενοχοποίησης του γυναικείου σώματος, αναθεώρησης των προτύπων ομορφιάς και φεμινισμού.
Το burlesque έχει κάνει την επανεμφάνισή του τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ευρώπη και παραμένει κατά μεγάλο μέρος ένα μη-εμπορικό θέαμα.
Ετσι πολλές performers είναι ερασιτέχνες όλων των ηλικιών, σωματοτύπων, φυλών και σεξουαλικών προσανατολισμών που βρίσκουν ένα τόσο δημιουργικά σύνθετο τρόπο έκφρασης της τέχνης και των μηνυμάτων τους.
Μια burlesque performer έχει πολλές δεξιότητες: είναι η σκηνοθέτις του εαυτού της, η χορογράφος του εαυτού της και πολλές φορές η ενδυματολόγος, δραματουργός make-up artist και promoter του εαυτού της.
Αυτός ο σύνθετος τρόπος καλλιτεχνικής έκφρασης και το φιλοσοφικό μήνυμα που μεταδίδει το σύγχρονο burlesque ήταν οι λόγοι που ασχολήθηκα και εγώ με αυτό. Περιττό να πω ότι με γοητεύει και η αισθητική του κλασικού burlesque.
Αυτό αναβιώνει την καλαισθησία της Belle Époque όταν και γεννήθηκε ως τέχνη στα cafés chantants των Παρισίων και στα θέατρα της Νέας Υόρκης, την ατμόσφαιρα της αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης της δεκαετίας του ’20, όταν το burlesque ήταν το μοναδικό θέαμα που συγκέντρωνε θεατές από όλες τις κοινωνικές τάξεις (καθώς αποτελείται κυρίως από απλά σενάρια και παντομίμα και γι΄ αυτό ήταν προσιτό στις ακαλλιέργητες εργατικές τάξεις) και της χρυσής εποχής του Hollywood της δεκαετίας του ’30 και του ’40.
Αφορμή, άλλωστε, για την ενασχόλησή μου με το burlesque στάθηκαν retro parties στο Βερολίνο και τη Βιέννη.
Ποια είναι η σχέση του burlesque με το σεξ και το γυμνό; Είναι για τον λόγο αυτό παρεξηγημένο;
Σαφώς σε εκείνες τις εποχές το burlesque είχε πορνογραφικές διαστάσεις, μιας και η θέα μερικώς γυμνού σώματος ήταν κάτι πλήρως απαγορευμένο στις κοινωνίες όπου κυριαρχούσε.
Στις μέρες μας, όμως, και μετά τη σεξουαλική επανάσταση που η πορνογραφία είναι κάτι εύκολα προσβάσιμο, το burlesque δεν έχει πια αυτή τη διάσταση, αλλά έχει περισσότερο το χαρακτήρα του εναλλακτικού θεάματος με τα προαναφερθέντα φεμινιστικά μηνύματα.
Πλέον η συντριπτική πλειονότητα των burlesque events οργανώνονται από γυναίκες και οι περισσότεροι θεατές είναι γυναίκες που αγαπούν την αισθητική και γιορτάζουν τη θηλυκότητα. Λανθασμένα θεωρείται ενασχόληση ασύμβατη με μία «κανονική ζωή», καθώς πολλές burlesque performers είναι μητέρες ή/και εργαζόμενες, συχνά δε σε θέσεις υψηλής ευθύνης.
Αυτός ο εορτασμός της θηλυκότητας και οι ψυχολογικές και κοινωνιολογικές πτυχές του κινήματος της girl power ήταν αυτά που με παρακίνησαν να ξεκινήσω και σειρά σεμιναρίων αυτοεκτίμησης και burlesque πριν 3 χρόνια.
Σε αυτά τα σεμινάρια δημιουργώ μια ατμόσφαιρα διασκέδασης και εμπιστοσύνης και βάζω τις συμμετέχουσες να εκτιμήσουν και να αναδείξουν το σώμα τους. Μπορώ να περηφανευτώ ότι αυτού του είδους τα σεμινάρια είναι πολύ πετυχημένα!
Το επόμενο θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου, στις 3 - 5 μ.μ. στην Academia del Tango στην Ερμού. Αυτή τη φορά θα έχω ως guest τη γνωστή Ιταλίδα performer, Dixie Ramone.
Αυτά τα σεμινάρια και μήνυμα του νέου φεμινισμού που περιέχουν, δηλαδή της φιλοσοφίας ότι τα φύλα είναι ίσα, αλλά έχουν και διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να εορτάζονται και όχι να καταπιέζονται, μου έδωσαν την έμπνευση να ξεκινήσω μια πρωτοβουλία στην Ελλάδα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ισότητας των φύλων.
Η οργάνωση ονομάζεται Gender Wave και δραστηριοποιείται διαδικτυακά (www.genderwave.org), αλλά και με δράσεις και εκδηλώσεις. Το Cender Wave πήρε έγκριση και υποστήριξη και από πολύ αξιόλογες προσωπικότητες από τον διεθνή χώρο του burlesque.
Πού είναι πιο διαδεδομένο το burlesque σήμερα; Πόσο δημοφιλές είναι στην Ελλάδα;
Οσον αφορά τη σύγχρονη «γεωγραφία» του burlesque, αυτό εντοπίζεται περισσότερο στην Αμερική, σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη και στην Αυστραλία.
Εγώ έχω εμφανιστεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Κροατία και φυσικά στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα δεν γίνονται εκδηλώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, όμως αυτό προσπαθώ να το αλλάξω μαζί με τον άλλο πρέσβη της Ελλάδας στις διεθνείς burlesque σκηνές, τον George Bangable, με τον οποίο διαχειρίζομαι την καλλιτεχνική πρωτοβουλία για το burlesque στην Ελλάδα, Muse Follies (www.facebook.com/MuseFollies).
Η επόμενη παράσταση θα είναι και αυτή ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στο Faust και θα είναι μια βραδιά εορτασμού της γυναίκας γεμάτη μουσική swing των δεκαετιών ’30 και ’40 από τους εξπέρ του είδους Dead Hoofers και τον νεο-retro dj Peter Eco, θα έχει shows από την Dixie Ramone από τη Ρώμη, που ήταν μια από πρωτεργάτριες της ευρωπαϊκής σκηνής burlesque, τη Little Anny Funny, την πρώτη μου Ελληνίδα μαθήτρια που ανεβαίνει στη σκηνή και από εμένα σε ρόλο που δεν με έχετε ξαναδεί!
Υλικό από τη σκηνή αυτή τη βραδιά, μάλιστα, θα μαγνητοσκοπηθεί για ένα ντοκιμαντέρ.
Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου
9.00 μ.μ.
Faust Bar Theater Arts
Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, Αθήνα
Είσοδος: 8 €
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας